自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家一約已是7月中,請問知否係咪去到先影相,定預先自己影定帶去呢?有冇人最近續期,手續是怎樣的?

複式洋房

Abull 發表於 23-3-22 09:46
而家一約已是7月中,請問知否係咪去到先影相,定預先自己影定帶去呢?有冇人最近續期,手續是怎樣的?
...

最好喺嗰度影

la_source    發表於 23-3-22 12:44
    feeling sad

珍珠宮

好媽媽勳章

...

昨日去完,上去先影相,影完攞左相再去自助機scan 証件簽名,跟住攞飛仔等叫號碼埋櫃位俾錢

男爵府

sunnygirl 發表於 23-3-22 09:52
昨日去完,上去先影相,影完攞左相再去自助機scan 証件簽名,跟住攞飛仔等叫號碼埋櫃位俾錢
...

thank you

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我3月頭去換就去到先影,首先排隊影相再去自助機影證件,完成後就等叫號碼。個日係星期五大約個半鐘。初頭2月中約約到4月尾先有位,之後比我更改到時間

珍珠宮

好媽媽勳章

Abull 發表於 23-3-22 09:54
thank you

另外提多小小,影相只收現金,証件費就收現金、EPS

男爵府

sunnygirl 發表於 23-3-22 11:47
另外提多小小,影相只收現金,証件費就收現金、EPS

唔該哂妳

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

...

建議最好去到換領中心直接喺嗰度影$50/4張,係保證一定可以,你唔需要理會什麼回執~

男爵府

happymama11 發表於 23-3-22 12:45
建議最好去到換領中心直接喺嗰度影$50/4張,係保證一定可以,你唔需要理會什麼回執~
...

好,知道,謝謝妳

翡翠宮

Abull 發表於 23-3-22 13:32
好,知道,謝謝妳

事前任何影相鋪影定都得,提供合格回執,6個月有效,到時辦證做少樣嘢。我會鍾意影相鋪有人揸機多啲。

翡翠宮

回覆樓主:

例如呢個帖有jm喺上環辦證,喺旁邊商場影相,人又少,又可以影完幾張揀張最靚靚嘅 。有提供合格回執就包合格,唔存在現場穩陣啲。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23658902

男爵府

咩係 合格回執?
我係影樓樓左將合符回鄉卡既相, 點可以取合格回執?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

岩岩頭先做完, 去到先影相, 只帶舊証, 做自助機開後唔洗15分鐘走得

子爵府

Vijoyce 發表於 23-3-22 14:41
咩係 合格回執?
我係影樓樓左將合符回鄉卡既相, 點可以取合格回執?

合格回執即係將影既相upload上中旅社系統(係咪呢個系統唔清楚),張相ok咗就會send返個合格barcode回條,係一張長條型既紙,申請回鄉證要交相+呢張合格回執紙

子爵府

lyh80115 發表於 23-3-22 14:27
例如呢個帖有jm喺上環辦證,喺旁邊商場影相,人又少,又可以影完幾張揀張最靚靚嘅 。有提供合格回 ...

冇錯,基本上出面影相舖講到明「保證合格回執」都穩陣,我都係出面影$30已經成功申請咗

男爵府

回覆 !PO 的帖子

如果自助機辦證, 係咪帶張預先影好既相, 去到upload中旅, 就出張回執比我, 再繼續填資料申請續證?

翡翠宮

Vijoyce 發表於 23-3-22 16:39
回覆 !PO 的帖子

如果自助機辦證, 係咪帶張預先影好既相, 去到upload中旅, 就出張回執比我, 再繼續填資料 ...

網上預約已經填好表,如果外面鋪頭影相會有張合格回執,連同身份證、舊回鄉證三樣,喺自助機跟指示掃瞄辦理;再等叫號交相、交錢及人面識別,攞張取證收條走得。

男爵府

lyh80115 發表於 23-3-22 16:46
網上預約已經填好表,如果外面鋪頭影相會有張合格回執,連同身份證、舊回鄉證三樣,喺自助機跟指示掃瞄辦 ...

明白晒 唔該☺️

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

!PO 發表於 23-3-22 16:36
冇錯,基本上出面影相舖講到明「保證合格回執」都穩陣,我都係出面影$30已經成功申請咗
...

30蚊好抵喎,邊區?
放下自在

男爵府

回覆樓主:

我上次 9:15 am 去到中旅社做回鄉證影相要等 15min 左右。 如果唔想等 就喺出面影都得。 總之哂出嚟張相 要有個barcode, 之後要scan用。
上次喺中旅社同人搭訕 講咗兩句 人多嘅時候要等個barcode 上傳到中旅社資料庫都要等半個鐘。 唔關你在中旅社外面或者裏面影相事。
交錢都等咗20分鐘。

首頁

尾頁

跳至