自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問有冇家中老人中風後食咩補品好?
我媽輕微中風 入院後而家情況唔錯 係冇記性 請問有咩supplement 可以食?或食療?

子爵府

dongnut 發表於 23-3-20 15:29
我媽輕微中風 入院後而家情況唔錯 係冇記性 請問有咩supplement 可以 ...

冇人回

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

曾經中風,安全d去睇中醫,或者做針灸

伯爵府

我媽輕微中風 入院後而家情況唔錯 係冇記性 請問有咩supplement 可以 ...
必須睇中醫. 家人喝冬蟲夏草+西洋參+其他東西 = 湯

侯爵府

睇中醫,好好調理好身體,中風好易有第二次。利申,我媽十年前嚴重中風,都係靠中醫針灸治療和食中藥,才可以行得返。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

「煮米飯時不妨熬成粥,這樣咀嚼有困難的患者比較容易進食,」陳潮宗建議。中風可以分為兩種型式:一種是因為腦內出血而造成的,稱之為出血型中風;另一種則是因為腦內的血管阻塞所致,稱之為缺血型中風。陳潮宗表示,不妨在粥中添加適當的食材,進食的同時兼進補。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

出血性中風

「出血性中風」約佔了中風的35%,但死亡率卻高達30%以上,絕大部分的出血性中風患者有高血壓問題。因此,陳潮宗建議給出血性中風患者的白粥中,可以添加黃耆、紅棗一起熬煮,為患者「補氣」。

缺血性中風

缺血型的中風,或有人稱之為腦梗塞,既然是因為腦血管阻塞所致,患者可以多吃活血的食物,例如在粥裡添加紅麴、紅菜或是紅色的蔬果,都有活血的效果。

別墅

睇中醫

首頁

尾頁

跳至