在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢份工個清潔姐姐好得意。
我返工第一日就已經聽到佢啲得意嘢,但事不關己就唔好理。

複式洋房

mayies2004 發表於 23-4-5 21:08
呢份工個清潔姐姐好得意。
我返工第一日就已經聽到佢啲得意嘢,但事不關己就唔好理。
...

但佢職責都幾咁清閒,淨係洗老闆嘅杯、幫老闆備茶、掃下地、倒下垃圾、玩手機。
我初嚟報到;佢遲咗返嚟開公司門,我有空檔就同樓下管理員吹下水,佢見到即同管理員講:小心啲佢,佢同人講人話,無句真。
之後我見自己個位地下有好多塵,見佢Hea住揸住掃把掃兩下準備走,我禮貌叫住佢借掃把比我掃掃,點知掃咗好多塵出嚟,佢見到叫我以後自己掃返自己個地。
有日我聽到有米奇跑咗去雪櫃底,我驚老鼠咪自己買水,佢大大聲(驚死成間公司啲人聽唔到)話我唔飲公司嘅水

複式洋房

mayies2004 發表於 23-4-5 21:09
但佢職責都幾咁清閒,淨係洗老闆嘅杯、幫老闆備茶、掃下地、倒下垃圾、玩手機。
我初嚟報到;佢遲咗返嚟開 ...

,我好聲好氣同佢解釋,佢串我話:老鼠咁細隻,牠驚過你啦。
之後佢就日日搵嘢挑我,而且係大大聲播音機咁講出去。
我屋企有事要守齋,點知佢又大大聲公告;都唔緊要。
但公司開年飯咁多外人係到,我低調坐係到。佢真真唔識睇場合,開餐時無啦啦大大聲講我幾次我守緊齋(當時我勁尷尬)。
之後我午飯盒有咩嘢餸菜、我面旁有粒小腫瘤(戴住口罩唔細心唔會見到)佢又去我部門主管都評論、掉落垃圾桶嘅垃圾都話唔可以,叫我掉出去公眾大垃圾桶wo、公司碎紙機箱滿咗,佢叫我去換(唔緊要我要用順手換無問題)、染髮都大大聲評論我一番。
佢樣樣講自己有幾好,佢好過我。

複式洋房

mayies2004 發表於 23-4-5 21:09
我初嚟報到;佢遲咗返嚟開 ...

有次佢叫我去洗公司廁所,我回應佢:我唔識,亦唔係我工作範圍,佢就話:唔緊要ga,我教你。
前日佢第一個返工見公司有死老鼠,佢見我返嚟叫我去執屍。
之後行政部叫佢執,佢執完攞個夾;夾到我個位比我睇。
我個部門主任問我點解連啲唔機密嘅嘢都去碎,其實可以等每星期清潔姐姐集體收集。
我就回應:因為到時我又比人話,所以都係平常碎咗佢,避免比人話。
我問過屋企人點解佢咁無聊,其實佢覺得自己好過我咪好飽佢囉,我係咪要和佢話

複式洋房

mayies2004 發表於 23-4-5 21:11
有次佢叫我去洗公司廁所,我回應佢:我唔識,亦唔係我工作範圍,佢就話:唔緊要ga,我教你。
前日佢第一個 ...

佢全世界最好,佢至開心呀…
我屋企話:你直接講佢樣樣都好,佢就覺得你睇佢唔起,所以由佢啦。
其實我唔明啲人返咩嘢工,日日挑人機,勁黑人憎討厭。
但我唔打算同佢撕爛塊面,影衰自己

複式洋房

mayies2004 發表於 23-4-5 21:21
佢全世界最好,佢至開心呀…
我屋企話:你直接講佢樣樣都好,佢就覺得你睇佢唔起,所以由佢啦。
其實我唔 ...

如果係我會大大聲爆佢一鑊勁,等佢唔敢再野我。

爆佢我唔覺得係自己樣衰囉,如按你所講其他人都見到你忍讓佢唔短時間啦。

同埋佢咁樣針對你,你上司/同事冇出聲架嗎?

佢既職責點解要叫我做,我做咁你係唔係炒得先?再向上司講句我返工係唔係做清潔姐姐既野,出而家份糧先?

有啲人係專搵人黎蝦(特別係無謂人),唔出聲只會令對方變本加厲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊