自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

Nice903 發表於 23-3-17 23:50
家中成員發現有頭蚤,已經睇左家庭醫生,但話診所冇葯水,所以冇辦法處理。

去药房話頭蚤唔常有,又係無药 ...

用白蘭地加浴帽焗個頭

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

偉大嘅淘佬幫到你! 但係要運返香港要幾日
attach0/tmp/phpWkJkOy

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔好用殺蟲水! 有人試過包頭焗殺蟲水之後中毒

https://topick.hket.com/article/3003886/%E3%80%90%E6%B2%BB%E7%90%86%E9%A0%AD%E8%9D%A8%E3%80%9111%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%94%9F%E9%A0%AD%E8%9D%A8%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E8%AA%A4%E4%BF%A1%E5%9C%9F%E6%B3%95%E5%81%8F%E6%96%B9%E3%80%80%E5%A1%97%E8%BE%B2%E8%97%A5%E5%8C%85%E4%BF%9D%E9%AE%AE%E7%B4%99%E7%84%97%E9%A0%AD%E7%B4%AF%E5%A5%B3%E5%85%92%E4%B8%AD%E6%AF%92%E5%85%A5ICU

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家中成員發現有頭蚤,已經睇左家庭醫生,但話診所冇葯水,所以冇辦法處理。

我細個阿媽教用梘粉洗頭然後用密齒梳梳頭,真係得。
attach0/tmp/phpkCgrBp

男爵府

早兩三年前,朋友比工人姐姐野到,去銅鑼灣大間既萬寧買到焗頭蚤藥,而家唔之仲有無。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仲有呢啲架咩
細個見過人整碎臭丸焗頭,但係而家應該睇醫生就得吧

珍珠宮

去藥房買樟腦油
搽落頭到,然後用熱毛巾包頭,或者加保鮮紙都OK,焗一小時
然後洗頭,用密梳梳啲蛋出嚟

所有梳頭、被鋪都要用熱水洗一次

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

sytckm 發表於 23-3-18 03:50
仲有呢啲架咩
細個見過人整碎臭丸焗頭,但係而家應該睇醫生就得吧
...

等如樟腦油

東張早期有幾集關於床蚤及頭蚤
義工好好幫手解決到

別墅

Charlotte_mom 發表於 23-3-18 00:30
https://www.stpaul.org.hk/internet/assets/info/healthinfo/head_lice.pdf
你試吓問吓聖保祿有無得賣藥? ...

明天打去問下先,唔該晒你!

別墅

KINGMAX 發表於 23-3-18 00:34
Google之後
東方報話社區藥房買

會試問下,唔該晒你!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

問下屈記,佢間網店話去蝨洗頭水冇貨,唔知街舖有冇。亦要問多幾間藥房。有d杜蝨藥水包埋密齒梳,如果冇可以買屈記果種去蝨梳。

你搵下bk d舊post (頭蚤/蝨/虱)。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇政府普通科門診,政府應該有藥

大宅

不如盡快預約政府門診睇醫生啦…

公爵府

遠古時代用樟瑙油

先剪短頭髮,然後用樟瑙油塗抹頭髮,用浴帽包住,焗一段時間就冇事

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cew 發表於 23-3-18 08:30
遠古時代用樟瑙油

先剪短頭髮,然後用樟瑙油塗抹頭髮,用浴帽包住,焗一段時間就冇事

幾十年前係用樟瑙油,聽聞好有效
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

我之前喺HKTVmall買,唔知而家仲有冇
attach1/tmp/phpdxGAmX

男爵府

我之前同阿女睇完私家,又去排街症

伯爵府

cew 發表於 23-3-18 08:30
遠古時代用樟瑙油

新式頭蝨洗頭水唔洗剪发,我識人長頭髮都醫到

大宅

唔知人得唔得 我試過幫狗仔用乳酪 用密齒梳 搞掂

別墅

回覆樓主:

屈人寺有得賣la

首頁

尾頁

跳至