自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我朋友話佢個仔讀醫學院考緊final exam, 非常辛苦。讀到日夜癲倒。

其實係咪因為好難合格?

有冇JM 家有醫科生或有朋友仔女讀醫科分享一下!

伯爵府

回覆樓主:

我唔係醫科生都可以答你係好辛苦

大宅

好多野讀一定係
但係咪好難合格?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我只聽過唔合格可以考到合格為止

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

咁咪可以讀到好老!

珍珠宮

回覆樓主:

每聽過讀醫會唔辛苦

大宅

happyyiyi 發表於 23-4-17 22:53
我朋友話佢個仔讀醫學院考緊final exam, 非常辛苦。讀到日夜癲倒。

其實係咪因為好難合格?

今日 year 6 剛剛考完試,個個叫救命

男爵府

esmehouse 發表於 23-4-17 23:00
我只聽過唔合格可以考到合格為止
唔係,肥一科都要repeat the year,repeat 再repeat就無得再再repeat

男爵府

肯定辛苦

登陸火星    發表於 23-4-18 01:06

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

youtube有啲醫科生拍片share讀書生活,星夢二果個Pam都有拍,得閒可以睇下。

水晶宮

考試係咁㗎啦
實習咪更日夜癲倒,基本上做醫生at least 頭嗰幾年都唔使諗住有覺好瞓

大宅

讀到食lunch先得閒喊!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

別墅

聽講好難
要每個科都要合格,先畢到業

伯爵府

Nbs 發表於 23-4-18 00:15
考試係咁㗎啦
實習咪更日夜癲倒,基本上做醫生at least 頭嗰幾年都唔使諗住有覺好瞓
...

我見到oncall 好多個鐘,其實咁對醫生健康或對病人都唔好,我有時想,d醫生唔夠瞓,斷証時都唔知會唔會專注唔到,點解唔改善吓?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sheepmui 發表於 23-4-17 23:50
唔係,肥一科都要repeat the year,repeat 再repeat就無得再再repeat
如果係咁都好正常啦,好過醫死人呀,所以高分唔代表一定讀醫叻
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

rubycourt 發表於 23-4-18 02:07
我見到oncall 好多個鐘,其實咁對醫生健康或對病人都唔好,我有時想,d醫生唔夠瞓,斷証時都唔知會唔會專 ...

其實係,最唔健康嗰個就係叫人要健康嗰個。。。不過好多都train 到工作時好醒嘅(因adrenaline 好高)
聽過有一專科係好多突發emergency 的,但個junior trainee 好鍾意瞓覺,成日oncall 瞓到要派人拍門叫醒佢。最後佢被明示暗示呢科唔適合佢,叫佢轉科

水晶宮

bluestar3000 發表於 23-4-18 00:33
讀到食lunch先得閒喊!

有得食lunch 咪好囉

海之風    發表於 23-4-18 07:07
bluestar3000    發表於 23-4-18 03:29

寶石宮

大小小肥妹 發表於 23-4-18 01:09
聽講好難
要每個科都要合格,先畢到業

搵個唔合格嘅醫你都驚呀啦

珍珠宮

Nbs 發表於 23-4-18 03:14
其實係,最唔健康嗰個就係叫人要健康嗰個。。。不過好多都train 到工作時好醒嘅(因adrenaline 好高)
聽 ...

不過唔係emergency 嘅專科如眼科,最多人爭,要好叻或某些因素才選到

朋友個囡自細讀神校,資優,讀書時年年拿獎學金,呢個醫科就讀得比較輕鬆。final year 還得閒同我哋係佢屋企天台一齊燒烤,最後入咗教學醫院眼科做

edhepp    發表於 23-4-18 09:20

首頁
12345...6

尾頁

跳至