心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

其實都係好多家庭都可能有的問題⋯
不過老公唔相信有抑鬱呢樣嘢
令我分辨唔到自己係有病定係痴線⋯
但我很愛兩個女兒我很喜歡照顧她們⋯
只是身邊的事情日日如一日
老公和家人覺得我理所當然照顧兩個女兒
還覺得我每天在家沒事做
我以前是吃貨 現在不喜歡吃東西
我覺得好浪費時間
成日好想嘔 體重比平時輕左2x磅
對很多以前喜歡的事情都沒興趣⋯
好想訓係床⋯⋯就咁發呆⋯
呆到生命結束⋯⋯⋯
我想你地比d激勵我
唔想聽負面說話
我係想自救的但好似跨不出那一步
好多道理我都知道
我想知道生存有咩價值?
唔想聽我死左個女點算呢d說話(emoji)
一個人連死都沒有勇氣仲可以做d乜⋯

子爵府

回覆樓主:

揾朋友傾下當係宣洩渠道,晚上去公園跑下步會好啲,將負面情緒同樣可以宣洩出來。如果都無好轉要換專業人士協助。

男爵府

nothingbbop 發表於 23-3-15 00:03

有me time時間嗎?有的話可以去返興趣班,唔貴之餘上堂時間唔長,可以考慮下

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

去睇醫生吧,醫生有評估方法,評估你的情況如何。
attach1/tmp/phpED78BP
attach2/tmp/phpR7ubEK

侯爵府

睇文字,樓主既然愛兒女,又喜歡照顧佢哋,咁兒女健康快樂成長,米就係你既人生意義。
你問下細路人生有咩意義,佢可能答你有得食有得玩,就係咁簡單。
我見人養貓,好少理佢,同佢玩,佢自己一個唔係日復日,年復年咁過,佢唔須要咩貓生意義。如果未諗到,活下去已經係最大既意義。

侯爵府

人要識得享受自己做的事情,如果自己製造個美好畫面,自己喜歡既,想做既,將身邊既人拉入去,夢想人哋會點樣點樣,咁只會自尋煩惱。
好似食嘢,我唔食辣,我識既都好喜歡食辣。有d可以獨自享受,有d一定要人陪先食,後者少好多樂趣。

已刪除用户

大宅

人總有喜跌
同自己講
比自己唔開心一陣
我都有陣子試過不開心
個心又成日驚
跟住跟JM食B雜 葉酸
會有少少幫助
我信主
祈禱求主幫助

侯爵府

叮妹 發表於 23-3-15 11:57
我都喜歡自己一人。约人有壓力。

識享受最重要

男爵府

試下去呢啲機構
https://justone.richmond.org.hk/self-care-resource/social-service-resources/#menuopen
我當時壓力爆煲,去搵社工傾下
好有幫助。

男爵府

睇醫生, 每日抽少少時間做運動, 同埋一定要迫自己食野

瑪瑙宮

做下運动, 学下兴趣.

我家姐話, 做人最緊要开心.

複式洋房

回覆 nothingbbop 的帖子

我平時壓力大,抑鬱時,就會去行超市,買自己鍾意食嘅野食。再唔係,就煮自己想食嘅野食,開住音樂黎煮,煮完食埋,心情就會好D,可能有野落肚,暖下個胃,個心好似都舒服D。
或者去跑下街,聽住音樂跑,吹下風,出身汗,個人就會放鬆D。

我最近工作壓力都好大,好驚、心情好鬱悶,我陣間又去焗蛋糕,你都加油,生活就係咁,唔會事事順利,事事如意。盡量做D令自己開心嘅事。

希望我嘅建議幫到你。

男爵府

2024勳章

你話你日日一樣咁過,會唔會同2個女做下啲有興趣嘅嘢?一齊做義工或者去行下公園、養小動物。加油

公爵府

回覆 秋思 的帖子

咁多機構, 有無試過邊間好?

男爵府

小圓圓 發表於 23-3-20 23:27
回覆 秋思 的帖子

咁多機構, 有無試過邊間好?

要跟居住地區揀服務機構㗎,你搵返近屋企的就ok

複式洋房

suyingwong 發表於 23-3-17 22:06
回覆 nothingbbop 的帖子

我平時壓力大,抑鬱時,就會去行超市,買自己鍾意食嘅野食。再唔係,就煮自己想 ...

我都係,份工搞到我好焦慮。我都中意煮野食,但煮完已經好攰唔想食。不過睇住屋企人食得開心自己都開心既。

我係咁樣勉勵我自己的:哩個世界上有好多人經歷緊不幸的事情,但睇翻自己現在有既野(愛你的家人etc..)就會珍惜現在

男爵府

搵醫生幫手

大宅

我由陀bb有抑鬱同焦慮到生完仲嚴重左,除左積極求醫靠自己爬起身,別人既鼓勵說話係聽唔入耳,長期抑鬱我諗都有兩年,我係靠自己信念同堅持捱過去,當無人去關心愛護你為左自己既bb點都要振作,直至今年發現早期癌症經歷左三個月既治療期,我發覺我真係好驚死,望返轉頭以前既抑鬱根本係一個笑話,有健康既身體,bb又健康其實都好感恩,生活個個人都唔容易,當其他人都堅持緊生活,點解自己要放棄,同埋預期浪費時間去抑鬱逃避,點解唔去勇敢面對,希望幫到你加油丫

首頁

尾頁

跳至