自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

做咗十年FTM,最近搵到份近屋企,又唔太忙嘅工,實在倍感幸運...但做咗一排,個問題來了
公司個個同事都做咗好耐,淨得我一個新人。老細係個乜都無所謂嘅人,啲同事遲到早退食飯超時,全部都隻眼開隻眼閉,平時同大家關係都好好,成日打打閙閙咁...大家姐就比較講規矩,我入職第一日已經暗示我唔好學埋啲old seafood 嘅衰嘢...
做咗咁耐,我觀察到大家姐比較避忌啲同事,即使佢哋成日圍埋吹水或者睇電話都唔敢話佢哋,有啲豬頭骨工作寧願自己做或者叫我做,但就唔敢叫其他同事做。
(未完)

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Lilian_lee 發表於 23-4-19 22:16
做咗十年FTM,最近搵到份近屋企,又唔太忙嘅工,實在倍感幸運...但做咗一排,個問題來了
公司個個同事都做 ...

(續上)

公司規定食飯時間係一個鐘,但啲同事通常會食個半鐘,我係新人,梗係唔敢超時啦,夠鐘就埋位做嘢,啲同事成日叫我唔使咁急,食耐啲玩陣電話都得。
我自己本身都比較守規矩,明明夠鐘但又唔做嘢我真係做唔到。工作時間我亦好勤力唔偷懶,我寧願有嘢做好過無所事事咁等時間過...我返屋企同老公傾工作嘅嘢,老公話我咁樣好唔合群,遲早俾同事杯葛。但如果我好似啲同事咁hea,大家姐咪一樣會唔鐘意,咁我份工咪保唔住。
我而家就頭痛緊點做先可以兩全其美...

水晶宮

畀面勳章

Lilian_lee 發表於 23-4-19 22:17
(續上)

公司規定食飯時間係一個鐘,但啲同事通常會食個半鐘,我係新人,梗係唔敢超時啦,夠鐘就埋位做嘢 ...

我都試過類似
最後我地2果新同事
比舊同事話我地咁早返去

之後都要跟返隊行

侯爵府

2024年龍年勳章

(續上)

公司規定食飯時間係一個鐘,但啲同事通常會食個半鐘,我係新人,梗係唔敢超時啦,夠鐘就埋位做嘢 ...

都冇得兩全其美,順得哥情失嫂意。
通常老闆好,就會養懶員工,
員工關係好,多數老闆極差或有個衰上司。正面啲諗,公司冇壓力就是本身吸引妳的原因,因此同事氣氛也輕鬆。建議做好大家姐給妳的份內事,有時間的話,就跟大隊輕輕鬆鬆過一日也不錯。兩方面都滿足。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

CathyChan1126 發表於 23-4-19 22:23
我都試過類似
最後我地2果新同事
比舊同事話我地咁早返去

如果選擇咗同事嗰邊,會唔會得罪上司?
清潔姐姐都同我講過,呢間公司冇新人做得長,個個都做幾個月就走...有啲辭職有啲被炒...
而家呢班同事個個都係公司成立咁耐就做咗咁耐,可能因為老細易話為,所以個個都做咗咁長時間。
我呢個新人點可能同佢哋睇齊?大家姐唔敢炒佢哋,但可以炒我呀...

大宅

認識瑞士牛牛第一回

小菜豆 發表於 23-4-19 23:12
都冇得兩全其美,順得哥情失嫂意。
通常老闆好,就會養懶員工,
員工關係好,多數老闆極差或有個衰上司。 ...

我自己本身就係想工作時工作,做好自己嘢,唔係咁鐘意同人傾計,要我傾計唔做嘢反而係一種壓力,可能同我性格比較內向有關...
如果啲同事要我做埋佢哋啲嘢我都無所謂,不過驚佢哋話我過分勤力,唔知搏乜,所以我都唔敢開聲問佢哋有冇嘢要幫手做

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會做足自己嘢,少說話多做事
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

回覆樓主:

聽大家姐話好d, 畢竟係上司

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

聲明:我是buy 樓主的工作態度的。
但如果身處OC父環境, 其實你咁做在佢地眼中有點「頂爛市」的感覺。

話返得「一排」,我假定已過probation, 即係上C 要郁你要點難度。

如果你工作上冇咩錯失, 有時一日半日跟下大隊吃過時, 應該無相大雅掛?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

(續上)

明曬,公司新同事比兩個old pp話佢做乜做咁快,做得快即係夠人,就唔會出人返工……

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

明,公司新同事比兩個old pp話佢做乜做咁快,做得快即係夠人,就唔會出多啲人返工……

子爵府

最討厭啲old seafood

子爵府

盡力做好自己本分 同上司 和其他同事打好關係,就說最好的生存技巧

子爵府

首要條件係過咗試用期先
之後就儘量唔好得失兩邊
你性格盡責。要你Hea都Hea唔到

如果同事叫你食耐啲lunch time ,你笑住話“唔敢呀”,或者踩低自己,話手腳慢,驚做唔切

侯爵府

2024年龍年勳章

Lilian_lee 發表於 23-4-19 23:20
我自己本身就係想工作時工作,做好自己嘢,唔係咁鐘意同人傾計,要我傾計唔做嘢反而係一種壓力,可能同我 ...

妳驚老屎忽閒言閒語是正常的。處理人事關係是工作範圍之一。基本是先搞掂大家姐功課,第二項工作就是面對人事關係,份糧包埋的,不能說自己內向就唔面對,妳就知道自己必需合群,冇得逃避。 我明白呢樣才最難

伯爵府

回覆樓主:

呢份係難得好工

男爵府

我經驗係自己帶飯,剩係週五或者特別日子就一齊約食飯,跟住那日會跟大隊遲走。一般同同事保持一個適當距離(呢個距離都需要拿捏,可以愉快合作做事,但不至於非常親密),關係先長久。甘既可以準時做野,又可以合群。我係enjoy自己食飯的人,保持性格開朗,自然有人不停穩你傾計架啦,職場不需要深交,愉快合作就ok~

珍珠宮

Lilian_lee 發表於 23-4-19 23:20
我自己本身就係想工作時工作,做好自己嘢,唔係咁鐘意同人傾計,要我傾計唔做嘢反而係一種壓力,可能同我 ...

你啱呀!千祈唔好問同事有咩幫手,人地做左咁耐,又會有咩要你幫手?你咁問,反而惹人懷疑你用意。

同意其他jm講先穩住過試用期,一星期有幾日帶飯,星期尾跟同事食,soical一下,及後會找到生存之道

子爵府

先做好工作,同事關係盡保
樓上有兩個pt 幾好,踩低自己,手腳慢,c9難搵工,要多啲時間做野。一星期一日跟大隊食飯

你情況我試過,建立自己係公司既第三種人,又合群又做得態度又好又唔搶鏡

水晶宮

好媽媽勳章

咪話自己手腳唔夠快,學野又唔夠快,要將勤補拙
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至