論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知道如果係佢自己話唔做係唔駛俾,但我都會俾一萬蚊佢當係幫左我咁耐。我想問下係咪最好俾份嘢佢簽,証明佢知道冇長期服務金係佢自己辭職?應該係佢last day俾佢簽定係走前一個月當係佢通知我?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Chichiban 發表於 23-4-15 08:21
我知道如果係佢自己話唔做係唔駛俾,但我都會俾一萬蚊佢當係幫左我咁耐。我想問下係咪最好俾份嘢佢簽,証明 ...

你當然簽份文件,你較有保障,以免日後佢告你,無俾長服。但你俾一萬元,你可以早啲通知她,但最後走先俾佢,同埋記得簽齊文件收取的金錢文件,你找一位見證人簽署,較有保障。

大宅

shirley_chiang 發表於 23-4-15 17:26
你當然簽份文件,你較有保障,以免日後佢告你,無俾長服。但你俾一萬元,你可以早啲通知她,但最後走先俾 ...

文件是否佢走時先簽?我agent 話最好佢走前一個月簽定一份協議,話係佢自己唔做當俾一個月通知我。駛唔駛咁做呢?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Chichiban 發表於 23-4-15 17:57
文件是否佢走時先簽?我agent 話最好佢走前一個月簽定一份協議,話係佢自己唔做當俾一個月通知我。駛唔駛 ...

佢唔做的文件,都可早一個月簽。但收取錢的文件,我覺得最後先簽,萬一佢反口或者玩失蹤,就麻煩了。

伯爵府

係佢辭職嘅,你一定要收左佢封辭職信先,起碼第時真係咁唔好彩拗數的話,你都有證據證明係佢自己辭職唔做

男爵府

Chichiban 發表於 23-4-15 08:21
我知道如果係佢自己話唔做係唔駛俾,但我都會俾一萬蚊佢當係幫左我咁耐。我想問下係咪最好俾份嘢佢簽,証明 ...

先收咗佢封辭職信/不續約通知先

大宅

SUMSUM_88 發表於 23-4-16 23:30
先收咗佢封辭職信/不續約通知先

係咪淨係辭職信就可以?駛唔駛mention埋冇長期服務金?

男爵府

Chichiban 發表於 23-4-17 06:03
係咪淨係辭職信就可以?駛唔駛mention埋冇長期服務金?

如果係我唔會提,跟法例做,佢辭職就唔需要付長期服務,如果佢走之前都好盡責,你額外醒佢係人情

大宅

SUMSUM_88 發表於 23-4-17 23:03
如果係我唔會提,跟法例做,佢辭職就唔需要付長期服務,如果佢走之前都好盡責,你額外醒佢係人情
...

收到。今日我俾左封辭職信佢簽,冇提到長期服務金。反而係佢問我有冇,我話係你話唔做,所以冇,不過會俾啲bonus,佢話ok。

大宅

shirley_chiang 發表於 23-4-15 18:06
佢唔做的文件,都可早一個月簽。但收取錢的文件,我覺得最後先簽,萬一佢反口或者玩失蹤,就麻煩了。
...

其實可否早三個月之前問定並簽埋佢自己話唔做的信?因為我哋要預成三個月請人

伯爵府

Yeta 發表於 23-4-23 22:18
其實可否早三個月之前問定並簽埋佢自己話唔做的信?因為我哋要預成三個月請人
...

正常完約唔駛特別簽辭職信,因為續約都要早三個前講好。除非你好似樓主情況,佢唔肯續約,所以當姐姐辭職,避免長服有爭拗。

珍珠宮

shirley_chiang 發表於 23-4-23 22:52
正常完約唔駛特別簽辭職信,因為續約都要早三個前講好。除非你好似樓主情況,佢唔肯續約,所以當姐姐辭職 ...

有一定好過冇
以防反口
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

伯爵府

SandraLo 發表於 23-4-26 18:16
有一定好過冇
以防反口

啱,安全起見!僱主預備一封辭職信俾姐姐簽,以免反口。

珍珠宮

shirley_chiang 發表於 23-4-26 18:24
啱,安全起見!僱主預備一封辭職信俾姐姐簽,以免反口。

叫佢自己寫更好
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

伯爵府

SandraLo 發表於 23-4-27 14:43
叫佢自己寫更好

當然啦!但佢未必肯寫。

珍珠宮

shirley_chiang 發表於 23-4-27 15:30
當然啦!但佢未必肯寫。

唔肯寫? 即係佢唔想辭職?

伯爵府

SandraLo 發表於 23-4-28 19:09
唔肯寫? 即係佢唔想辭職?

不是!你要佢寫辭職信,就要提供點樣寫,叫佢自己作文,可能唔肯寫。

珍珠宮

shirley_chiang 發表於 23-4-28 19:16
不是!你要佢寫辭職信,就要提供點樣寫,叫佢自己作文,可能唔肯寫。

為免佢話迫簽, 最好叫佢自已寫, 唔識就教佢就咁寫一句 I would like to resign effective 幾時, 加日期同上下款就搞掂

伯爵府

SandraLo 發表於 23-5-2 14:55
為免佢話迫簽, 最好叫佢自已寫, 唔識就教佢就咁寫一句 I would like to resign effective 幾時, 加日期同 ...

首頁

尾頁

跳至