自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前從來無濕疹,打完第三針之後爆濕疹 只出喺眼面手頸, 已經超過大半年喇,時好時壞 ,一發作就超級痕又紅一大撻, 已經有戒口,用相關護膚品,清潔用品,潤膚用品,中西醫都睇過,中西醫都話濕疹好難搞,而且都話唔係太關食物(戒口)事,聽講中醫可以,但食中藥好似仲勁啲。
請問有無醫生介紹?中西醫都可以,又或者有咩好方法,謝謝。

大宅

超過大半年,好嚴重,你系米忍吾到手不停r?

大宅

bkgp 發表於 23-3-17 15:34
超過大半年,好嚴重,你系米忍吾到手不停r?

都有少少,盡量忍手,但真係痕,痕到半夜醒嗰隻

大宅

阿笑 發表於 23-3-17 15:59
都有少少,盡量忍手,但真係痕,痕到半夜醒嗰隻
通常入夜開始來料,吾好玩手機電子產品之類,越玩越痕的,我之前靠食褪黑素先訓到,日頭痕就噴鹽水,沖完涼即查潤膚膏,真系忍吾到訓覺可以綁住自己對手,睡夢中越r越大力你吾知的,總之你忍到吾r 你就勝利了

大宅

bkgp 發表於 23-3-17 16:47
通常入夜開始來料,吾好玩手機電子產品之類,越玩越痕的,我之前靠食褪黑素先訓到,日頭痕就噴鹽水,沖完涼 ...

係呀,係呀,我都係黃昏之後開始痕。

大宅

bkgp 發表於 23-3-17 16:47
通常入夜開始來料,吾好玩手機電子產品之類,越玩越痕的,我之前靠食褪黑素先訓到,日頭痕就噴鹽水,沖完涼 ...

好,試吓,謝謝你。
請問鹽水是買定還是自己用水溝食鹽呀?謝謝

大宅

阿笑 發表於 23-3-17 16:50
好,試吓,謝謝你。
請問鹽水是買定還是自己用水溝食鹽呀?謝謝
系死海鹽,以色列產的就得
另外藥房有隻叫退敏快Telfast你都可以試試

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都係生喺面、手同埋頸嗰度,睇咗皮膚醫生先知道,原來面上生嘅係玫瑰座艙,頸同手係風疹。
你去睇嘅係普通西醫定係皮膚科醫生?如果似我咁麻煩,呢啲應該要皮膚科醫生先識分

大宅

bkgp 發表於 23-3-17 16:56
系死海鹽,以色列產的就得
另外藥房有隻叫退敏快Telfast你都可以試試

謝謝你
我去藥房買。

大宅

jenniferzhu 發表於 23-3-17 16:58
我都係生喺面、手同埋頸嗰度,睇咗皮膚醫生先知道,原來面上生嘅係玫瑰座艙,頸同手係風疹。
你去睇嘅係普 ...

我最初係出風癱(紅色一撻凸起嘅),之後就濕疹,然後有又啲似敏感,中醫話濕疹,最初西醫話咩咩皮炎(我忘記了),再睇又話濕疹,睇另一個西醫話敏感濕疹 我就入黑先開始痕嘅,半夜都會痕醒。

請問你睇邊位皮膚專科醫生?

我上網睇過,有人過好嘅打去問要排到3個月後先有得睇,有個又要成個星期,所以我幾次都係睇普通西醫。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

阿笑 發表於 23-3-17 17:04
我最初係出風癱(紅色一撻凸起嘅),之後就濕疹,然後有又啲似敏感,中醫話濕疹,最初西醫話咩咩 ...

脂溢性皮炎?異位皮膚炎?
我都睇咗好多年中醫同西醫,但係都冇用,而家嚴重到要食抗生素
我依家睇緊個位醫生都係第一次睇佢,睇咗兩個月都未好,似乎唔適合介紹俾你

大宅

jenniferzhu 發表於 23-3-17 17:14
我依家睇緊個位 ...

好似係異位。
好的,明白,謝謝你

突然間醒起,好似係神經性皮炎

大宅

jenniferzhu 發表於 23-3-17 17:14
我依家睇緊個位 ...

我睇幾次西醫,中醫就第一次睇。
其中一個西醫都話濕疹好難搞,而且反覆發作就已經唔係戒口可以搞到嘅事(中醫都係咁講),個西醫都有提我唔好成日搽咁多類固醇藥膏,但有時痕起上嚟真係好辛苦 以前從來都無濕疹,呢大半年濕疹反反覆覆,搞到個人好無心機。

首頁

尾頁

跳至