自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

lamlamlam0002 發表於 23-4-13 14:00
del

del

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lamlamlam0002 發表於 23-4-13 14:00
最後就係我地停左一陣俾時間隔離屋迴避,之後再繼續裝。

咁其實我都有反省嘅,因為個組合櫃痴住隔離屋個 ...

裝櫃唔會。裝修就一定會啦,管理處會出哂通告貼走廊同大堂。

其實你今朝整嘅時間又唔係太早或太夜,就算裝修都係呢啲時段開工。

如果同隔離熟又認識,我會早少少通知。 否則唔會專登講

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

裝個柜冇架, 大裝修先需要向管理處入紙申請, 裝個柜鑽牆鑽幾個鐘好誇張喎

琥珀宮

砌櫃應該唔會好嘈。若只計釘牆,應該只係好短時間吧,點解會有咁長時間嘈到隔離?

琥珀宮

呢d正常都唔會通知,因為唔係攪好耐
如果有下次未通知聲

水晶宮

隔籬鄰舍係人夾人,無得強求。

我隔籬屋擺啲鞋出嚟,因為佢冇鐵閘擺咗喺雲石條上面。保安話佢佢話係自己範圍 你又奈佢唔何,所以我地冇打算同佢哋認識。但再隔離一戶我哋搬來已經認識,識左好多年,所以隨緣啦,你唔使擺喺心

大宅

廷廷媽 發表於 23-4-13 14:05
裝個柜冇架, 大裝修先需要向管理處入紙申請, 裝個柜鑽牆鑽幾個鐘好誇張喎

因為係個大組合櫃,包埋吊櫃等等。櫃同櫃之間都要上螺絲,所以要長d時間。其實鑽牆已經鑽完,但係整其他嘢都會有聲。

大宅

YuYuMother 發表於 23-4-13 14:07
隔籬鄰舍係人夾人,無得強求。

我隔籬屋擺啲鞋出嚟,因為佢冇鐵閘擺咗喺雲石條上面。保安話佢佢話係自己範 ...

我都明白鄰里關係無法強求,只係啱啱搬左兩三個月就遇到呢件事,始終心情唔好。而家只希望喺樓梯間撞到時最起碼大家唔會面阻阻就得。

水晶宮

lamlamlam0002 發表於 23-4-13 14:15
我都明白鄰里關係無法強求,只係啱啱搬左兩三個月就遇到呢件事,始終心情唔好。而家只希望喺樓梯間撞到時 ...

唔會啦,大家成年人。 轉頭就冇嘢啦點會記住咁耐…….

珍珠宮

合法時間做,又唔係裝修,我唔會理佢,有乜直接叫管理處同我講,我唔會直接同佢交涉,撞到咪當陌生人,你平時都唔會同陌生人打招呼架啦

水晶宮

回覆樓主:

會唔會覺得係鄰居太敏感及麻煩嗎?
但又真係你屋企製造咗幾個鐘噪音騷擾到人哋嘅安寧
你道咗歉,佢諒解就諒解,之後大家無嘢就無嘢,無人可以控制到,仲為乜唔開心?

琥珀宮

話說我訂左個組合櫃,今日有師傅上黎裝。由上午10點開始一路裝到下午1點嘅時候,隔離屋對夫妻態度極差地出 ...

你今日果個時段裝櫃符合「噪音管制」。0700-2300都冇問題。

https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/%E5%99%AA%E9%9F%B3%E6%8A%95%E8%A8%B4%E9%80%94%E5%BE%91%E4%B8%80%E6%96%87%E7%9C%8B%E6%B8%85-%E9%84%B0%E5%B1%85-%E5%9C%B0%E7%9B%A4%E5%99%AA%E9%9F%B3%E6%AA%A2%E8%88%89%E5%A4%A7%E6%B3%95/?amp

我同鄰居都冇來往,連佢地姓咩都唔知,感覺冇問題,好自在。好鄰里關係都出事啦,葵芳果單,所以算啦!唔好關係咪唔好關係囉,問心無愧就算。
attach0/tmp/phpx1A0Pq

珍珠宮

lamlamlam0002 發表於 23-4-13 14:15
我都明白鄰里關係無法強求,只係啱啱搬左兩三個月就遇到呢件事,始終心情唔好。而家只希望喺樓梯間撞到時 ...

理鬼佢哋咩,唔like住獨立屋,大廈總有其他用戶

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

唔係大裝修先需要
乜裝個櫃都要請示管理處架

珍珠宮

我地屋苑邊戶裝修無通告
上次同層裝修都係佢拆野先知
係有投訴過唔係因為嘈,係啲師傅煲煙整到成層都污煙漳氣

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

又唔係裝修, 根本無需要通知管理處, 係你鄰居問題, 幾個鐘都忍唔到, 真係唔好住大廈, 住獨立屋啦

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

或者買份西餅禮券比佢地,始終隔離左右,成日會撞見

別墅

話說我訂左個組合櫃,今日有師傅上黎裝。由上午10點開始一路裝到下午1點嘅時候,隔離屋對夫妻態度極差地出 ...

不用理會他們,噪音管制是晚上11時至早上7時止,更何況你家是裝家具,不是專登嘈他們的。
你問下佢地如果大廈隔離有個地盤佢地會點做,每日砰砰聲係5係都冇辦法啦?
佢地可能覺得你太善良,專登想"恰"你啫⋯⋯
題外話,我住緊呢度都有個癲婆,唔好彩響走廊碰見佢,佢就會滋擾鬧人,呢個人仲係響安寧花園做保安,知法犯法添。(我係想講依家社會壓力大,越來越多人無理取鬧,無事都想生事端,想盡辦法去蝦人…)

別墅

SandyKL 發表於 23-4-13 14:43
你今日果個時段裝櫃符合「噪音管制」。0700-2300都冇問題。

https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/%E5%99% ...

Haha,你道出的鄰里關係正正是我的心聲。一家一戶,無需花時間去打什麼交道,因為依家社會太多有心人了,顧好自己家庭已很美滿了。

首頁

尾頁

跳至