懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

由生仔仔出黎之前已經決定好餵全人奶, 始終都想佢免疫力個底打好啲, 其實一直好地地, 但係兩個禮拜前開始發現奶量少過平時一半, 揼奶時覺得痛, 摸落去胸度覺得硬硬地, 老公即刻陪我睇醫生, 話我乳腺炎塞奶, 開左抗生素我食

因為我想儘快餵返奶, 食完一個療程覺得無痛就停藥, 不過停左兩日藥又再復發, 而家又辛苦又心急, 食藥都斷唔到尾我仲可以點

大宅

抗生素唔可以隨便停係常識吧, 我自己乳腺炎食左兩個月抗生素都有, 你食藥解決到已經好好, 我係要抽針

複式洋房

乳腺炎我都試過 真係唔想再經歷多次 仲要忍痛揼曬出尼 夜晚明明好攰都訓得唔好 你暫時多啲按摩下 按返鬆佢等自己舒服啲先

伯爵府

2024勳章

5嘉莉 發表於 23-4-11 17:47
乳腺炎我都試過 真係唔想再經歷多次 仲要忍痛揼曬出尼 夜晚明明好攰都訓得唔好 你暫時多啲按摩下 按返鬆佢 ...

是否個個都會有乳腺炎架

男爵府

Sakuraohno 發表於 23-4-11 18:11
是否個個都會有乳腺炎架

第一胎餵到1歲,停咗又有第二胎
依家第二胎都7個月,即係合共餵咗1年半,touchwood沒有乳腺炎
餵人奶最緊要努力增進知識,知道無奶時點做,想多啲奶點做,太多時又點做,及早應對,可有助避免去到發炎呢個地步

水晶宮

乳腺炎嘅原因係塞奶
食抗生素只係幫你消炎,唔會幫你解決塞奶
所以你唔處理好塞奶,好快又會再發過

大宅

Sakuraohno 發表於 23-4-11 18:11
是否個個都會有乳腺炎架

我餵人奶,現在bb 11個月大仍繼續餵,無患過乳腺炎。剛剛生完時乳腺未通,胸很脹㩒落好痛,過幾日通左就無痛。

別墅

除非醫生講明叫你唔好餵奶,其實食住藥都可以照餵,如果有膿就當然唔好。我生第二胎既時候都有乳腺炎,當時生完大解放食左兩日濃味少少,我自己唧奶又唔夠徹底,餵完細女又忙住照顧打女,最後就乳腺炎,仲發埋燒要阿媽過黎幫手。

你會唔會試下睇另一個西醫?或者搵中醫睇下?我前後都睇左兩次西醫加一次中醫先清到

大宅

5嘉莉 發表於 23-4-11 17:47
乳腺炎我都試過 真係唔想再經歷多次 仲要忍痛揼曬出尼 夜晚明明好攰都訓得唔好 你暫時多啲按摩下 按返鬆佢 ...

醫生有教過我點樣按摩, 我會一日做3次, 的確舒緩到唔少, 但我一心就諗住唔想俾仔仔飲慣奶粉, 最理想點都係餵人奶

大宅

awless 發表於 23-4-11 15:55
抗生素唔可以隨便停係常識吧, 我自己乳腺炎食左兩個月抗生素都有, 你食藥解決到已經好好, 我係要抽針 ...

唉…太過心急,弄巧成拙

大宅

kccchan99 發表於 23-4-12 11:28
除非醫生講明叫你唔好餵奶,其實食住藥都可以照餵,如果有膿就當然唔好。我生第二胎既時候都有乳腺炎,當時 ...

我好彩仔仔冇整損我所以冇血, 但我都照揼曬奶出尼冇留…我生完就快3個月依然食得比較清淡, 希望自己健康啲, 點知而家就乳腺炎, 唔知幾時先好返曬好沮喪, 我唔趕餵人奶係因為怕食完西藥唔係咁好, 食中藥嘅話感覺上可以放心食住藥餵

大宅

Leekawing 發表於 23-4-12 18:20
我好彩仔仔冇整損我所以冇血, 但我都照揼曬奶出尼冇留…我生完就快3個月依然食得比較清淡, 希望自己健康 ...

其實孕婦用西藥經過多年驗證, 邊D 對餵奶冇影響有哂研究, 絕對唔應該憑感覺就放棄D 奶
反而中藥用量同成效完全冇根據
其埋身餵係康復得最快

大宅

千其吾好咁自責 你不斷覺得好緊張反而更難好返 暫時要養好身子先 再問清楚醫生自己個情況餵奶好吾好 調理好身體再黎過 加油

別墅

Leekawing 發表於 23-4-12 18:20
我好彩仔仔冇整損我所以冇血, 但我都照揼曬奶出尼冇留…我生完就快3個月依然食得比較清淡, 希望自己健康 ...

我都會咁諗呀,食中藥唔會傷身順便養好身子。我睇中醫佢會開通乳同消炎嘅藥我飲,飲完兩劑已經痛少左,仲多左奶水,但醫師話一定要食少啲油膩同濃味野,唔係就好易塞住經絡,我睇開蘇安莎中醫診所

大宅

kccchan99 發表於 23-4-14 12:16
我都會咁諗呀,食中藥唔會傷身順便養好身子。我睇中醫佢會開通乳同消炎嘅藥我飲,飲完兩劑已經痛少左,仲 ...

我有乳腺炎期間都係睇中醫
好返後都有間唔中飲中藥調理

別墅

其實醫生用藥都會睇住你有冇餵人奶黎用, 如果佢話係食左都可以照餵咁就可以照餵, 最緊要食藥真係要跟指示食, 如果會塞就多D按摩下, 同埋可以要親餵/泵番密少少

大宅

curiousfu 發表於 23-4-13 11:10
千其吾好咁自責 你不斷覺得好緊張反而更難好返 暫時要養好身子先 再問清楚醫生自己個情況餵奶好吾好 調理好 ...

多謝你, 我每日都努力忍痛揼奶, 希望可以快餵返人奶

大宅

kccchan99 發表於 23-4-14 12:16
我都會咁諗呀,食中藥唔會傷身順便養好身子。我睇中醫佢會開通乳同消炎嘅藥我飲,飲完兩劑已經痛少左,仲 ...

你總共飲左幾多日藥去醫乳腺炎啊? 而加西藥食曬可能要儘快睇

大宅

jone_jane 發表於 23-4-17 16:16
其實醫生用藥都會睇住你有冇餵人奶黎用, 如果佢話係食左都可以照餵咁就可以照餵, 最緊要食藥真係要跟指示食 ...

明白晒, 唔該你

別墅

Leekawing 發表於 23-4-18 11:24
你總共飲左幾多日藥去醫乳腺炎啊? 而加西藥食曬可能要儘快睇

確實幾多日我就唔記得喇,不過一個星期內就改善好多,唔再覺得好腫好痛,唔使額外食西藥幫手

首頁

尾頁

跳至