自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

angelfan07 發表於 23-5-1 17:43
Absent有得吹話病咗無考(面試時唔會要求你出示醫生證明書)
但得1,就擺明唔惦啦
兩者係有d分別

老實講,我請人見到佢1或absent 印象都唔會好

大宅

YuYuMother 發表於 23-5-1 17:47
老實講,我請人見到佢1或absent 印象都唔會好

同意。

求職或升學面試都好,唔會有人問點解嗰科absent, 唔會有機會辯解。客觀事實係DSE考6科,該學生只應考了5科。

樓主依個情況同報咗3科選修科而只應考兩科,完全唔同。

不過,小朋友堅決唔考,大人都係冇得迫。我自己覺得就唔覺得係一個明智嘅選擇。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都接受左現實
我細女仲衰我日日叫佢溫書
佢就日日打機同瞓覺
我鬧又鬧過話又話過
都無反應,
仲要同我講考吾到5條2就吾再讀書
(我心諗都吾溫書即係已經要做定心理準備佢吾洗再讀書啦)

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

Absent有得吹話病咗無考(面試時唔會要求你出示醫生證明書)
但得1,就擺明唔惦啦
兩者係有d分別

這個不成立的,如果真係叻仔叻女,大病或受傷缺席,有醫生證明,可以校本評核的,最高可以有5,只係冇機會衝星星。

公爵府

回覆樓主:

abs俾我感覺係逃兵,仲衰過攞1。
我都有負責interview,我哋想揾個有責任感,反而學歷其次,我都請過Third Class Honours,最緊要係正常。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

emmyfok 發表於 23-5-1 18:25
這個不成立的,如果真係叻仔叻女,大病或受傷缺席,有醫生證明,可以校本評核的,最高可以有5,只係冇機會 ...

你都可以咁講法是對
但其實最大原因係樓主個女寧願absent,都唔想去考,就知佢根本好唔鍾意呢科及呢科好弱。
每個父母想法唔同….如果我女選擇留力去專供其它科拎更好成績,我會支持佢。始終去讀書嗰個係佢,唔係我,到時我硬要佢去考,而影響其餘五科成績,我驚佢埋怨我。

水晶宮

00marylee 發表於 23-5-1 11:38
宜家鬧緊交傾呢件事

有咩好罵?成績表是她個名,佢自己負責任就算。佢覺得咁是最好安排咁咪去馬。

我沒得話我那套合適而夾硬要佢一定跟隨。

水晶宮

angelfan07 發表於 23-5-1 18:36
你都可以咁講,
但其實最大原因係樓主個女寧願absent,都唔想去考,就知佢根本好唔鍾意呢科及呢科好弱。
每 ...

當初沒得退修?選無可選?

水晶宮

angelfan07 發表於 23-5-1 18:36
你都可以咁講法是對
但其實最大原因係樓主個女寧願absent,都唔想去考,就知佢根本好唔鍾意呢科及呢科好弱 ...

我仔係舊年DSE考生,佢都放棄左一科唔溫,同我講想skip,話成績唔會好。我仔考7科,skip一科仲有6科喺手,但我同佢講,無試過就放棄唔係正確做法。你可以集中精力溫其他有把握既科目,但呢科如常去考,唔好有壓力。最後呢科攞4。

所以家長要灌輸正確觀念,唔好佢地講乜都支持,要分析俾佢哋知道利弊。當然啦,佢真係唔去考都無得迫,只希望將來唔好後悔

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

Astra00 發表於 23-5-1 18:40
當初沒得退修?選無可選?

咁就要問番樓主個女
可能樓主個女當初諗,自己都有機會再讀番好d呢科,所以當初頂硬上無退修
其實每人想法唔同,無話對與錯

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 23-5-1 18:43
我仔係舊年DSE考生,佢都放棄左一科唔溫,同我講想skip,話成績唔會好。我仔考7科,skip一科仲有6科喺手, ...

你仔讀得7科,相信讀書有番咁上下;
依家時下青年人有自己想法(老師都會同佢哋相量)做父母當然有講利弊,你都識講,最終無得迫。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

但得1,就擺明唔惦啦
兩者係有d分別

冇錯
總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小華子 發表於 23-5-1 18:36
abs俾我感覺係逃兵,仲衰過攞1。
我都有負責interview,我哋想揾個有責任感,反而學歷其次,我都請過Third ...

正式將證唔會顯示abs, 你永遠都唔會知道個考生原來係報幾多科
總有離別的時候

水晶宮

angelfan07 發表於 23-5-1 18:53
你仔讀得7科,相信讀書有番咁上下;
依家時下青年人有自己想法(老師都會同佢哋相量)做父母當然有講利弊 ...

而家d後生好難搞,不過勸到就勸,唔想佢地將來後悔

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YuYuMother 發表於 23-5-1 18:43
我仔係舊年DSE考生,佢都放棄左一科唔溫,同我講想skip,話成績唔會好。我仔考7科,skip一科仲有6科喺手, ...

樓主冇講清楚,究竟佢女兒修讀咗幾多科,如果衹得2x,而家打算衹考1個x,咁問題就好大啦,須知道大學好多學系係計Best 5 ,但基本入學要求大前提係要有6科,如果唔考1科,好多間大學嘅入場券都會拎唔到,希望佢自己睇清楚唔好理解錯,否則就大件事啦 !

如果樓主女兒係修3X,或者2X + M1/M2,咁缺席一個X嘅影響相對冇咁大,不過有考始終好過冇考,前途係佢自己嘅揀錯都衹能怨佢自己。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 23-5-1 18:58
係 而家d後生好難搞,不過勸到就勸,唔想佢地將來後悔

其實當年我女都係讀7科
佢去到中六嗰時,學校預佢科Econ 都係拎1(所以就無報考呢科)
我女當時好大壓力(脫髮),佢同我講,寧願專供其它科考好d,我自知阿女唔係天資讀書叻嘅人,佢已經好盡力,我唔想俾咁大壓力佢,所以支持佢決定。
最終佢讀咗2年HkCC後入咗樹仁大學。

珍珠宮

00marylee 發表於 23-5-1 11:30
大家點睇?

佢話報大學嗰啲科只計5科,第六科唔會計。寧願absent都唔願張成績單見到1。

可能有 2 呢

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-1 19:06
樓主冇講清楚,究竟佢女兒修讀咗幾多科,如果衹得2x,而家打算衹考1個x,咁問題就好大啦,須知道大學好多 ...

樓主最初開post有講報考6科,因為只計best 5,所以囡想放棄其中一科elective

首頁
45678...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊