論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

個工人23 year old, 印尼人, 家中細女, 黎左香港一年
當年我地比左3萬幾蚊連機票酒店隔離請佢番黎幫手睇埋BB

做左一年, 冇樣野做得好
做野唔用腦, 抹野洗野求其, 叫一樣先一樣, 同一樣野已經做左十幾廿次, 而家都係要每次叫先做
平日/放假基本上奶奶/ 我餵BB食野, 佢負責做粗工
執頭執尾就佢搞, 但都係每次都要叫
我放假已經要全職照顧BB, 而家仲要每樣叫, 要睇住佢有冇做好,我真係好累
有次我放假出左街BB係咁喊佢淨係識餵奶咀, 都唔幫手餵野食,
自此我當佢狗咁叫佢做野

我地家已經打算比佢做多一年就唔續佢約
但而家見到佢就莫名火起,
佢次次放假番到黎個心就散哂, 野又做錯哂, 又唔識主動幫手
好想佢即刻消失,
而家我一放假就好焦慮, 要睇住BB又要睇住佢, 多左workload仲慘過番工

已經唔知點算, 唉

大宅

patpat6688 發表於 23-4-21 11:29
個工人23 year old, 印尼人, 家中細女, 黎左香港一年
當年我地比左3萬幾蚊連機票酒店隔離請佢番黎幫手睇埋B ...

聽你咁講覺得你好慘,壓力好大

我係全職媽媽,都湊得好辛苦想請工人,但都驚遇到個唔好姐姐仲激心

男爵府

當年我地比左3萬幾蚊連機票酒店隔離請佢番黎幫手睇埋B ...

係嫁 ,醒既又太精叻,
呢d講一句先都一下,
下下咁講 不如自己做,仲快
鬧佢仲失魂,唔鬧又魂魄唔齊發緊夢咁

伯爵府

可以嘅千祈唔好請

子爵府

貼錢買難受
利申:我3個仔,仲有一全職兩兼職,都無請工人,費事俾人激到短幾年命

Adrio77    發表於 23-6-10 21:57

子爵府

chunana 發表於 23-4-29 14:47
聽你咁講覺得你好慘,壓力好大

我係全職媽媽,都湊得好辛苦想請工人,但都驚遇到個唔好姐姐仲 ...

有99幫下手,又只湊一個,其實係咪真係搞唔掂呢(唔係話樓主,好多生一個嘅媽媽都話好辛苦啫)

複式洋房

我就係咁,成日比佢地激到嘔血,仲慘過自己做埋,好似要湊多個女咁,頂佢個制,仲要比錢出糧養埋佢,但又幫唔到手,成日仲要睇吓佢有乜甩漏,睇少眼佢就真係做錯或無做,剛剛講完,應咗你,轉頭又無件事,真係搞到命都短幾年,仲要成日搵人呻吓我先平衡到。星期日放假一起身我好唔想見佢仲未出街,因為我已經唔想再見到佢,放假我可以湊番自己小朋友,其實閒日我返工,佢就係紙版人咁多個大人在家睇細路姐。

大宅

係呀!如果唔係法例要有人在家睇住小朋友, 又搵唔到暫託. 我真唔想請工人!自己辛苦的做返所有家務都好過擺個人喺屋企行行企企仲要包食包住出糧比佢

大宅

問心,出你幾千蚊糧比個工人,乜都要佢識乜都要佢做,你返工同你睇住整個屋企,又要執屋煮飯洗衫煲湯,同時要照顧埋大小細路老人家,你放工又要照顧埋你。
不如用多小小錢,3-4萬蚊請個本地工人。

伯爵府

你咁勇請個無經驗仲第一次出國既來照顧new born

伯爵府

kpc2015 發表於 23-6-5 00:02
係呀!如果唔係法例要有人在家睇住小朋友, 又搵唔到暫託. 我真唔想請工人!自己辛苦的做返所有家務都好過擺 ...

有托兒所咖

男爵府

回覆 ilovebb2019 的帖子

像有家庭急需要,可暫托至半天。收工去接返!

子爵府

happyfather3 發表於 23-6-4 22:54
我就係咁,成日比佢地激到嘔血,仲慘過自己做埋,好似要湊多個女咁,頂佢個制,仲要比錢出糧養埋佢,但又幫 ...

same here

別墅

選擇工人條件出問題,太後生唔會請

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊