醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

總膽固醇6.4,低密度4.7,高密度1.47,除了吃藥,有什麼方法?

洋房

YUNAHEY 發表於 23-3-16 16:24
總膽固醇6.4,低密度4.7,高密度1.47,除了吃藥,有什麼方法?

其實都係從飲食習慣 生活習慣開始入手 你會唔會做運動?

複式洋房

回覆 mum_nurse 的帖子

平時返工好忙,好攰,真的冇心機運動。再試下小心飲食,看看會否好些。

洋房

回覆樓主:

老真講 如果飲食唔得 就要食藥ga la

珍珠宮

YUNAHEY 發表於 23-3-23 00:18
回覆 mum_nurse 的帖子

平時返工好忙,好攰,真的冇心機運動。再試下小心飲食,看看會否好些。 ...

其實嚴格控制飲食,會有幫助,但真係要好嚴格嗰種,唔係所謂食「清淡」啲,膽固醇得3成同飲食有關,7成係身體自己製做,要用3成去控制整體膽固醇,要好有毅力。
我用兩年時間(我某啲原因無得食藥控制) 壞膽固醇由4.5返落2.3,兩年來我9成素食,加上盡量食可以降膽固醇食物,例如燕麥,燕麥糠,深海魚/Omega 3, 果仁,納豆,豆腐,大量疏菜,飲食高纖低脂低碳,煮食可以唔落油就唔落,或用少量好油。
我仲要主要在家食,平均一星期只一餐堂食,嗰餐都盡量揀簡單菜式,好少放縱。
我本身瘦人,BMI唔合格,否則要減磅先有幫助。
我唔想塞血管,所以點都唔會貪吃累自己健康。

男爵府

回覆 YUNAHEY 的帖子

如果不是遺傳,通常跟壓力有關。做運動係有幫助

複式洋房

回覆 wan_sosin 的帖子

多謝你的回覆,你真的好厲害,可以咁忍得口。好,我也要向你學習,盡量戒口,我也怕心血管有事。

珍珠宮

YUNAHEY 發表於 23-3-25 00:23
回覆 wan_sosin 的帖子

多謝你的回覆,你真的好厲害,可以咁忍得口。好,我也要向你學習,盡量戒口,我也 ...

一齊為健康加油!人生唔係只得飲飲食食,搵多啲其他樂趣,生活一樣可以快樂!其實現在多咗人注重健康,健康食品容易買咗,都已經多咗選擇。

首頁

尾頁

跳至