自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

MM2H 發表於 23-4-22 13:01
明啊,我都好討厭近年嘅‘’誰大誰惡誰正確‘’ 之為,總之係咪都扯到上天先,反而最基本嘅查證就唔多理
...

就係咁。錯就係錯,但白痴低能引起定刻意針對性做某個特定行為,係有分別的。可能當事雙方都未出聲或待查,其他人就唯恐天下不亂。

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-4-22 11:51
有網民發酵哩件事,走去現場問啲保安啲黑布黑遮收埋喺邊?唔駛攞出嚟用嗎?哩次寶馬真係核突

...

今日睇小红書有內地市民自發帶雪糕去車展派發 ,不過被保安沒收晒。

男爵府

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實今次上海車展,除咗寶馬雪糕事件哩啲枝節,另一個受注目係新車嘅黑科技,比亞迪今次推出一款叫仰望U8, 可以原地轉圈(哩個Benz EQG而家都有),橫行模式(成架車好似蟹咁橫行,唔係一般車只能前後),仲有浮水模式,以咁嘅技術而價錢唔算遙不可及(相比起Benz),的確令人驚喜。

水晶宮

回覆樓主:

自己歧視自己人,在中國車展發佈會,你話中國人買多還是外國人買多呢?死蠢。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lilyforest 發表於 23-4-22 13:13
今日睇小红書有內地市民自發帶雪糕去車展派發 ,不過被保安沒收晒。
...

其實真係好戇居,佢之後再解釋話雪糕係俾工作人員,只見外藉人掛住個牌,點證明係佢哋工作人員?有網民就話,攞雪糕被拒絕嘅小姐姐,都掛住個牌。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

兩個女子似前世未見過外國人咁,一見到外國人恨不得馬上巴結逢迎,唔夠雪糕咪派啦,講真,買車應該中國人佔大多數吧,賺中國人錢但又睇唔起中國人真蠢。

伯爵府

開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-4-22 13:21
其實真係好戇居,佢之後再解釋話雪糕係俾工作人員,只見外藉人掛住個牌,點證明係佢哋工作人員?有網民就 ...

係呀,我都有睇,之前攞雪糕女士都有掛牌。

可以班高層,以為這樣解話,會比人 原諒。點知反映仲差。

班公關真係唔要得

象牙宮

wai4919 發表於 23-4-22 13:26

班公關真係唔要得

而家資訊發達,網民又好精靈,唔係話乜就信

男爵府

bobomia 發表於 23-4-22 10:29
微博上熱搜,但香港無乜人知呢!好似平行時空咁
昨日新聞有講。不過我諗香港人唔會罷買寶馬。香港人民族意識唔強。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

piv 發表於 23-4-22 11:56
由自己做起,中國人首先要尊重自己國家,捍衛國家尊嚴,那就不需要恐懼任何人企圖打擊我們。
...

仲以為係法租界年代。
我曾經去過貝澳沙灘,果度有間餐廳應該係鬼開嘅,我哋一行六人想入去食野,由我姐夫用流利英文話我地入去,但幾個鬼佬完全當我地透明,但外藉人士入去又好好招呼,心諗殖民地時代過咗咁耐,佢哋仲大支野咁。
我地因為起貝澳渡假屋住一晚,黃昏時候見佢哋起沙灘搞BBQ , 我即刻call 食環投訴佢地。

pistachio    發表於 23-4-22 13:46

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

成件事好離奇,點解寶馬響中國攪車展但target係招待外國人?佢如果唔想賣比中國人,咪去外國攪車展囉,攪手儍㗎?

子爵府

wai4919 發表於 23-4-22 13:26

依家我見到西方人,覺得同外傭、巴基斯坦人無別

一樣都係普通人~

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

為咗杯雪糕,冇咗大大舊肥豬肉

大宅

MM2H 發表於 23-4-22 13:01
明啊,我都好討厭近年嘅‘’誰大誰惡誰正確‘’ 之為,總之係咪都扯到上天先,反而最基本嘅查證就唔多理
...

對,依家接觸過啲大陸網站,有啲大陸人真係少少嘢都無限發酵,而且最重要係佢哋係好易畀人帶風,人講咩就一窩蜂咁講,唔會思考同查證,同埋有時見到啲大中國言論真係好可怕,咩都扯上政治層面上

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-4-22 13:08
有同大陸網民接觸嘅就會明
佢哋平時點批評香港人媚外?我見過無數次,大陸網民講到嚟香港就點點點,講英文 ...

認同,有時睇到大陸網民啲作風思維真係好可怕,一面倒,唔思考唔查證,只要稍為講吓相反意見或多方面思考查證就會畀人圍攻

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

阿笑 發表於 23-4-22 14:19
對,依家接觸過啲大陸網站,有啲大陸人真係少少嘢都無限發酵,而且最重要係佢哋係好易畀人帶風,人講咩就 ...

唔係中國獨有,現今資訊發達,但反而令好多人變得更片面

黑暴期間,外國好多人都一樣被帶風向,一條西灣河剪片,干擾警察執法都可以變成黑警槍害熱心帮助嘅青少年

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

寶馬因小失大。2個女仔被炒,係代罪羔羊,應該高層指示佢哋咁樣做,只係得300份雪糕數量太少唔夠派

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bobomia 發表於 23-4-22 10:50
你朋友係咪暗示歐洲車成日壞啊?

這當然、不是暗示、是明示~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

mother904 發表於 23-4-22 12:05
好多人中意揸住雞毛當令箭,以前我有份工間公司包飯,每天派飯盒,派飯嗰位姐姐好似係佢私人醒同事咁,夠 ...

我哋公司之前嗰admin 都係
食剩嘅西餅淨係自己友先有,我無食但有其他非自己友的同事D小姐食咗,佢背後話D小姐跟人食,雖然我平日唔係咁鍾意 D 小姐,但我覺得呢件事佢冇錯! 點解佢係員工唔可以食?

首頁
34567...10

尾頁

跳至