親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

亞女今年英國畢業,想順道去意大利(或者加埋法國)玩,
如果自由行可以嗎? 因我只搵到一間當地團
畢業禮後,如果有一星期, 去到兩個地方嗎?

有冇有經驗jm可建議點玩好?thanks

伯爵府

dawnhu 發表於 23-4-30 22:17
亞女今年英國畢業,想順道去意大利(或者加埋法國)玩,
如果自由行可以嗎? 因我只搵到一間當地團
如果得 ...

一係去意大利Florence + Rome
一係paris + Florence / Rome 其中一個city

如果未去過,一星期其實時間唔係好夠,我記得我第一次去paris 都已經要7日

珍珠宮

回覆 gzilla 的帖子

我自己n年前跟團去過,但其他屋企人就未去過法國同意大利,請問自由行ok嗎?治安唔知點,我哋主要去著名旅遊景點打吓卡咋,

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

dawnhu 發表於 23-5-1 00:04
回覆 gzilla 的帖子

我自己n年前跟團去過,但其他屋企人就未去過法國同意大利,請問自由行ok嗎?治安唔知 ...

我去過兩次巴黎,都係4,5 日。一星期去兩個國家時間好緊湊,一定要取捨,因為搭內陸機或火車都冇左一日時間。

你地想去法國邊度? 睇巴黎名勝? 陽光海灘? 你去過法意,今次會唔會想去未去過既地方?

歐洲自由行係ok既,我去d 二線城巿,治安冇問題,但要小心小偷,提防熱情話幫你揸機影相既人,唔好太夜返酒店等。我冇去巴黎好耐,有響地鐵差d俾人搶我個相機袋。最近聽家人朋友講治安差,你去yt睇下片d人點偷野...

珍珠宮

granja 發表於 23-5-1 08:42
我去過兩次巴黎,都係4,5 日。一星期去兩個國家時間好緊湊,一定要取捨,因為搭內陸機或火車都冇左一日時 ...
我都係諗住去啲著名嘅地點行吓影吓相咋,法國就鐵塔、羅浮宮、凱旋門,意大利就鬥獸場、比薩斜塔、威尼斯 呢啲咋,唔係深度遊,如果呢啲地方,一星期可以嗎? 如果去呢啲地方,坐巴士/火車會方便嗎?

由英國去,我應該會選擇坐飛機,諗住慳啲時間,火車睇落要坐好耐。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

dawnhu 發表於 23-5-1 17:46
我都係諗住去啲著名嘅地點行吓影吓相咋,法國就鐵塔、羅浮宮、凱旋門,意大利就鬥獸場、比薩斜塔、威尼斯 ...

你先睇下地圖分佈,
法國鐵塔、羅浮宮、凱旋門走馬看花,
只經過門口打卡, 一日應該可以完成.
意大利鬥獸場、比薩斜塔、威尼斯 , 最好有個隨意門,
各個景點都要搭長途巴士火車,
比薩斜塔我唔會特登去, 威尼斯最好住島上3 日2 夜,
鬥獸場必參加 tour 地底最深層 (不能自由行).

珍珠宮

wiiabcd 發表於 23-5-1 21:01
你先睇下地圖分佈,
法國鐵塔、羅浮宮、凱旋門走馬看花,
只經過門口打卡, 一日應該可以完成.

原來鬥獸場唔可以自由行,真係唔講唔知,多謝提醒。

不過 "意大利鬥獸場、比薩斜塔、威尼斯 , 最好有個隨意門" ,即係咩意思?你想講三個地方距離遠?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

dawnhu 發表於 23-5-1 23:43
原來鬥獸場唔可以自由行,真係唔講唔知,多謝提醒。

不過 "意大利鬥獸場、比薩斜塔、威尼斯 , 最好有個 ...

意大利鬥獸場、比薩斜塔、威尼斯
你睇下地圖分佈, 三個地方距離遠
仲要快D 訂火車票

侯爵府

開心吸收勳章

一星期要參加畢業禮同去意法, 會吾會好趕. 我自己月中會10日淺度行, 倫敦, 巴黎, 曼城.

珍珠宮

Glau 發表於 23-5-2 10:21
一星期要參加畢業禮同去意法, 會吾會好趕. 我自己月中會10日淺度行, 倫敦, 巴黎, 曼城. ...

唔係呀,畢業禮喺英國,之後估計可用~一星期去意大利and/or 法國玩

珍珠宮

wiiabcd 發表於 23-5-2 05:21
意大利鬥獸場、比薩斜塔、威尼斯
你睇下地圖分佈, 三個地方距離遠
仲要快D 訂火車票

有睇過地圖呀,大約2-3小時火車/巴士,既然係呀,或者要減D地方

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

dawnhu 發表於 23-5-2 12:29
唔係呀,畢業禮喺英國,之後估計可用~一星期去意大利and/or 法國玩
...

如果法國係可有可冇,不如集中去意大利玩。

除左巴黎,亦可砌個小小地中海之旅,玩多1-2個國家。 1 日去摩納哥,睇賭場,遊艇名車,皇宮換兵;半日至 1 日去尼斯上山下水,尼斯個天使灣d水好清,不過係石春灘,唔係沙灘,另外有機場直升機去摩納哥;去 Eze 1-2個鐘行古老山城。景點係散,但唔駛太趕急都可以去晒主要靚景點。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

chelcsea 發表於 23-5-15 15:01
回覆 dawnhu 的帖子

治安一般最緊要自己小心,識走識避

請問羅馬夜晚call uber 容易嗎? 有一晚我會夜晚10點先離開當地團,然後諗住call uber 返去市區嘅酒店

其實羅馬call uber 會比較安全嗎?

伯爵府

dawnhu 發表於 23-5-16 16:43
請問羅馬夜晚call uber 容易嗎? 有一晚我會夜晚10點先離開當地團,然後諗住call uber 返去市區嘅酒店

...

羅馬市區夜晚10點後都好熱鬧,
就好似旺角尖沙咀咁,
搭公車或call uber 都安全.

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章

人左巴黎,我三日兩夜嘅行程係老佛爺百貨,塞納河船河+lunch, 巴黎鐵塔, 凱旋門,香舍麗大道,羅浮宮。巴黎比我想像中舒服啲嘢好食。

珍珠宮

wiiabcd 發表於 23-5-17 13:48
羅馬市區夜晚10點後都好熱鬧,
就好似旺角尖沙咀咁,
搭公車或call uber 都安全.

thanks

請問多句,其實羅馬治安差主要係指街上的扒手,對嗎?

酒店還是安全的嗎? 如果留部notebook 喺酒店會唔會好危險?

因為老公要帶埋notebook去,我諗住外出時,收入行李內。

羅馬酒店都唔平,閒閒哋都2千一晚,我仲要book兩間,又唔敢住apartment

珍珠宮

chelcsea 發表於 23-5-17 14:25
回覆 wiiabcd 的帖子

無錯,熱門景點附近夜晚都好旺的

我見啲夜景都幾靚,好似有夜遊巴士觀光團,都想參加

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊