在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 14個月大, 出左世半年左右就因為離家遠轉左份3年contract ge 朝9晚6工而家份工做左半年, 諗緊讀唔讀碩士好

屋企要供樓, 老公一個人份糧搞唔掂, 我一定要出去做野
但係又會覺得BB出世頭三年好關鍵
有媽媽陪好緊要
但我又擔心如果過左三年公司唔同我續約果陣我出去應該搵唔番份同類條件既工
而家諗緊好唔好讀番個專業等就算唔續約之後都有番個保障
利申: 打算讀個社工兩年part time

大家點睇工作, 家庭, 學業三者

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

已經朝9晚6,再讀埋書咪更冇時間陪BB?好難兼顧3樣...自己都辛苦。想請教part time社工可以邊度讀?

別墅

回覆 Liuvyn 的帖子

BU 同Poly都有part time 社工讀for non-SW degree

複式洋房

Bb咁細個好需要媽媽同佢玩咖。我自問不能同時兼顧學業家庭工作。讀咗碩士都未必一定搵到人工高的工作。

男爵府

平時邊個湊B? 放工仲可以讀書唔使湊B?

別墅

回覆 Mini20160607 的帖子

平日BB同奶奶住, 放工番去睇佢一個幾鐘打算趁BB未洗番黎同我地住時讀書
一星期讀兩晚
星期六日堅持唔上堂全心陪BB
等佢上幼稚園就讀完+放工接番黎自己湊

複式洋房

如果你奶奶照顧小朋友, 照顧得好好, 識安排活動比佢, 刺激佢語言/大小肌肉, 可以放心交給她, 我覺得無問題. 個人選擇.
但如果唔係, 咁至少放工見到小朋友, 媽媽陪小朋友傾下計/玩下, 對小朋友成長較好.

大宅

我係我個仔大約5歲先讀個part time degree, 日頭返工, 夜晚讀書, 我都覺得係超辛苦, 你個小朋友咁細, 好多時都需要你, 考慮下啲時間分唔分配到, 讀書唔係淨係返學, 仲要做功課, final year 又有個project要交。

男爵府

pandr 發表於 23-3-25 12:19
我係我個仔大約5歲先讀個part time degree, 日頭返工, 夜晚讀書, 我都覺得係超辛苦, 你個小朋友咁細, 好多 ...

你好勁呀, 讀書要自己做功課+同仔做功課

男爵府

patpat6688 發表於 23-3-23 14:48

平日BB同奶奶住, 放工番去睇佢一個幾鐘打算趁BB未洗番黎同我地住時讀書

奶奶咁好Support到你讀書就OK啦, 唔使你放工日日趕返去自己湊
咁讀啦

大宅

Mini20160607 發表於 23-3-27 12:20
你好勁呀, 讀書要自己做功課+同仔做功課

有爸爸幫手,都係幼稚園啫,都handle到

伯爵府

DHA勳章

patpat6688 發表於 23-3-23 14:48

比我唔讀,頭3年係最辛苦. 奶奶湊亦辛苦. 應該抽多啲時間幫手.
又上堂又要溫書. 邊有啲多時間. 小心奶奶有怨言.

而且.宜家係陪養感情關鍵. 每日先睇得個幾鐘. 完全唔夠.
日後要培養感情要用幾倍努力.

別墅

你講得岩
尤其結左婚最好都係以家庭為先,
讀書轉工呢D高風險野都係搞好左BB再算

雖然奶奶冇講出聲,
我諗佢都會想我放工後幫手多過我去追夢

首頁

尾頁

跳至