自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

長者2元乘車優惠計劃,自2012年推出至今已逾10年,期間政府用於交通津貼上嘅開支不但相當可觀,近年仲增加得好快,有學者形容係「無底深潭」。議員陳健波(波哥)指香港人口持續老化,如果唔想將日益沉重嘅乘車優惠支出轉嫁畀納稅人,就要諗下其他辦法。儘管加價有助減輕公共財政負擔,但佢認為防止政府資源遭人濫用,每年慳返十幾億應該唔係問題。

政府推出乘車優惠嘅初衷,係鼓勵長者出行。不過波哥話實情係有人每日竟然使用十幾次,咁就肯定唔係政策嘅原意,況且佢亦聽聞,有出租長者八達通卡嘅現象,所以佢主張規限每日使用嘅次數。然而,一日使用幾多次,先至為之恰當呢?佢就話政府可以分析數據後,設每日使用次數嘅合理上限,既要杜絕資源浪費,亦要避免影響長者正常使用。其次,要鼓勵長者喺非繁忙時段出行,包括考慮長者喺非繁忙時段乘車,先可享受2元優惠,冀藉此紓緩繁忙時間公共交通擠迫問題,同時亦可減少政府開支。

雖然長者八達通,將被實名登記嘅樂悠卡所取代,理論上可以堵塞漏洞。但波哥擔心,參與乘車優惠計劃嘅公共交通機構,未必嚴格抽查手持樂悠卡嘅乘客,所以佢主張規限使用次數之餘,政府亦應鼓勵市民舉報濫用行為,並予以獎金獎勵。

行政會議召集人葉劉淑儀,早前亦對長者2元乘車優惠嘅開支感到憂慮,指合資格年齡降到60歲,加上愈來愈多交通工具要求加入,且票價不斷調升,認為政府需考慮是否長期補貼落去。而波哥就話長者2元乘車優惠嘅開支已經達到一年70多億,相信社會高齡化嘅趨勢下,有關開支可能增加至每年100億,10年間分分鐘會過千億!由於政府預計呢幾年都會有赤字,市民唔想加稅的話,咁就真係要正視問題、及早處理,否則長者2元乘車優惠有可能不保。佢明白問題具爭議且相當棘手,譬如下降合資格年齡,已經覆水難收,但佢希望能收集各方意見,再同政府從長計議。

男爵府

其實依家60歲都唔係老,但政府竟然一方面提高退休年齡為65歲,但又降低呢個乘車優惠到60歲,自相矛盾!
加上,呢個優惠存在好多漏洞,每年開支咁大,真係覆水難收!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

SOHOT 發表於 23-4-9 16:11
其實依家60歲都唔係老,但政府竟然一方面提高退休年齡為65歲,但又降低呢個乘車優惠到60歲,自相矛盾!
加 ...

X 2

60-65 歳半價、每月限用20次
65-70歲 3折 、每月限用30次
70歳以上 2元、每月限用40次

LilyChoi    發表於 24-4-24 14:21
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

mickeyeva 發表於 23-4-9 16:00
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230408/bkn-20230408201950452-0408_00822_001.html?refer=hn2

...

有違規嘅梗係要打擊兼設法杜絕

http://www.jdonline.com.hk/index.php?m=content&c=index&a=show&catid=17&id=67241&m=wap

原來係呼應 新聞透視 節目。

不過僱主要將工時改改去!

琥珀宮

加 ...

60可以兩元搭車係林鄭攪出黎,佢臨走大派福利,十足十英國佬97前回歸做嘅野,扮好心做壞事

琥珀宮

大力大力 發表於 23-4-9 16:20
X 2

限次數會將事情複雜化,最好好似醫療卷咁一筆過比就算

珍珠宮

mandy952 發表於 23-4-9 16:38
60可以兩元搭車係林鄭攪出黎,佢臨走大派福利,十足十英國佬97前回歸做嘅野,扮好心做壞事
...

2018年林鄭在任特首時亦放寬日本福島與周邊4個縣 的凍肉海鮮雞蛋奶類進入香港賣

林鄭呢個人唔簡單,扮好人做壞事,佢應該好憎香港人,想清空庫房大灑金錢,林鄭連租個辦公室都接近40萬一個月,咪又系納稅人比錢

水晶宮

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230408/bkn-20230408201950452-0408_00822_001.html?refer=hn2

...

應該65歲或以上才有及每人實名限額,每年某一個數及不可累積。快啲令樂悠卡推出及廢取舊長者八達通。

水晶宮

mandy952 發表於 23-4-9 16:40
限次數會將事情複雜化,最好好似醫療卷咁一筆過比就算

同意。

伯爵府

回覆樓主:

唔明白點解同d老人家斤斤計較, 政府廢左垃圾會都可以慳唔少, 仲要開咁多高薪副司長位, 有必要嗎?

july4    發表於 23-4-9 23:28
restahaus    發表於 23-4-9 21:25

水晶宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 23-4-9 16:20
X 2

呢個都幾好,60-65歲大多數仲有工作。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

amycheung08 發表於 23-4-9 16:53
唔明白點解同d老人家斤斤計較, 政府廢左垃圾會都可以慳唔少, 仲要開咁多高薪副司長位, 有必要嗎?
...

我又覺得好多老人家用得唔恰當
明明坐幾個站,都係幾蚊車費
佢哋就坐10幾蚊的車
白白俾巴士公司賺
唔係話唔俾津貼
真係要收緊下

juniormiu    發表於 24-4-22 17:33
girlbear    發表於 23-4-10 16:26
piklam1    發表於 23-4-10 15:21
Ftmagic    發表於 23-4-10 11:28
趙元嵩    發表於 23-4-9 23:38

伯爵府

...

退休年齡延長到65歲,但60歲以上可用2蚊交根本自相矛盾,而且好多長者唔識珍惜又或者公共資源唔使慳,1個站都跳上過海巴士,真的太爽唔使煩。

男爵府

回覆樓主:

其實做法好簡單:

用樂悠卡$10以下車資照舊$2
$10以上車資,按正常車費收25%

FJmom    發表於 24-4-29 08:30
girlbear    發表於 23-4-10 16:27
piklam1    發表於 23-4-10 15:22

珍珠宮

amycheung08 發表於 23-4-9 16:53
...
我都一樣吾明,大部份老人家都為社會付出過,而且香港老人福利吾係特別優厚。內地過60歲長者可以免費坐公交,吾會有人嘈,而且普遍人都好尊重長者,同一國家,人民如此大分別

藍色大門    發表於 24-4-25 14:47
Gud567567    發表於 24-4-24 13:26
july4    發表於 23-4-9 23:30
restahaus    發表於 23-4-9 21:26

子爵府

loved 發表於 23-4-9 17:27
我都一樣吾明,大部份老人家都為社會付出過,而且香港老人福利吾係特別優厚。內地過60歲長者可以免費坐公交 ...

咪係,有2蚊,我老母也不是成日出街,搭車2蚊,食嘢貴

男爵府

回覆樓主:

波哥錯重點,限次數有乜用,佢長車短搭至係問題所在。

水晶宮

加 ...

其實佢地話降到60我都愕然,咁搞法,呢個福利唔知可以持續幾耐

伯爵府

viton 發表於 23-4-9 17:06
我又覺得好多老人家用得唔恰當
明明坐幾個站,都係幾蚊車費
佢哋就坐10幾蚊的車

咁不如叫巴士公司改制, 分路程收費, 好似地鐵咁

男爵府

amycheung08 發表於 23-4-9 17:53
咁不如叫巴士公司改制, 分路程收費, 好似地鐵咁

巴士公司一定唔會理
要政府開聲
諗更好的方法