自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

貓貓5個月大、係寵物店食開RC
但人地話RC多味精唔好食咁多,想慢慢幫佢轉糧、有冇話邊隻好?
因為貓貓係英短,聽人講好易有癡肥問題,所以想盡量俾d健康乾糧佢食,謝謝你

男爵府

Barbarbarrr 發表於 23-3-29 20:18
但人地話RC多味精唔好食咁多,想慢慢幫佢轉糧、有冇話邊隻好?
因為貓貓係英 ...

Orijen 幾好

複式洋房

英短太懶

大宅

2024年龍年勳章

Barbarbarrr 發表於 23-3-29 20:18
因為貓貓係英 ...

又唔需要妖魔化rc既,因為唔止寵物店,我見獸醫餵貓b都係餵開rc,問過佢地話隻蛋白質易吸收、發育好所以先食佢
同埋有味精呢樣野只係d人傳得多以為真,你睇返成個成份表其實都無味精的,而且加味精呢件事本身唔make sense,要吸引貓貓係靠嗅覺唔係靠味覺
至於你怕貓貓癡肥,可以引佢郁多d活動多d,忍手唔好俾太多零食佢
Btw 有無相睇下

大宅

kakaww 發表於 23-4-3 12:24
又唔需要妖魔化rc既,因為唔止寵物店,我見獸醫餵貓b都係餵開rc,問過佢地話隻蛋白質易吸收、發育好所以先 ...

我家小貓~
attach1/tmp/phpoluMcO

大宅

2024年龍年勳章

Barbarbarrr 發表於 23-4-4 17:08
我家小貓~

吐舌

侯爵府

kakaww 發表於 23-4-3 12:24
又唔需要妖魔化rc既,因為唔止寵物店,我見獸醫餵貓b都係餵開rc,問過佢地話隻蛋白質易吸收、發育好所以先 ...

Rc 對無咩運動量既貓黎講係幾好,但食得耐左隻貓會好勁rc 味,要睇下你接唔接受到

公爵府

老貓老時要食配方糧,rc相對係一個唔錯選擇。
幼貓就可以試多啲無穀物嘅,我以前都係逐隻試,最緊要係自己隻貓肯食,唔肯食,幾好牌子都無用。

大宅

可以試下Advance幼貓糧,適合2-12個月大貓貓食

家中貓貓都係食佢大,佢既蛋白質成份高,成份容易消化,無咩添加劑,應該會符合你既要求

伯爵府

唔好意思,搵到舊嘅post
新手養貓2個半月大,買左兩包royal canine 比佢食,見佢食左幾日都鍾意食同埋便便都唔係爛便,但上網啲人話味精重,又話食耐咗驚佢個腎有事,都唔知轉唔轉其他牌子好?

男爵府

回覆 evergreenj 的帖子

我覺得BB腸胃弱,佢食開RC 無問題, 無謂轉來轉去佢一歲時先揾第二隻成貓糧轉,記得轉時要溝糧俾腸胃適應

伯爵府

lalala8128 發表於 23-7-3 17:28

我覺得BB腸胃弱,佢食開RC 無問題, 無謂轉來轉去佢一歲時先揾第二隻成貓糧轉,記得 ...

好嘅,唔該晒!不過個心總係有啲囉囉攣
同埋飲水好少

侯爵府

回覆樓主:

我隻藍猫細時食nulo, 夠7、8個月跟隻大猫一齊食nutrience 黑點紅肉。長肉都算快。每日喂一歺蒸雞肉薯泥。

別墅

回覆樓主:

我果隻英短都快1歲食開RC/Hills/Applaw幼(英國)
3隻輪住食~平均風險(emoji)
touchwood 呢3個牌子腸胃都適應
我隻貓肥唔到
相信我會keep住食kitten 直至變肥婆先收手
attach0/tmp/phpthqC9D

複式洋房

lalala8128 發表於 23-7-3 17:28

我覺得BB腸胃弱,佢食開RC 無問題, 無謂轉來轉去佢一歲時先揾第二隻成貓糧轉,記得 ...

兩個月前接咗兩隻異短貓B返嚟,其中一隻一路以黎間中有都條狀痾到尾軟便有啲啲鮮血。
前貓主話佢哋食開RC 幼貓糧,咁我都照跟返,見到血便都已經睇咗兩次醫生,食咗兩次杜蟲藥加抗生素。上兩星期睇完,醫生建議食RC幼貓腸胃糧先,無事先轉返,咁我見佢食晒藥食住腸胃糧時啲便便好正常嘅,就開始慢慢幫佢溝返RC幼貓糧,但轉咗後便便尾上又有少少鮮血。貓貓精神好嘅,食得玩得,瞓得。。我新手養貓真係唔知應該點做好,大家可以教吓我嘛?thanks

男爵府

bbsmother 發表於 23-7-9 07:15
兩個月前接咗兩隻異短貓B返嚟,其中一隻一路以黎間中有都條狀痾到尾軟便有啲啲鮮血。
前貓主話佢哋食開RC ...

你試下俾少少水溝D糧俾佢試下會5會有改善?5得你考慮下餵生肉,我貓有一餐食生雞肉的

複式洋房

lalala8128 發表於 23-7-9 07:53
你試下俾少少水溝D糧俾佢試下會5會有改善?5得你考慮下餵生肉,我貓有一餐食生雞肉的
...

佢哋依家早晚食濕糧,中午係乾糧,如果餵生雞肉係咪就停乾糧呢?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

bbsmother 發表於 23-7-9 08:11
佢哋依家早晚食濕糧,中午係乾糧,如果餵生雞肉係咪就停乾糧呢?

push

男爵府

回覆 bbsmother 的帖子

你試下小小生肉試下佢食5食先,我就咁樣安排的
生雞肉溝罐罐一餐,剩乾糧另一餐 stage 1

之後就剩生雞肉一餐,乾糧溝生肉另一餐 stage 2

宜家就全生肉兩餐了

我隻英短女食生肉係重磅咗的,毛毛滑滑

複式洋房

bbsmother 發表於 23-7-9 07:15
前貓主話佢哋食開RC ...

RC幼貓糧不嬲有保證,無理由食下下會出事
可能貓貓腸胃本身都唔太好,食多排RC幼貓腸胃糧先,唔好咁急住轉返常糧
之後真係冇事再慢慢轉返都未遲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊