婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我真係超級討厭!每個星期吾係叔仔老婆,或姑仔或奶奶都叫我小朋友去佢地屋企過夜!以前小朋友仲細,佢地一叫,小朋友就會螺我比佢地去!依家大個了,我就同佢地講:吾想佢地周圍去訓!好似好隨便甘!所以小朋友無再話要去佢地度訓!
依家我仔3歲未夠,今晚有事叫奶奶睇一晚,打算完事後就去接阿仔!但奶奶好堅持話吾使去接,比阿仔起佢度過夜,聽日接!點知10:30時佢地WhatsApp group度send我仔d片過來,我先知阿仔起叔叔仔屋企過夜!我勁嬲!我嬲我奶奶無通知我就比阿仔跟左叔仔反屋企!我嬲既係我阿仔甘細個!我真係吾放心!佢地屋企又吾係大!為咩?為咩?當我仔係玩具呀?

珍珠宮

係親戚屋企過夜又未至於隨便既,
不過我明白你嬲乜,因為佢地無通知你一聲,小朋友原來送咗去呀叔屋企瞓,呢啲先斬後奏,俾我都唔鐘意,唔尊重小朋友既呀媽,99個心態我都明白,佢想個孫同佢地最親,不過最好要通知下,人地唔想就無謂夾硬黎

大宅

crazypaper 發表於 23-3-11 08:44
不過我明白你嬲乜,因為佢地無通知你一聲,小朋友原來送咗去呀叔屋企瞓, ...

我會覺得隨便!可能我由細到大都無呢啲習慣!同埋我吾會邀請人地小朋友來我屋企訓,一來我怕自己照顧得吾好,有事我要負責!二來:我個人意識係:小朋友係跟隨父母,吾會話有咩想法要留人地小朋友起度訓!除非佢地有需要幫忙我係樂意幫忙照顧的!
我希望小朋友對屋企有個‘倚賴’而吾係好似有4個屋企甘!自己父母只係其中一個家!
你都講岩左,無通知我都係我嬲既點(emoji)
同埋我叔仔姑仔既小朋友永遠都無話要過來我度訓!我地邀請佢,佢阿媽就好多借口推!甘點解就要我小朋友過去佢地屋企訓?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Doracy2009 發表於 23-3-11 09:13
我會覺得隨便!可能我由細到大都無呢啲習慣!同埋我吾會邀請人地小朋友來我屋企訓,一來我怕自己照顧得吾 ...

你又話唔會邀請人哋嚟你屋企瞓?一陣又話要請佢哋佢哋唔來?

大宅

Fishqqma 發表於 23-3-11 09:19
你又話唔會邀請人哋嚟你屋企瞓?一陣又話要請佢哋佢哋唔來?

係因為佢地成日邀請我小朋友過去訓!我係特登邀請反佢哋!睇下佢地反應!佢地都吾會比啦

珊瑚宮

crazypaper 發表於 23-3-11 08:44
不過我明白你嬲乜,因為佢地無通知你一聲,小朋友原來送咗去呀叔屋企瞓, ...

係,點會叫「隨便」?

侯爵府

我唔覺得去親戚度瞓叫隨便,小朋友間中去親戚度瞓好開心。我細個都間中去伯父家玩同瞓。
如果唔密,你咪當休息下。

珍珠宮

Doracy2009 發表於 23-3-11 09:13
我會覺得隨便!可能我由細到大都無呢啲習慣!同埋我吾會邀請人地小朋友來我屋企訓,一來我怕自己照顧得吾 ...

隨唔隨便呢啲個人觀點啦,我就無謂同你討論了
我明白99心態呀,佢想個孫親男家呀,所以最好就係個孫同佢啲仔女最親,唔同呀媽一齊都無問題,呢點我經歷過所以知道
下次你開聲叫佢通知你,同埋同佢講,你係要帶個仔返屋企瞓就唔好帶個仔去佢男家親戚到瞓啦~或者叫老公同佢媽講聲,如果你老公肯講

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

叔仔屋企都有小朋友,
咁如果你個仔同佢地玩得埋又開心,
久唔久一晚都未嘗不可啫,
唔駛睇得咁嚴重

大宅

回覆 Doracy2009 的帖子

睇下小朋友意願我個人無乜所謂,同去親戚家訓唔會有隨便既感覺
我自己細個都會“放監”去親戚度訓玩去訓,但有時會因為想痴住阿媽話唔留低

水晶宮

我有比我女去親戚家同表弟妹sleep over,不過佢嗰陣已6 歲
比唔比sleep over 各有睇法,但重點係樓主唔想而無人尊重佢呢個媽媽嘅意見
. 講真你先係媽媽,你強硬的話有邊個可以抱走你個仔吖。bb 扭你你就比,叫你唔好去接你就唔去,你都唔企硬。

大宅

Doracy2009 發表於 23-3-11 00:06
我真係超級討厭!每個星期吾係叔仔老婆,或姑仔或奶奶都叫我小朋友去佢地屋企過夜!以前小朋友仲細,佢地一 ...

如果我個女玩得開心,當渡下假都ok.

不過,無通知我就帶佢地去其他地方,我會想殺人。可能我生女,我要好確保「安全」,先會放人。

大宅

darkgard 發表於 23-3-11 17:16
如果我個女玩得開心,當渡下假都ok.

不過,無通知我就帶佢地去其他地方,我會想殺人。可能我生女,我要好 ...

我女係試過:姑仔帶佢出去食晚飯,以為9:30會反屋企,第二要反學,點知姑仔食完帶左佢反去佢屋企過夜,佢住觀塘,我地住屯門,仲要係無通知我情況過左去佢屋企,先斬後奏!由於第二朝要反學,我女要晨甘早由觀塘搭的士過屯門反學,而我就帶定書包同校服鞋去學校附近等佢,帶佢去廁所換衫反學!我先反工!我嬲到都想同佢開片!

珊瑚宮

Doracy2009 發表於 23-3-11 17:46
我女係試過:姑仔帶佢出去食晚飯,以為9:30會反屋企,第二要反學,點知姑仔食完帶左佢反去佢屋企過夜,佢 ...

當晚你就應該即刻出去接佢啦!

子爵府

Doracy2009 發表於 23-3-11 17:46
我女係試過:姑仔帶佢出去食晚飯,以為9:30會反屋企,第二要反學,點知姑仔食完帶左佢反去佢屋企過夜,佢 ...

第日要返學都夾硬嚟?真係要開片

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我係你就點都5會俾「有事叫奶奶睇一晚」發生。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆樓主:

我細個好鍾意去阿嫲,阿叔阿姨們屋企住,長假期仲會住耐D,對我來說是快樂的童年回憶。但未經你同意就真係唔合理。

珍珠宮

唯有唔好再交低小朋友俾男家照顧

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Doracy2009 發表於 23-3-11 00:06
我真係超級討厭!每個星期吾係叔仔老婆,或姑仔或奶奶都叫我小朋友去佢地屋企過夜!以前小朋友仲細,佢地一 ...

如果你奶奶無通知你就送你個仔去其他人屋企, 我覺得係過份左的~

我自己屋企平日都有幫手照顧小朋友, 但小朋友唔會過夜, 因為BB仲係細, 如果BB大過少少, 我覺得stay over都okay~

珊瑚宮

breadcheung 發表於 23-3-12 10:20
第日要返學都夾硬嚟?真係要開片

畀我就會直接上去接走小朋友。

首頁

尾頁

跳至