自由講場

跳至

首頁
12345...34

尾頁

水晶宮

setrea 發表於 23-4-8 20:17
香港人既拼搏精神已經冇咗

依家有批後生話返份工最緊要自由,有得升都唔好升佢,唔想有咁大責任

男爵府

jollyma 發表於 23-4-8 20:52
都唔可以咁講啲後生, 外國咪一樣,時代唔同, 唔係個個要養家

總之在BK身為香港後生仔就係錯啦

hungng    發表於 23-4-10 21:30
Boeing787    發表於 23-4-9 09:01

珍珠宮

畀面勳章

有可能而家的年輕人唔想被一份工作長期縛住,想做斜杠族。身兼數職,多重身份,沒有主次的職業。
我覺得沒所謂,只要佢哋肯勤力返工,收入好,買樓做到按揭,做好人生規劃。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

時代唔同, 同埋有時可能父母會有叫佢地xx工辛苦就唔好做, 又唔駛佢地養家既, 夠自己洗就得

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-4-8 20:02
原來香港時下好多年青人、為了平衡生活、要有生活質素、所以只做半日、炒散、或者自由工作者...... :igiveu ...

啱啱畢業時我都係做兩份工,唔係為買樓係因為生活

男爵府

回覆 大力大力 的帖子

上星期 新聞透視先講 有個4X歲嘅男人 抽了十多次居屋都抽吾到

但有何文田有錢人卻買了居屋放起度做清水樓 現在放盤好似加多二百萬出售 咁點會令人有動力番2 三份工吖

做一個窮中產 太可憐
不如吾好要咁高人工 快活輕鬆咁生活 仲可以申請公屋 都幾好

時代吾同啦 人地星加坡都係咁

珍珠宮

減齡達人勳章

大力大力 發表於 23-4-8 21:46
主要係爛了幾十年的教育、淨係睇現在的大學生、就算女人、在公衆地方、都可以粗口連篇、俾家用、就話是情 ...

之前有個post問有冇人唔講粗口, 竟然有一個jm 話唔講粗口的人係扮高貴

本末倒置, 明明小孩教育的基本禮貌係唔講粗言穢語。

男爵府

回覆 Ononluk 的帖子

對 香港工時太長 吾健康

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原來香港時下好多年青人、為了平衡生活、要有生活質素、所以只做半日、炒散、或者自由工作者...... :igiveu ...

去咗旅行

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

野原美冴 發表於 23-4-8 21:58
之前有個post問有冇人唔講粗口, 竟然有一個jm 話唔講粗口的人係扮高貴

本末倒置, ...

竟然有人敢答?
我相信無人會唔識講,讀小學時都一定已學識,但我全個家族都唔會講

伯爵府

另一個原因也有可能係商家出手低,
不過個節目不會提

複式洋房

每代都有唔同嘅諗法
    feeling sad

男爵府

問題係樓價已經令年青入定唔倒目標

男爵府

回覆樓主:

我公司有2個因為申請公屋要辭工,佢地一萬多少少人工,老公又糸一萬幾,2人工作就超額,只有老婆吾做等公屋。這個變相令少左人勞動,政府要檢討下政策。

伯爵府

多咗好多由幾個後生仔開嘅迷你咖啡店
有啲營業時間有啲只得半日(黃昏六點closed)

聽聞做咖啡師都係佢哋嘅心目中時尚工作之一

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

野原美冴 發表於 23-4-8 21:58

本末倒置, ...

妳話死唔死~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆樓主:

因為父母有能力唔使仔女做嘢都得,仔女懶得就懶

男爵府

20162016 發表於 23-4-8 21:49
依家有批後生話返份工最緊要自由,有得升都唔好升佢,唔想有咁大責任

喺,而家啲後生唔願升,女的比較多,一出來做嘢就話要work life balance,同埋好易話壓力大,抑鬱

水晶宮

而家多左年青人唔捱得。辛苦少少就辭工,覺得屋企人(父母)會養佢哋。

試下屋企父母一直教育讀完書就一定要工作比家用,不會養佢哋,看下仲會唔會咁易辭工?佢哋要搬,自立門戶更好,但多數沒咁的本事。

所以我仔好慳,不會亂洗錢,知道錢不是咁易會有。

水晶宮

野原美冴 發表於 23-4-8 20:22
揀享受生活無問題, 問題係揀完享受,就賴政府、賴父母 然後恥笑別人靠自己努力、慳錢係傻仔
...

係喎!多左啲年青人係咁。

佢自己不努力,然後取笑其他努力的人。的確這樣。或即使不取笑,玩眼紅、杯葛。小學雞咁款。真係要內心強大。

首頁
12345...34

尾頁

跳至