1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔啱啱15個月多啲,一向加固都唔係咁好,早餐多數食牛油果乳酪再加啲BB cereal, 下晝如果乖嘅就很食碗粥或者少少飯同菜。近排連粥都唔去食,但係每日都飲好多奶。

個問題就係佢加固嗰日如果食得多就去好多廁所,想問吓是否正常? 即係早餐可能有食,跟住下午又食餅仔又或者食啲水果再食啲飯可能一日可以去到四次廁所!(emoji)

反而如果飲奶多嘅,冇食咁多加固食物,一日最多兩次,我擔心佢腸胃好敏感,你哋有咁樣嘅經驗嗎?

大宅

四次廁所大便?

大宅

chichichi 發表於 23-5-2 12:20
四次廁所大便?

係呀 (emoji)呀

複式洋房

lulalahk 發表於 23-5-2 09:21
我個仔啱啱15個月多啲,一向加固都唔係咁好,早餐多數食牛油果乳酪再加啲BB cereal, 下晝如果乖嘅就很食碗 ...

便便次數唔係問題
問題係便便狀態係點,有無d唔消化到嘅食物
會唔會好水好稀
便便前後有無好辛苦,喊下扭計個d

同埋你唔想咁多便便改下食嘅野,就咁睇早餐 牛油果、乳酪同穀物都係通便三寶喎⋯⋯一次過一齊食,梗係痌得多啦

大宅

tiff1228 發表於 23-5-10 01:07
便便次數唔係問題
會唔會好水好稀

佢又冇好扭計嘅,不過有時真係水多啲。

我呢幾日改咗朝頭早俾粥佢食,咁晏晝佢如果食得落咁我先俾牛油果佢食,不過佢一食水果蔬菜嗰啲就好似去廁所去得密啲。

你都講得啱,咁我要睇吓每一餐比咩佢食,等佢腸胃唔好咁敏感。thanks

別墅

tiff1228 發表於 23-5-10 01:07
便便次數唔係問題
會唔會好水好稀

大宅

我女都係15個幾月大,佢由開始加固,每日基本都屙兩三次便便,不過我見佢質地顏色正常就無擔心

反而食物種類要多元化啲,15個月可以食到好多嘢喇,唔洗再食粥同飲咁多奶

大宅

Mondou92214 發表於 23-5-16 16:51
我女都係15個幾月大,佢由開始加固,每日基本都屙兩三次便便,不過我見佢質地顏色正常就無擔心

反而食物種 ...

我梗係想佢加固乖d, 但佢食得好少,佢吾長肉,所以照比奶佢!

別墅

lulalahk 發表於 23-5-16 19:34
我梗係想佢加固乖d, 但佢食得好少,佢吾長肉,所以照比奶佢!

我個仔又係15個月
又係飲奶飲得多

加固麻麻地 鍾意食肉同藍莓 / 餅餅
其他都唔多鍾意食...

便便又係好水狀咁(emoji)‍(emoji) 煩死

複式洋房

Mondou92214 發表於 23-5-16 16:51

反而食物種 ...

大宅

Alicesay 發表於 23-5-17 09:31
我個仔又係15個月
又係飲奶飲得多

所以我個仔唔長肉,個個都話去件頭唔夠大。唉,你估我唔想去加固食多啲啦,但係佢哋食唔到咁多!慶幸嘅係佢仲肯飲奶囉,如果連奶都唔肯飲就大鑊。

如果佢加固食咗啲食物太多種類,佢就會去廁所囉,如果佢跟我哋食就仲大件事嗰日去得眾多!(emoji)

別墅

lulalahk 發表於 23-5-18 00:27
所以我個仔唔長肉,個個都話去件頭唔夠大。唉,你估我唔想去加固食多啲啦,但係佢哋食唔到咁多!慶幸嘅係 ...

我見我仔體重冇跌到佢既生長線就由得佢啦
唔想比太大壓力自己!

而家15個月10kg 都未(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

我個仔果時都係一日大便幾次,因為佢好鍾意食生果同菜,所以果時減少左去生果同菜既米分量。
佢15個月可以試下食飯,你地食飯果時可以俾兩啖佢試。

大宅

Alicesay 發表於 23-5-22 00:08
我見我仔體重冇跌到佢既生長線就由得佢啦
唔想比太大壓力自己!

我個仔嗰本都唔係好重,都唔知點搞。如果有兩聲咳同流鼻水就仲麻煩即刻減磅。

大宅

HappyWorld2020 發表於 23-5-23 16:18
我個仔果時都係一日大便幾次,因為佢好鍾意食生果同菜,所以果時減少左去生果同菜既米分量。
佢15個月可以 ...

係呀,佢好鍾意食水果同蔬菜,我依家都唔夠膽俾太多。其實佢乜都食㗎,只不過唔認真食,唔可以一次過食到一碗。除咗粥仔佢可以乖乖地食一碗。我哋食乜呢次次都擺佢喺開車啊一齊食㗎。佢食到飯啦,意粉河粉通粉全部都得㗎,不過唔可以好認真咁乖乖食晒啦。食肉就渣啲,通常咬唔到就拎返出嚟啦。

大宅

lulalahk 發表於 23-5-24 21:20
係呀,佢好鍾意食水果同蔬菜,我依家都唔夠膽俾太多。其實佢乜都食㗎,只不過唔認真食,唔可以一次過食到 ...

咁好好呀,鍾意食生果菜對身體好好,第時少d病。
佢食唔哂一餐,可以試下少食多餐。

我個仔之前食生果菜,唔鍾意食肉同飯。但慢慢大個d,大約兩歲, 發現佢鍾意食有骨既肉同有味飯。
佢地呢段時間會出牙仔,可以俾d蒸熟左既紅蘿蔔或煮菜心莖俾佢地練習咬。

大宅

HappyWorld2020 發表於 23-6-1 18:47
咁好好呀,鍾意食生果菜對身體好好,第時少d病。
佢食唔哂一餐,可以試下少食多餐。

佢真係好鍾意食蔬菜同埋水果,但係如果佢發現啲飯同埋粥仔有肉佢就唔肯食佢。佢到而家先得七隻牙仔,好似樣樣都俾人慢啲。

別墅

lulalahk 發表於 23-6-2 10:11
佢真係好鍾意食蔬菜同埋水果,但係如果佢發現啲飯同埋粥仔有肉佢就唔肯食佢。佢到而家先得七隻牙仔,好似 ...
15個月有7隻牙,唔算慢啦

大宅

Boyd 發表於 23-6-2 10:35
15個月有7隻牙,唔算慢啦

真的?因為佢加固覺得唔好成日覺得佢乜嘢都俾人慢咗,佢到而家仲未肯講嘢叫人!淨係發音dada momo 但係都唔知嗰個係嗌我哋定係自己講! 一認真對住佢個樣叫佢嗌我哋佢就即刻走(emoji),

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊