自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 23-3-23 23:26
人地離開家人、朋友,
遠走他方工作, 是為香港人服務.

咩感激又珍惜,你估佢冇糧出?
人工高內地不知幾多呀,唔係因為人工高點會黎丫

水晶宮

露比2006 發表於 23-3-23 23:42
真心唔想...

唔洗考試,應該驚佢地考唔倒?
我諗內地唔係用開英文,廣東話唔知又識唔識聽,人手缺做下下欄工作都可以接受,不過對現職要考試嘅係唔公平。

水晶宮

小ice 發表於 23-3-24 01:57
內地人哋有考試的,嚟得香港都會挑選優質嗰批醫護吧!做左多年的資深醫護,香港即使本地嘅醫護,有考試合 ...

我係合理質疑,唔係逢內地都反,得閒望下外面報導嘅留言,大把人擔心,我已經講得好溫和。
你覺得我盲反我都可以覺得你盲撐。

水晶宮

tequiero_ic 發表於 23-3-24 06:18
講到佢地好似做無國界咁偉大
無糧出睇下佢地仲黎唔黎

大陸大把人離鄉別井工作,為咩?搵食囉,由其而家中國經濟又唔好,講到仲要感激,真係超級over

水晶宮

Bambi 發表於 23-3-24 10:47
度度都有好醫生架啦。。。我係話,BK講得大陸醫生咁qualified, 不如返大陸醫病,唔使麻煩佢哋落香港呀!

...

同意,你考倒香港個試,歡迎佢地黎,有咁嘅能力就逗倒咁嘅糧。講到大陸乜都好,講佢唔好地方好似唔得咁,點解佢地要黎香港住,點解佢地唔返上大陸住,好過係香港成日一見到有人話大陸唔好又要開工死拗難拗禁辛苦。

水晶宮

回覆樓主:

醫生需要有良好的語文水平才可融入本地醫療體制,其中懂得廣東話及英文更是必要條件。食衞局發言人解釋,由於香港醫療記錄以英文為主,而醫管局「臨牀資訊管理系統」(CMS)亦只有英文,故相關醫生須懂得英文的專業用語。他直言:「當大學課程完全不用英文,連一個英文專業用語都不懂,很難想像委員會覺得符合要求。」至於與病人溝通,由於絕大多數人用中文,特別是廣東話求診,故相信流利廣東話亦是基本要求。

要引入冇問題,政府應該解說下引入嘅醫生係咪符合要求,試又唔洗佢考,一般市民黎講,我點知你搵咩人黎?

水晶宮

回覆樓主:

有曾任職公立醫院的醫生向本報表示,香港的醫療工作中,所有臨床的交流、報告、醫療紀錄均只用英文,臨床職員(clinical staff)的溝通亦只用英文,只有同病人或非臨床職員(nonclinical staff)溝通時,才使用雙語。
被問到如果外地醫生的主要授課語言不是英文,但可以符合資格循特別註冊途徑來港工作,會有問題嗎?該醫生解釋,「大家工作時都寫英文,亦用英文思考」,並提到他們的教科書、論文及考試均用英文,「對不起,我不知道如何用中文作專業溝通」,表示上述問題的答案不言而喻。

水晶宮

回覆樓主:

立法會衞生事務委員會今日召開特別會議,討論非本地培訓醫生來港執業問題,特別註冊委員會訂定認可醫學資格名單時,非本地醫學院的授課語言必須與本港兩間大學醫學院可比擬,而兩間大學醫學院均以英語為教學語言。多名議員批評相關安排,變相排除了主要用中文授課的內地醫學院。
最後呢句證明左內地醫學院確係有好多用中文授課。
所以質疑引入嘅醫生英文程度好合理,護士都係一樣。

水晶宮

回覆樓主:

本港醫生人手嚴重短缺,一直未能解決。醫管局周五(24日)晚上在社交平台公布,為吸引更多非本地培訓醫生到本港加入醫管局工作,將於4月2日在英國舉行招聘日。
希望吸引倒……

水晶宮

alau2021 發表於 23-3-25 15:32
嗰條友點會有提議,post嘅嘢又冇建設性,醫生訪問、會議內容,話質疑內地醫護好合理喎…香港政府安排內地 ...

老實講丫,我俾咩提議,講咩你地粉紅兵團都唔會認同架啦,貼下新聞仲實際,人地專業講一句好過我講十萬句。

首頁

尾頁

跳至