0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

牛年勳章

轉左奶粉大半個月, 便便係硬身左不過冇話太離譜, 但阿B個肚成日咕咕聲&屁仔都多左, 係奶粉B本身係咁? 定係奶粉揀得唔好?

別墅

肚仔有聲即係腸胃唔好,最好轉返隻奶粉有益生菌幫下腸胃手~另外bb有冇喊多左同埋一路喊一路扭呀?如果有扭肚痛就直頭去睇醫生啦

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 keungche 的帖子

因為你轉奶粉都係轉咗大半個月,可能小朋友腸胃仲適應緊,再觀察多一兩個月,如果都係有咁嘅情況,可能要問吓醫生。我b 轉飲美素金裝,消化幾好架,便便都ok,健康成長。

大宅

腸脹氣 說明bb消化唔係咁好 又或者有機會餵奶時俾bb食左太多風 你再觀察下便便情況 如果齋係食到風 喂養時候多注意 同埋多幫bb掃風 如果便便持續硬身 咁就係同奶粉唔夾了

大宅

肚仔咕咕聲,代表腸胃不太適應隻奶粉,你轉奶粉係唔係慢慢轉嫁?我仔飲開美素金裝,無依個情況,日日有便便

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咕咕聲時bb有冇喊?如果冇唔舒服,而且有放屁,可能是腸氣,餵奶不要太急,同埋記得要掃風
另外,便便硬身左,要留意bb有冇去得辛苦,可以餐與餐之間俾d水bb飲,睇下有冇改善

別墅

回覆樓主:

可能係飲奶有風入左肚仔,或者試下轉奶樽睇下有無好d,我個仔果時飲金裝美素都有,然後我轉第二個牌子奶樽就無啦

大宅

manmanko 發表於 23-4-26 08:19
肚仔咕咕聲,代表腸胃不太適應隻奶粉,你轉奶粉係唔係慢慢轉嫁?我仔飲開美素金裝,無依個情況,日日有便便 ...

轉左奶粉要俾時間bb 適應 , 最緊要係換隻易消化同有益生菌既奶粉 , 我仔都係飲呢隻 , BB 日日都有黃金便便

別墅

應該係個肚多胃氣wor,咁樣大人都唔舒服啦! 應該係bb同新奶粉唔夾, 要快d轉第2隻試下啦.

別墅

我囡囡之前都係咁, 勁易痾水! 轉左2次奶粉都唔得, 後尾陪月教我轉hipp, 有佢隻益生菌先好啲! 食到而家9個月了

別墅

牛年勳章

brookbrook714 發表於 23-4-25 23:45
肚仔有聲即係腸胃唔好,最好轉返隻奶粉有益生菌幫下腸胃手~另外bb有冇喊多左同埋一路喊一路扭呀?如果有扭 ...
多謝JM, 好彩冇你講嘅問題

別墅

牛年勳章

fongff_11 發表於 23-4-26 19:28
我囡囡之前都係咁, 勁易痾水! 轉左2次奶粉都唔得, 後尾陪月教我轉hipp, 有佢隻益生菌先好啲! 食到而家9個月 ...
多謝JM, 我都有朋友叫我試下HIPP, 但明明而家隻奶粉都有益生菌

複式洋房

keungche 發表於 23-4-26 23:57
多謝JM, 我都有朋友叫我試下HIPP, 但明明而家隻奶粉都有益生菌
HIPP隻益生菌叫HMP, 成份天然啲~ HMO嗰隻好似基因改造, 唔同

首頁

尾頁

跳至