自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

過去20年一直幫趁一間銀行
買一份純人壽
年繳$1100用其銀行信用卡扣數
最近收到來年續保通知
保費升至$6600(年)
上其網睇返用現年歲開單+一樣保額
做緊唔洗$200/月仲有折扣同回贈
於是打去問佢個新保費點計出嚟
連熱線職員都話唔明
佢哋都改唔到,好簡單取消!

我取消完已經上網買咗另一間
** 唔需要熱心人仕介紹 **
只係想講保險真係唔熟唔食
自己格價最重要
一份伸直拎$單都可以咁

水晶宮

akachanman 發表於 23-4-24 14:40
買一份純人壽

但你之前的人壽保險,被你取消咪冇哂囉。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

HLDMaMa 發表於 23-4-24 15:15

樓主果份係純人壽, 無分紅的。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

HLDMaMa 發表於 23-4-24 15:15

純人壽好似冇得儲錢架~
純保險。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

akachanman 發表於 23-4-24 14:40
買一份純人壽

介唔介意講下你歲數呀 ?
我C6 5X歲。純人壽好貴!

做緊唔洗$200/月仲有折扣同回贈 <---邊間咁平? 可否話我聽。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

199707100304 發表於 23-4-24 15:20

香港男人平均年齡82歲、女人88歲、自己計下、要買到多少歲?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

199707100304 發表於 23-4-24 15:18
純人壽好似冇得儲錢架~
純保險。

但供咗咁多年冇哂喎,我買的人壽也不是儲錢的,但每年有花紅分,我用花紅交保費,都有十年,而加都吾駛再俾錢住。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

199707100304 發表於 23-4-24 15:20

年青時買一定平啦、十歲八歲買仲平啊~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

好奇問
純人壽使唔使冇病冇痛先至買得?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 23-4-24 15:22
香港男人平均年齡82歲、女人88歲、自己計下、要買到多少歲?
...

咁冇得咁預既....
人壽, 就係驚有意外/ 突然有病, 死了。

男爵府

正常啊,年紀越大越貴

醫療也是

男爵府

mmya 發表於 23-4-24 15:23
好奇問

純人壽,應該係保:
一死即賠,唔死就直接俾咗保險公司

保費相對好平,因為係消費型

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...
咁講無意思,意外係意料之外,
有唔少2x,3x,4x歲,無啦啦暈低就死左,個個都一定咁長命咩!
如果可以“確定”自己有咁長命/好有錢,無家庭負責,唔洗養大養細,咪唔洗買囉

Campenella    發表於 23-4-25 01:45

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HLDMaMa 發表於 23-4-24 15:22
但供咗咁多年冇哂喎,我買的人壽也不是儲錢的,但每年有花紅分,我用花紅交保費,都有十年,而加都吾駛再 ...
有紅利應該係儲蓄保,純人壽係無紅利嘅,比左錢就無,只係買個保障

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

年青時買一定平啦、十歲八歲買仲平啊~

鬼唔知阿媽係女人咩?!
我現在係想問下樓主參考下咩年紀呢個保費。
你答我呢D , 真係好無聊囉!

其實你唔鍾意人買保險, 你真係可以純粹路過, 無須搭訕。講埋D 無意義既野!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

邊有得講平均。人人都係88歲瓜至算啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BO_NG 發表於 23-4-24 15:25
純人壽,應該係保:
一死即賠,唔死就直接俾咗保險公司

係,同旅遊保險一樣
無穿無爛記白俾
有咩衫長褲短記即賠
邊日覺得貴,可以隨時cut

王國長老

mmya 發表於 23-4-24 15:23
好奇問

買時要申報基本健康狀況

王國長老

如果一百萬保額,大象銀行應該差唔多

男爵府

回覆樓主:

好奇問,$6000/年,保額係幾多? 幾歲?

首頁
12345...7

尾頁

跳至