婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 23-3-17 22:35
而家D 記者真係好好做。
真心希望呢個係膠post。好明顯老人家覺得自己利益受損。
...

未必係膠post
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

crystal媽咪 發表於 23-3-17 22:40
未必係膠post
如果是堅既, 苦左小朋友。老人家把口welcome 小朋友,講真容易。
阿媽無私己
老豆養家養到老婆貼
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

睇怕都好快頂唔順離婚

伯爵府

即係間屋係老公做孝順仔買黎比老爺奶奶一齊住,咁樓主你唔可以當係你有份喎。呢度點都叫做係老爺奶奶屋企!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實大家樂大快活應該仲有火鍋,出街食好過喺屋企食啦!感覺上你奶奶都唔太鍾意你哋搬返嚟,可以嘅話快啲搬走,如果一齊住好難有二人世界

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔養父母係好合理... 你可以覺得間屋你有份, 你6299一樣覺得佢地有份... 無可能要佢地搬, 除非你C6再比一筆錢佢地租屋... 為左慳錢, 唯有忍下..

琥珀宮

akaaaa 發表於 23-3-15 08:57
因為意外有左,有左俾人炒左無得返,為左儲一段時間錢唯有搬返老公屋企住,有左巳經訓得唔好,99好似唔使訓 ...

叫老公換塊油壓厠所板,咁佢就冇得嘭厠所板

複式洋房

回覆 akaaaa 的帖子

如果同99, 62 唔夾,一定要諗方法唔好一齊住,勉強唔到㗎,加上而家大肚情緒控制得唔係幾好,如果發生咩事嗌大交咁就返唔到轉頭。講真你奶奶咁唔識做,睇得出佢都幾難頂。話晒你而家有咗BB,都唔就下你,真係唔知點相處落去。你唔開心就喺度同大家share下發洩吓啦,或者PM我都得

珍珠宮

奶奶只係照返自己平日生活方式去生活
嗰度係奶奶一直住緊,奶奶鍾意幾點瞓就幾瞓,你唔能夠話奶奶阻住晒

因經濟問題,搬入去一齊住就預咗無得二人世界
無得又要馬兒好,又要馬兒不吃草
唔洗返工,瞓覺戴耳塞就解決問題

你亦要改變自己心態,學識忍讓
將來bb出世,開支更多
銀行又加息,供樓負擔大咗
照計你老公唔會一邊供樓+另外租樓同老婆自立門戶

複式洋房

回覆 akaaaa 的帖子

我好明白你大肚需要休息呀,因為我都啱啱有咗三個月。我老公教你,如果奶奶夜晚再咁嘈,佢叫你搵朋友幫你打去管理處或者報警,扮樓上投訴噪音。

子爵府

akaaaa 發表於 23-3-17 11:07
係我打漏左啲資料(emoji)本身間屋就係老公俾首期一路供緊,水電管理費都係我老公俾,為咗幫輕我老公兩年前 ...
你老公做咩咁傻買樓比老人家住,佢地之前又吾系冇地方住,又吾系好有錢,香港樓價咁貴,買左第一間就好難再有第二間,老人家排公屋最快,幾年就有。最正常的方法系層樓落你老公個名,兩老排公屋,先可以一開二,吾系老爺奶奶就會當正個間你老公買的屋系自己屋。你地系要供樓的情況下一世都買吾到自己樓

子爵府

akaaaa 發表於 23-3-17 19:30
本身層樓老公買,62、99都無夾錢,我未識佢哋係62、99同老公住,我哋一齊咗之後老公就同我搬咗出去租屋繼 ...

所以太孝順的男人真系幾煩,我前男友又系咁,佢住公屋,人工低,份工隨時可以比人炒,有日問佢第二時比幾錢家用我,佢話2千,但比緊佢阿媽系8千,仲成日請佢去旅行,我知我冇辦法令佢不孝,但我都吾想同一個要我倒貼的男人結婚,最後分左手。女人系要現實d,而家你試下叫你老公,叫兩老申請公屋,申請咪比你兩公婆住囉。你老公而家自己供樓都有壓力,第二日再養小朋友點掂。

別墅

akaaaa 發表於 23-3-15 08:57
因為意外有左,有左俾人炒左無得返,為左儲一段時間錢唯有搬返老公屋企住,有左巳經訓得唔好,99好似唔使訓 ...

所以再穷寧願辛苦啲都唔好一齊住,到時你有產前抑鬱就會好麻煩,又會煩到你老公,得不償失!到時有小朋友,你仲少時間休息,怀孕後期情緒好重要架!好好愛惜自己

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-3-17 20:21
好彩你自己都識講, 打漏左野, 就5好怪人先話你「冇骨氣」!

你錯在你老公有家累, 仲要插隻腳去「幫」你老 ...

正常人都唔會幫男朋友供樓俾佢同父母住,自己租屋,完全唔合邏輯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

樓主而家點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊