婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

judy1122 發表於 24-1-20 00:25
當初 我99就係死都lur住唔想比我地搬走 唔係獨子 仲有大把仔女陪佢住
最後成日嘈 嗌離婚 c6都肯就我 先搬得 ...

1家1主最舒服

別墅

BECY 發表於 23-4-17 08:40
本身同99住
但同99好唔夾
相處唔到

點解淨係佢覺得自己有犧牲,結婚本就是2個人離開原生家庭去組織新家庭,淨係佢離開?你無離開咩?講咩要知足,歪理。如果你都學佢咁返去娘家瞓3晚,咁依個仲算係家咩,我初結婚都是跟99住,但好快就迫我老公搬出黎,他都覺自己就左我攪到佢媽孤單一個,所以要成日返佢阿媽度陪佢,最後我小產佢無照顧我,忍無可忍剷爆佢,我要佢選老母/老婆,最後講掂數我留低,現在都過左幾年,我哋自己一個家,間中一齊返去見雙方父母。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

cyine 發表於 23-6-5 00:05
我老爺過身初期,我奶奶有叫我老公返去瞓,我老公即刻話: 你係咪想我離婚?
我奶奶自始就無再要求。
...

同路人。。。
62離開左,老公要求一家搬返同99住,住左已經大半年,我仍然唔習慣。近來有種唔想咁快返去的感覺,情願放工後兜一陣,夜d返去等佢食左飯才我入屋。心情低落,會發惡鬧仔囡,有時諗人生在世為咩呢?
搬走唔work, 我同囡講如果媽媽離開左燒間屋比我,囡8歲知道我唔開心。

別墅

PPgrace 發表於 24-3-28 11:22
同路人。。。
62離開左,老公要求一家搬返同99住,住左已經大半年,我仍然唔習慣。近來有種唔想咁快返去的 ...

你一定係好遷就你老公,先肯同奶奶住。
我老公係孝子,但某程度上,佢好怕比人煩住,所以佢自己唔想比阿媽哦,先擺我上枱。

別墅

女人要有個錢,才唔會比人恰。
我依家層樓係我名。有段時間,我奶奶話好驚一個人住,想搬來與我們住,我細細聲同老公講,層樓係我,奶奶要問過我先。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

同路人。。。
62離開左,老公要求一家搬返同99住,住左已經大半年,我仍然唔習慣。近來有種唔想咁快返去的 ...

千祈唔好諗住死
正路佢會快過你
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

老公每星期三日唔喺屋企瞓?!?! 又唔係工幹,no way! 你99直頭想拆散你哋。

珍珠宮

同路人。。。
其實個老公多啲返去陪佢呀媽已ok ,你而家咁樣已經開始有情緒問題,我諗你不如同仔女搬出去,等老公多啲陪佢呀媽啦!
孝心係要有,但要懂平衡,你老公犧牲咗你去成全佢兩母子根本係自私,你又唔係賣咗條命俾佢男家,
如果你99係對你好既,我唔信你會情願係街等到夜啲先返去

別墅

BECY 發表於 23-4-17 08:40
本身同99住
但同99好唔夾
相處唔到

下,佢自己唔處理好就覺得自己係犧牲品?老婆先係陪佢一世嘅人,雖然唔係話唔使孝順,但係結咗婚嘅重心就應該係新家庭,仲要一星期返去訓三晚,未戒奶就唔好結婚啦。(不過老人家有特別情況要照顧又或者樓主對99太差就另計)

別墅

同路人。。。

作為女人,好明白你做咗一個幾大嘅讓步,聽到都覺得好壓抑,對自己好啲,想遲返就遲返,得閒出去住一兩晚,唔好比自己太大壓力,你肯搬返去自己係負咗本身唔係你而且你唔需要負嘅責任,你真係好叻,我一定做唔到,加油!

大宅

發表於 昨天 21:28 |只看該作者
我原本同6299住,因為疫情home office自覺阻住6299作息,所以搬左去隔離樓。6299係好好人,搬開左相處更加相敬如賓~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊