自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

深圳政府最鍾意化簡為繁,以往換領大陸駕駛執照,直接去車管所填表,然後去影證件相攞回執,跟住去埋醫院驗身,再返去車管所就搞掂,駕駛執照可以用速遞寄去你屋企.
疫情之下車管所班人嘆慣咗,以往可以直接上車管所辦理嘅業務,全部都需要喺app先註冊,再網上預約搶籌至可以去車管所,重點嚟啦12123呢個apps香港人永遠都註冊唔到,第一次直踩上車管所,先幫我register咗深圳交警apps,然後要我每日喺網上不停搶籌,搶到籌之後就會要去深圳任何一間店鋪影証件相,同埋回執,跟住自行去醫院驗身,由於我個車牌過咗期一年,開頭諮詢就話,一定要我喺大陸入境處,攞一份入境證明,證明我喺某年某月某日開始先至返大陸

子爵府

回覆樓主:

好啦千辛萬苦約到,昨日晏晝四點鐘,晨早十點鐘我已經過關,先去醫院驗身再搞一大輪,終於諮詢到,話原來唔需要去大劇院嘅辦理護照地方出證明,我提前三點半去到,結果撳咗飛之後,問任何一個人,都淨係叫我等等等,永遠唔會有人講,你究竟需要準備啲乜嘢文件
跟住等咗一個半鐘頭,終於到我辦理,個死八婆十問九唔應,我忍唔住,由好客氣變到非常唔客氣,佢先至肯答我兩句,就係叫我繼續等等等
又等多一個鐘頭,現場有大量香港人,係咁鬧,以往可以將車牌速遞去香港,依家一定要現場取駕駛執照,有啲人問可唔可以寄速遞返香港,話一定唔得一定要班人等,如是者等到接近六點鐘,都仲未印到車牌出嚟

子爵府

回覆樓主:

千辛萬苦等到佢印出嚟,跟住又話之前交嗰三張相唔知去咗邊,叫你哋每人即時提供多一張證件相,由於佢哋實在太趕時間,結果我將車牌嘅相,都黐歪咗,就過咗膠
現場啲人個個戇居居企或坐喺度,但係你問佢嘢,係永遠都唔答你,淨係耍你,官僚作風簡直係世界第一

琥珀宮

baby668 發表於 23-4-11 08:29
深圳政府最鍾意化簡為繁,以往換領大陸駕駛執照,直接去車管所填表,然後去影證件相攞回執,跟住去埋醫院驗身, ...

大陸好多官方網站都只比二代身份證預約之類,成日話大灣區大灣區,但行政上好多野都係等有問題先改善
或者香港對佢地黎講太渺小了

琥珀宮

baby668 發表於 23-4-11 08:33
千辛萬苦等到佢印出嚟,跟住又話之前交嗰三張相唔知去咗邊,叫你哋每人即時提供多一張證件相,由於佢哋實在太 ...

所以我係另一個post講中國嘅硬件係一流,軟件始終仲係發展中國家,有待改進

Boeing787    發表於 23-4-11 11:23

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mandy952 發表於 23-4-11 09:31
所以我係另一個post講中國嘅硬件係一流,軟件始終仲係發展中國家,有待改進
...

呢幾日喺大陸,深深感受部分人民幾咁鍾意打尖,態度惡劣,連幼稚園/初小小朋友,都識打尖、推人、鬧人,而身邊嘅大人係唔會教小朋友守規則。

水晶宮

2024勳章

呢啲事,最好先上網查清楚
我係先去香討取經,嗰度資料好多,會少走好多彎路
我係一開關就去換,都走左兩轉,但又無你咁曲折
影相和體檢,在車檢所門口都有得做,唔使另外去第二度做。呢個你第一次去車檢所就應該觀察到
我個證都過期幾個月,但無話要我提供其他證明
去攞證時係要等,等左個幾鐘
成個過程最難就係註冊和預約,因為註冊後要等幾日才會收到短訊,內有密碼,有密碼才能登陸和預約,APP內預約好難搵
而家深圳好多辦事都開始採用預約方式,睇病都係。人地既然已轉變方式,我地只有適應

耶魯    發表於 23-4-11 20:11
hinhin_ma    發表於 23-4-11 14:02
alau2021    發表於 23-4-11 10:28

珍珠宮

czl115 發表於 23-4-11 10:17
呢啲事,最好先上網查清楚
我係先去香討取經,嗰度資料好多,會少走好多彎路
我係一開關就去換,都走左兩轉 ...

你講咗我想講的。
我哋一早上網搵資料,網上有好多教學。
點預約,約邊間車管所最快,成個過程係點都有。我哋都係在車管所一站做齊影相同體檢,唔知點解樓主要唔同地方又醫院又相鋪。

alau2021    發表於 23-4-11 10:30

公爵府

pauline_c 發表於 23-4-11 09:41
呢幾日喺大陸,深深感受部分人民幾咁鍾意打尖,態度惡劣,連幼稚園/初小小朋友,都識打尖、推人、鬧人,而 ...

呢啲周圍都有,香港幼稚園學生講粗口好叻添

琥珀宮

pauline_c 發表於 23-4-11 09:41
呢幾日喺大陸,深深感受部分人民幾咁鍾意打尖,態度惡劣,連幼稚園/初小小朋友,都識打尖、推人、鬧人,而 ...

對打尖已經冇感覺
記得去到新加坡環球影城,打尖嘅都係中國後生仔女,真係好樣衰

水晶宮

alau2021 發表於 23-4-11 10:28
呢啲周圍都有,香港幼稚園學生講粗口好叻添

我無遇過,幼稚園生只係接觸過阿仔同學,家族亦唔會容許小朋友講粗口。

琥珀宮

baby668 發表於 23-4-11 08:33
千辛萬苦等到佢印出嚟,跟住又話之前交嗰三張相唔知去咗邊,叫你哋每人即時提供多一張證件相,由於佢哋實在太 ...

呢度唔可以講大陸差大陸唔好,會比人圍插架
有人話你點解唔自己揾定資料先

alau2021    發表於 23-4-11 10:46

水晶宮

mandy952 發表於 23-4-11 10:34
對打尖已經冇感覺
記得去到新加坡環球影城,打尖嘅都係中國後生仔女,真係好樣衰
...

佢仲要衰到頂住人工入閘位,阻住後面嘅人上高鐵(佢坐班車未可以入閘),叫佢讓開少少比人行都唔理我。

公爵府

pauline_c 發表於 23-4-11 10:34
我無遇過,幼稚園生只係接觸過阿仔同學,家族亦唔會容許小朋友講粗口。
...

經過公園聽到啲小朋友對答,小學幼稚園講粗口講到幾勁

水晶宮

alau2021 發表於 23-4-11 10:38
經過公園聽到啲小朋友對答,小學幼稚園講粗口講到幾勁

我個仔好大個,我好耐無去公園

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你都幾多波折
可能天將降大任於你

20150618bb    發表於 23-4-11 13:25

琥珀宮

pauline_c 發表於 23-4-11 10:37
佢仲要衰到頂住人工入閘位,阻住後面嘅人上高鐵(佢坐班車未可以入閘),叫佢讓開少少比人行都唔理我。
...

係喎都唔知咁急做咩,都未到佢
如果講人民嘅紀律,日本真係第一名

水晶宮

2024勳章

mandy952 發表於 23-4-11 10:36
呢度唔可以講大陸差大陸唔好,會比人圍插架
有人話你點解唔自己揾定資料先
...

邊有圍插樓主
只想講,辦事之前上網搵定資料係基本,無論你喺香港或大陸辦事,或者去外國旅遊和辦事,特別係一個唔熟悉嘅地方
識得呢點,人生會順利好多,你唔鍾意聽就算

水晶宮

mandy952 發表於 23-4-11 10:47
係喎都唔知咁急做咩,都未到佢
如果講人民嘅紀律,日本真係第一名

係呀,特別係排隊同守時

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

czl115 發表於 23-4-11 10:55
邊有圍插樓主
只想講,辦事之前上網搵定資料係基本,無論你喺香港或大陸辦事,或者去外國旅遊和 ...

帶風向,指示緊叫人出黎插樓主

首頁
12345...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊