自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Strawberrys 發表於 23-4-8 20:52
60、70年代經濟差,一人搵食養一家,上有高堂下有數名子女,一份工唔夠食,又怎可能有錢請工人—》工揀人
...

還有就係60、70年代嘅普遍教育水平低,中學出嚟賣嘅係勞力,剩下小部份有優質教育嘅可以快人一步衝上雲霄
現今教育普及,問題係周街都係大學生,個個都覺得應該賣腦力,剩下小部份有優質家庭教育目標清晰可以突圍而出
但呢種問題國內一樣,經濟環境改善後父母唔希望仔女「重蹈覆轍」。同太多國內家長聊過,都希望仔女搵份簡單唔OT嘅工作~過日子,就算唔做,只要生活快快樂樂就可以,別辛苦熬壞身體,反正家裡養得起,一般起碼有三套房喺手(外公外婆、爺爺奶奶、父母各一套)年輕人呢?就覺得生兒育女太困身,公司過半同事一係不婚一係不育,就算生,都係一個,一定快樂行頭

珍珠宮

crazypaper 發表於 23-4-9 08:30
係啦~我都想下一代既後生可以有更好既生活,社會已經唔同,未必需要再用勞力去揾錢
大陸有啲發展中既地方 ...

上海、北京好多做司機嘅都係拆遷戶,賠了幾個市區單位再去郊區買一間自己住,買了高檔房車就做家庭司機過日晨,根本無需要努力。大城市嘅會好啲,起碼會搵份hea工做吓,但佢哋一毫子稅都唔交。
3、4線城市嘅就呢邊攞賠償,嗰邊攞去賭,或者做「生意」做老闆,最後財來財去一場空,都係靠老婆出去大城市打工賺錢養家(阿姨/工人嘅寫照)

珍珠宮

ChaBean 發表於 23-4-9 09:46
大城市興不婚不育,但仍有好多農村人16歲前結婚生仔,30歲抱孫

呢個先係硬傷,有能力有學識有好DNA嗰班唔肯生,因為睇得通透明白。大陸8億9千萬勞動人口 ,但只有7.3%嘅打工人交了IIT,亦係呢班人負責養活現在55歲以上嘅退休人士。稅制已經到45%,香港最高才17%,單呢點移民香港絕對對高端打工人係吸引嘅。
農村生幾多都冇用,佢哋唔會交一分錢稅,對國家只會提供非常有限嘅低端工作勞動力,但大部份都唔會工作等國家養/補貼。

珍珠宮

薯圈 發表於 23-4-9 11:23
我咁睇,政府將福利資源給低收入家庭,我覺得某d過火左嘅係真係要檢討,但更多嘅扶貧政策,我認為都ok嘅。 ...

呢啲靠身教,問題全球有幾多父母身體力行?
問題唔係單一喺香港,基本認識嘅國家都多多少少有相類似嘅問題。我哋做技術嘅同行有時都慨嘆,技術便利了民生,但技術同時弱化了人生,是對是錯?
時代變遷,根本唔可能亦唔可以總用想當年嗰套嚟定義今日嘅人和事。

珍珠宮

graceyung 發表於 23-4-9 11:46
原來大陸的稅網都咁窄,我以為上面興電子支付會難啲少報收入,香港就話做生意的收現金,年年都話無錢賺就 ...

做生意有公司所得稅,同打工一族嘅個人入息稅唔一樣,我所講嘅數字係只包含IIT。幾年前睇都仲可以話有10%嘅人交入息稅,一個疫情後已經得返7點幾。
行業forecast今年繼續有裁員潮,加上唔少外資撤資(佢哋係繳稅最足最準時,因為真唔敢),今年估計數字繼續下跌。所以真金白銀交緊稅嘅年輕人都有怨言,辛辛苦苦工作一大截人工繳稅養人,倒不如過幾年回歸田園躺平,閒時打打散工(online 接job收cash)

珍珠宮

大力大力 發表於 23-4-9 12:06
香港個人入息稅、已經是全世界最低、還要怨天尤人?

真是身在福中不知福~ :nothi ...

我回覆係講緊大陸wor,你先爬爬牆
鬼唔知香港稅率低,乜嘢怨天尤人?

珍珠宮

gallygally 發表於 23-4-9 17:11
當年董生確實幫到好多人上車, 佢真心為香港人

一直都覺得佢係最好嘅特首,有眼光有遠見,但當時香港人唔識珍惜

首頁

尾頁

跳至