自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

國際學校首先一定為expatriate子女而設
如果佢地子女搵唔到學校,一樣會走
咁香港點搶人才
國際學校應該收哂外國人子女先可以收香港人

香港出生率不足加上移民潮,適齡學生數字下跌而導致部分小學面臨殺校。立法會特別財委會上,教育界朱國強稱部分國際學校違反規定超額收取本地生,「間接造成縮班殺校」,要求仿效內地做法,限制本地生入讀國際學校。

https://www.inmediahk.net/node/% ... F%E5%85%A5%E8%AE%80

Boeing787    發表於 23-4-17 23:33

伯爵府

dolala 發表於 23-4-17 19:09
咁香港點搶人才

而家外國人冇話入唔到國際,開咗好多新校,大把位

男爵府

回覆樓主:

拿,首先唔係個個expat想讀國際學校(的確有些prefer本地或DSS,或PIS), 同埋唔係個個expat 比得起錢或覺得IS係money for value. 同埋IS收生定義只係非local, 如果真係只係rely on expat收生,我諗收生不足夠情況更加厲害。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

有外國人子女話入唔到國際學校咩?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

咁香港點搶人才

咁唔少本地開英文班既小學都有外籍學生?佢哋又洗唔洗調返轉收晒本地生有餘額先比佢哋

趙元嵩    發表於 23-4-17 22:22

男爵府

咁香港點搶人才

不如限制高官送細路去外國讀書同家人持外國國藉先啦

winwint    發表於 23-4-18 09:55
la_source    發表於 23-4-18 09:22

伯爵府

陰陽怪氣帖

珍珠宮

議員呢個假設好賴地硬feel
俾小朋友入邊間學校都無自主權?
都要求國際學校打壓本地生?講得出先好笑
教育界議員係咪由教師投票選?
我又可唔可以假設啲學校老師為保飯碗而要求教育界議員限制國際學校收生自由?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

侯爵府

sasa615 發表於 23-4-17 19:53

言下之意係未要限制埋香港人送仔女出外國讀書?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

點解要設限制?
國際學校無收生自由?
家長無選校自由?

男爵府

回覆樓主:

邊個議員咁趣緻

子爵府

國際學校有外籍生點會唔想收?就係外籍生唔夠先被逼違返規定收本地生。

有能力又有心讀國際學校嘅本地家庭,如果入唔到香港嘅國際學校,咪提早出國讀書,限制佢哋都挽救唔到要被殺校嘅本地學校。

侯爵府

好多公司缩皮請 expat 吾包學費, 要自己比仔女學費吸引吾到expat

大宅

Lihoma 發表於 23-4-17 20:11
點解要設限制?
國際學校無收生自由?
家長無選校自由?

搶人材丫嗎,人材仔女讀唔到就唔會嚟

子爵府

sasa615 發表於 23-4-17 19:53

男爵府

Lilyforest 發表於 23-4-17 20:01
言下之意係未要限制埋香港人送仔女出外國讀書?

高官先行,身教表明志。
否則變成,只準高官放火,不許百姓點燈。
如果高官自己都唔用行動支持本地教育係優秀,點說服市民信服?
自己高官都送走哂自己子女,點說好香港故事?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PonyoBB 發表於 23-4-17 20:16
國際學校有外籍生點會唔想收?就係外籍生唔夠先被逼違返規定收本地生。

有能力又有心讀國際學校嘅本地家庭 ...

認真問,點解?外國生交多d學費,定令國際學校信譽好d?

大宅

讀書揀學校自由都冇…

子爵府

Sweetkiki 發表於 23-4-17 20:15
邊個議員咁趣緻

邊個議員咁弱智

首頁

尾頁

跳至