夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

如果男方財產多很多,女方擔憂是否能爭取到撫養權。如果小朋友6歲,會自己說願意跟媽媽,法官會採納嗎?現實女方只是在小朋友返學幾個鐘兼職,一個月幾千蚊,即使請工人返全職也不可能收入高過男方,女方財產只有細唐樓,居住條件比不上男方。因為害怕拿不到撫養權,不知道是否一直忍,忍到小朋友18歲不用爭?

子爵府

宜家先6歲,有排忍,兩人問題小朋友好易察覺,如經常冷戰、爭執會影響小朋友成長,一般小朋友都會跟媽媽,尤其6歲小朋友已經識表達,官會考慮小朋友意願,不過男方能唔能夠準時比贍養費就要睇佢份人,有D人有錢都唔俾,所以女方有一定財力係好重要

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

阿b 6歲,爸有資產,恕我直言,呢6年你水都cap 5到多少嗎?

我哋唔係官,亦都唔係咩專業人士,呢度冇人敢保證官點判。只能得把口地叫你盡cap.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

我都爭緊,不過case同你唔一樣

別墅

appledai 發表於 23-4-21 10:40
如果男方財產多很多,女方擔憂是否能爭取到撫養權。如果小朋友6歲,會自己說願意跟媽媽,法官會採納嗎?現 ...
雙方是否已經分居?如是,小朋友跟誰住?
是否小朋友從小到大都係由女方照顧?

男爵府

法官會從以下各點看:
1、小朋友由細至大由誰照顧開,照顧得好不好(如多少時間照顧?)
2、小朋友越細,越大機會判比女方
3、小朋友意願
4、居住環境等(但可針著,在前幾天樓市點睇(好像是這節目)律師說可要求將婚姻居所暫時不賣出,用作小朋友居住,直至18歲或完成全日制課程才賣,所以你不用擔心自己的唐樓環境不及男方而有影響)
5、經濟能力(這點也可針著,如小朋友判比你,而你-直依賴丈夫經濟生活,將來你可以"保持原本生活水平"這理由(又是昨天不正常愛情觀電視節目嘉賓律師說的),要求經濟能力好過你好多的丈夫付足夠贍養費及資產給你母子日後好好生活,反而如你的經濟能力好不用丈夫也可好好養大個子女,法庭會覺得那就用不著判那麽多贍養費及資產給你了。所以,如去到離婚這一步,經濟獨立對女方分資產判贍養費並無好處。
6、社工報告(法庭很看過)

伯爵府

BK Milk勳章

irisf 發表於 23-4-21 19:57
法官會從以下各點看:
1、小朋友由細至大由誰照顧開,照顧得好不好(如多少時間照顧?)
2、小朋友越細,越 ...

謝謝你,好詳細,讓我無那麼害怕了

複式洋房

irisf 發表於 23-4-21 19:57
法官會從以下各點看:
2、小朋友越細,越 ...

首頁

尾頁

跳至