自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

首先我所見聞唔代全國,因我家人的生活圈都是深圳,廣州。最近因老人家病逝,所以去左深圳幾轉,見證院院急症,病房,醫護。我太有感觸,所以想同大家分享。
如果大家有興趣可以留毛,因我湊女,所以比較零碎,不喜慎入

水晶宮

2024年龍年勳章

blackberry 發表於 23-3-24 11:41
首先我所見聞唔代全國,因我家人的生活圈都是深圳,廣州。最近因老人家病逝,所以去左深圳幾轉,見證院院急 ...

RIP。
在媒體見到內地人民的身後事報道,都好像速戰速決,三幾天就已經可以火化。希望等你分享,好好照顧自己。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

有興趣知

伯爵府

回覆樓主:

大吉利是這個我經驗:
香港醫院好好,唔會以錢利先,親屬離留有人推架車仔來床邊,問要急救每電一下要收100(不是最近價位)。
意外死亡到左醫院要公安開文件先辦理到死亡證,但半夜公安局無人,要我哋私底下俾8000call個公安來辦事。
有火化直播,睇住點火燒到變骨為止,會用掃把掃返俾你。
個人離留都把你推來推去照呢樣果樣,樣樣都為錢。
叫救護車要自己幫手推病人上車,要收費,樣樣都要先收錢。
可以同先人全程拍照可以講價,開八千俾五千就靈堂,穿衣,鮮花連火化(上星期)。
要請陪人,唔係瞓床飯都無得食。大陸醫院唔會喂飯,離留真係餓一星期就斷氣。

WSYSC    發表於 23-3-26 08:48

男爵府

回覆樓主:

我爸爸上個月係內地跌倒撞穿頭引至腦出血過身。Call救護車入院,醫生話可以開腦減腦壓延長生命。雖然我哋知係無用,但都最後一試,手術費8萬幾。醫院都唔係話見錢先做手術,佢哋話依家唔同咗嫁啦。
做完手術當然救唔番,所以哥哥上去醫院找數同殮葬火化,一條龍萬零蚊搞掂。
哥哥話佢哋效率高同我哋睇靈堂啲相,都ok。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Rita 發表於 23-3-24 11:44
RIP。
在媒體見到內地人民的身後事報道,都好像速戰速決,三幾天就已經可以火化。希望等你分享,好好照顧 ...
係, 我爺爺都係.
所有野即日處理
有3日已經好快, 果時兩日咋

男爵府

回覆樓主:

我內地朋友話應該萬零蚊係貴咗,因為佢覺得哥哥係vip,因肯俾8萬手術費只捱多一晚都肯比。但我哥哥覺得成個殮葬過程流暢,佢可以好快攞返啲骨灰落返嚟香港,佢覺得好ok。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Rita 發表於 23-3-24 11:44
RIP。
在媒體見到內地人民的身後事報道,都好像速戰速決,三幾天就已經可以火化。希望等你分享,好好照顧 ...

12日晚走,當晚凌晨辦死亡證,因在醫院走,所以免卻公安查死亡原因。17日出殯,一小時悼念儀式後立即火化,當天三小時候可取回骨灰,骨灰可暫存殯儀館內半年

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hui_bb 發表於 23-3-24 12:09
大吉利是這個我經驗:
香港醫院好好,唔會以錢利先,親屬離留有人推架車仔來床邊,問要急救每電一下要收100 ...

意外死亡到左醫院要公安開文件先辦理到死亡證,但半夜公安局無人,要我哋私底下俾8000call個公安來辦事。

不能夠等到第二日才辦理死亡證?

WSYSC    發表於 23-3-26 08:49

水晶宮

回覆樓主:

最頂唔順叫白車,係完全唔專業,有d無着白袍,個時親戚跌倒我幫手叫白車,我媽話每人俾左一百,叫佢地快手小小

講更十年前广州,而家唔知係米

翡翠宮

hui_bb 發表於 23-3-24 12:09
大吉利是這個我經驗:
香港醫院好好,唔會以錢利先,親屬離留有人推架車仔來床邊,問要急救每電一下要收100 ...

我家長者已百歲,在家都不怎飲食,早上入院,家人趕見面,我地有輪留陪伴,醫護好好,鹽水吊完同佢講聲轉頭即換,全程冇講過要一分錢,醫生早上診症,下午四點再來,仲好好地安慰我們,老人家百歲難免如此。

我地已講明不急救,全程沒有任何人提及錢的問題

Adrio77    發表於 23-3-24 16:24

翡翠宮

李露眉 發表於 23-3-24 12:27
最頂唔順叫白車,係完全唔專業,有d無着白袍,個時親戚跌倒我幫手叫白車,我媽話每人俾左一百,叫佢地快手 ...

十年前,去年,我家長者都跌過入院,白車送院,都冇講錢的問題,當時住左三個月,盤骨手術。家人要全程陪伴照顧,單人房,有床俾陪住士家人,埋單幾千,實數不是我付但肯定不貴

我家人住過港大深圳醫院,深圳中海醫院,深圳人民醫院。

翡翠宮

回覆樓主:

我12日去人民醫院急症室探長者。當時雖然多人,病床已滿,連走廊都瞓左病人,竟然十分安靜,呢點我真係覺得好出奇。
以我平時陪仔出入多間香港急症室經歷,成日聽到人叫救命,呻吟,俾人綁住。

子爵府

monsterparentss 發表於 23-3-24 12:20
我爸爸上個月係內地跌倒撞穿頭引至腦出血過身。Call救護車入院,醫生話可以開腦減腦壓延長生命。雖然我哋知 ...

rip

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

RIP

伯爵府

blackberry 發表於 23-3-24 12:30
我家長者已百歲,在家都不怎飲食,早上入院,家人趕見面,我地有輪留陪伴,醫護好好,鹽水吊完同佢講聲轉 ...

可能你在深圳會好點,我地在二線城市,但都是一級醫院,樣樣都收費,掛號睇咩都好,係咪都抽血驗下先

男爵府

人地公安可能就算做到咩科長大隊長,叻極一個月份糧咪最多一兩萬,香港做個散仔都2萬啦,内地醫生仲慘,以前識一個係國内醫院做唔知咩醫生級都係得2000-3000,香港會唔會?人地樣樣計錢都起碼真小人,好過香港同西方醫療系統d偽君子,香港唔同你講錢講紅包係因爲人地人工離地高,收你唔正常既錢同紅包產生出來既風險遠遠高於你比得起既數目。仲有内地你一樣可以走正規唔俾錢唔俾紅包架,只不過人地按章工作姐,有乜問題?你比30食個快餐店飯要自己囖,你比60食個餐廳飯人地送比你,有乜問題?經濟邏輯

子爵府

kensiu 發表於 23-3-24 13:32
人地公安可能就算做到咩科長大隊長,叻極一個月份糧咪最多一兩萬,香港做個散仔都2萬啦,内地醫生仲慘,以 ...

所以香港高薪養廉係有道理。
醫院要收錢先救人點講都係唔通, 有錢人條命 就因為咁所以矜貴啲

男爵府

longlokma 發表於 23-3-24 13:36
所以香港高薪養廉係有道理。
醫院要收錢先救人點講都係唔通, 有錢人條命 就因為咁所以矜貴啲
...

我就打死唔信現在内地既醫院要收錢先救人,尤其係急症,一定唔會。
呢d係以前抹黑内地既傳言一直流傳到今日姐,當然以前可能係,但已經係過去式

子爵府

kensiu 發表於 23-3-24 13:42
我就打死唔信現在内地既醫院要收錢先救人,尤其係急症,一定唔會。
呢d係以前抹黑内地既傳言一直流傳到今 ...

你打死唔信 只喺個人主觀意願, 係你宗教信仰

ntk_mami    發表於 23-3-24 17:03

首頁
12345...8

尾頁

跳至