自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱去7-Eleven買嘢條隊好長,排我前面嗰女人撞到我個細仔,望一望我乜都冇講,我講咗句撞到人都唔講對唔住。過咗1分鐘佢打電話比人,話遇到個刁婦,話我好話佢。我出聲:我話你唔小心撞到我個仔一句對唔住都唔講,仲要鬧人,佢話佢係唔小心我講到好似佢特登。我問佢唔小心係咪唔使講對唔住,我話如果有人唔小心揸車撞到你,咁佢係咪唔使坐監,唔小心唔係大晒。佢完全唔覺得自己唔啱。其實係咪我有問題?我好嬲

大宅

Chanstmama 發表於 23-5-2 17:36
啱啱去7-Eleven買嘢條隊好長,排我前面嗰女人撞到我個細仔,望一望我乜都冇講,我講咗句撞到人都唔講對唔住 ...

唔覺你有問題,俾著係我都會同你一樣

子爵府

其實問題唔響你度,只係太多野蠻人,同佢地講道理係無用的。
細佬仔仲細,同佢哋解釋下就算。
世界唔係道理響你度,就代表佢一定要同你道歉,呻完就算!
再者,下次講多幾句就算,你帶住細路佢發癲,你都無著數,仲蝕底埋!

仲有,我親眼見過一個啊嬸,因爭位問題,話對夫婦個老婆掂到佢(其實無撞到,係人迫問題),老公幫口,話啊嬸話佢比那男人博懞,又話個老婆打佢,無事惹上官非都唔抵

男爵府

回覆樓主:

有心冇心都好,講句sorry化解左佢囉。
仲要打電話單打人。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

啱啱去7-Eleven買嘢條隊好長,排我前面嗰女人撞到我個細仔,望一望我乜都冇講,我講咗句撞到人都唔講對唔住 ...

一定係唔啱在先,但俾我唔出聲就算。

伯爵府

你無錯。我都會話返佢。唔小心撞到人真係問題不大。唔講對唔住仲要咁嘅態度先係問題。

公爵府

回覆樓主:

其實有時行街撞到人(分唔到被人撞定我撞到人)我都會講句sorry! 但宜家好多人都冇咩禮貌!

水晶宮

啱㗎喇,話住佢就唔好記住,免得自己受氣

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

佢唔講聲唔好意思都算,仲要講電話咁樣講嘢,真係好冇品

不過都認同樓上JM所講,帶住個小朋友無謂同佢嘈,上BK呻吓好喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

俾我都嬲
正一野蠻人
算啦唔好俾佢影響心情

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

俾著我會笑
恥笑個笑, 教呀仔唔好好似個姨姨咁無禮拜
唔小心撞到人, 道歉都唔識
對住D 咁既人真係講多句都費事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 23-5-2 18:08
俾著我會笑
禮貌*

子爵府

老實講,呢類低質人士我係唔會同佢對話,講一句都嫌整low自己

侯爵府

牛年勳章

littlefunpig 發表於 23-5-2 18:08
俾著我會笑

咁其實同對方電話單單打打同出一轍,如果係我,一係唔出聲,一係直接同對方講,小姐你撞到我小朋友,唔會用反面教材式單打對方

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔同佢嘈啦,容乜易又街頭MMA。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家好多人冇禮貌架, 唔好話撞到人, 只係推門/㩒life啲人當你老馮

男爵府

真係幾嬲
不過唔好係街同人嘈
唔知對方咩背景
比傻人打冇仇報

翡翠宮

糯米米糍 發表於 23-5-2 18:15
咁其實同對方電話單單打打同出一轍,如果係我,一係唔出聲,一係直接同對方講,小姐你撞到我小朋友,唔會 ...
當然第一下我唔會單打人先
好似樓主咁同對方講, 但對方咁既反應
我就唔會再正常去講, 因為對方唔係一個正常人
樓主好似你咁做, 被對方單打, 又直接同對方講
咪俾對方激到要開鋪呻囉~

公爵府

如果輕碰,我唔會出聲,每日都有三四個碰到身體既,特別係街市。一般大家都當無事發生。。如果唔係輕碰,當然要同人講聲

公爵府

宜家啲人係冇咩禮貌,講句對唔住,唔好意思或者唔該都難,慘過要佢去c。

首頁

尾頁

跳至