自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Astra00 發表於 23-4-10 06:48
佢哋只想hea做,但又想有收獲。見人有收獲時,除了只識眼紅人寸人死好命之外,不會有野改善到。

佢哋不會 ...

無錯!
公司個70後同事,現階段有樓自住&收租 ,有車揸又有n個車位!
10幾年前佢只有自住物業,我好天真同佢講早出世好好彩,佢答我當年利息好貴,佢地上車都有難處!10年過後我經歷過,終於明白唔好羨慕人有嘅野,人地有你無或未有,是有原因的!

水晶宮

crazypaper 發表於 23-4-10 08:09
會架,好似小朋友玩完玩具要自己收拾,食完要自己清理返張枱,好啦,到我想問佢可唔可以幫媽媽抹枱,佢話自 ...

大鑊,我女都有寸過我!有時叫佢幫我攞張紙巾,佢寸我自己的事自己做!
所以教仔女,應教盡教,但要明白你咁教,出黎結果未必似預期,做父母要調節下!

水晶宮

crazypaper 發表於 23-4-10 14:31
大人要變通,小朋友仲細,慢慢教導,佢地自然會好

諗返自己細個邊敢駁嘴,父母肯定兜巴星啦

水晶宮

Astra00 發表於 23-4-10 15:01
係。每個年代買樓都不易。以前未發明有按揭分期付款供樓,買樓要儲一大舊錢full paid.時代轉變,由3成首期 ...

我同事真係我目標,我成日都問佢投資問題!
記得10年+前佢同我講買左第二層樓,而我嗰刻都未上車!聽到佢咁講我再積極dd,再加埋其他原因,我都上了車 !
反之現在仲未上車嘅同事話佢好彩、人工高先做到 (咁人地讀書叻人工自然高,只怪少年不努力),我想講我同呢班同事人工差不多,佢地當年無膽又安於現狀,點會成功 !
佢地繼續怨,我就向目標進發

水晶宮

Astra00 發表於 23-4-14 06:10
旅行平有平去。想平去可以內地或買平機票。

去旅行不等於儲不到錢。

窮遊
我同老公結婚前,2人搵少於$2萬,所以大家目標一致 ----- 慳!
當年每次經過翠華都好想食,但真係唔捨得,唯有m記大家樂!去旅遊只返大陸,仲要坐過夜火車/大巴慳酒店錢,住¥30左右嘅賓館!
年代係唔同,但要儲錢離不開慳,餐餐大魚大肉,食好著好買名牌,d錢就咁洗晒!

水晶宮

Astra00 發表於 23-4-14 14:48
我今次復活節都係窮遊內地玩幾日。飲飲食食,2-3000元搞定。

我直情留喺香港hea ,食下野、行下山、返娘家 ..
無特別洗錢

水晶宮

大力大力 發表於 23-4-14 14:52
當年同老婆結婚後、兩個人工加埋有七萬幾、我地都係大家樂、平民燒臘鋪、一年一次旅行、所以第一間屋、幾 ...

小富由儉 ,唔信嘅人永遠做唔到!

首頁

尾頁

跳至