自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽咪今天因為膽囊痛去看門診,醫院轉他去住院,說要做全面檢查!但問題是我媽咪有腦退化,記憶力好差,我老豆怕他迷路,所以告訴護士,點知護士 用防走失帶綁住他,唉!請問有冇人可以分享下,我哋要做的乜?我明天去買紙尿片給媽咪,我仲要準備什麼?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

著束綁衣好正常,怕佢自己落床或走失!我99住院(政府)時我哋無買尿片,所以必需品醫院攪掂。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chinfongfong 發表於 23-5-2 23:49
媽咪今天因為膽囊痛去看門診,醫院轉他去住院,說要做全面檢查!但問題是我媽咪有腦退化,記憶力好差,我老 ...

我2位家人都有腦退化
有時連我地係邊個都忘記
仲有佢唔明白點解自己要吊鹽水,會自己拔走喉管

醫護/我地解釋都無用

所以一入醫院,我地要求著着束衣同戴手套

帶大包嘅濕紙巾,啜咀杯(水樽),你幾多日去一次?一包尿片可能兩/三日就用完

當時我地要求綁手(綁係床嘅兩邊),醫生問我地家屬喺咪大家一致同意,佢驚第時有家屬反對

我地每次去到同佢活動手腳,搽cream,解鬆一下

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-5-3 08:49
我2位家人都有腦退化
有時連我地係邊個都忘記
仲有佢唔明白點解自己要吊鹽水,會自己拔走喉管

多謝你分享,我媽咪其實腦退化未去到咁嚴重,他可以自己照顧自己,只係記憶力差,只有三分鐘記性,我老豆陪他入院時,本來只係想和護士說他記憶力差,想他們留意下他,點知他們立即提出要我媽著綑綁衣,我老豆又不知點會答應了,

我媽擒晚1點打給我哋,喊住說不給他下床,要他用尿片,他不習慣,肚瀉到一身都係,我哋立即飛的去醫院,和醫生說明不要綁住他,他不會亂走。唉!好不開心,第一次經歷這些。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chinfongfong 發表於 23-5-3 09:32
多謝你分享,我媽咪其實腦退化未去到咁嚴重,他可以自己照顧自己,只係記憶力差,只有三分鐘記性,我老豆 ...

如果唔着束衣,可能會放上床欄,但你一定要提佢不要亂走/亂爬
有需要按鐘找人幫忙

帶定外置叉電給她電話叉電
祝Auntie快出院
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

要帶2-3個power bank(滿電嘅),帶嘢食包包餅餅咁,紙包飲品, 水果(如無糖尿病),保暖杯, 紙巾同濕紙巾,拖鞋,報紙或平板

公爵府

2023年兔年勳章

你們同醫院講清楚,病者清楚自己能力,家人向病人分析情況及環境,如果病人充分合作,無需束衣帶!

家人預備暖水樽,吸管水杯/樽,大包裝濕紙巾,軟抽面紙,洗面巾,牙刷及牙膏,梳,手提電話及後備义電池(如果懂得使用)
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

可以的話,盡快出院,我媽又係腦退化被綁,食訓疴都被綁在床上,住院1个月瘦左15磅。體重屬其次,而係腦退化更嚴重,因為長時間被綁,不能自己活動,更加变成廢人了

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

多謝你分享,我媽咪其實腦退化未去到咁嚴重,他可以自己照顧自己,只係記憶力差,只有三分鐘記性,我老豆 ...

你開頭諗住講完姑娘可多啲留意佢,呢樣係錯誤期望,政府醫院做唔到

而最重要係老人家要跟規矩,好多時老人家覺得自己有能力落床去廁所,但如果有跌親風險係唔會俾落床,如果有能力自己用pan會俾pan床上痾,但有啲人pan都用唔掂就會要用片,但老人家好多時抗拒用片又覺得污糟,會偷落床想自己去廁所,就可能會要著束衣俾人綁在床上,始終跌親萬一斷骨就大鑊,家屬係唔想老人家被綁,但萬一出意外又會追究醫院

伯爵府

老人家一定要好合作,唔係一定會着綑綁衣,政府医院人手唔夠,唔得閒睇住D老人家。老人家除非好精靈,唔係都要着尿片唔比去厠所,因如果去厠所跌倒好麻煩

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-5-3 09:35
如果唔着束衣,可能會放上床欄,但你一定要提佢不要亂走/亂爬
有需要按鐘找人幫忙

我媽在廣華醫院,仲未有床位,睡在走廊,厠所門口位置,都好,方便他上厠所,又係最入面,應該不會走出去

侯爵府

chinfongfong 發表於 23-5-2 23:49
媽咪今天因為膽囊痛去看門診,醫院轉他去住院,說要做全面檢查!但問題是我媽咪有腦退化,記憶力好差,我老 ...

應該要插尿喉...

男爵府

lojo11 發表於 23-5-3 08:34
著束綁衣好正常,怕佢自己落床或走失!我99住院(政府)時我哋無買尿片,所以必需品醫院攪掂。
...

依家都係用者自付,最好去醫療中心買定岩尺寸尿片比老人家用,等佢住得舒服,姑娘都會對佢好d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果只有短暫記憶,醫院會擔心佢去廁所唔記得返床位或走咗出病房唔見咗。老實講,太多病人真係睇唔到咁多,所以呢D情況一定會用尿片,叫媽媽忍下,希望可以快D出院。尿片要自己買去,皮膚會乾要搽潤膚膏。

男爵府

KTKTKT5 發表於 23-5-3 09:43
要帶2-3個power bank(滿電嘅),帶嘢食包包餅餅咁,紙包飲品, 水果(如無糖尿病),保暖杯, 紙巾同濕紙巾 ...

我媽擒晚入院到今早,冇食過野,今天早餐冇派給他,我老豆知道後跑去醫院問,護士才說是醫生要求,唉,希望報告結果早點出,

男爵府

isamlum 發表於 23-5-3 09:51
可以的話,盡快出院,我媽又係腦退化被綁,食訓疴都被綁在床上,住院1个月瘦左15磅。體重屬其次,而係腦退 ...

我見到都想喊,我媽擒晚打來勁喊,我心都好難過,一晚冇睡,我現在覺得我要再找方法去處理我媽腦退化的問題,我想轉去看老人專科或是腦神經科,我在這里找緊資料,了解多點

珍珠宮

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

isamlum 發表於 23-5-3 09:51
可以的話,盡快出院,我媽又係腦退化被綁,食訓疴都被綁在床上,住院1个月瘦左15磅。體重屬其次,而係腦退 ...

一樣
我爸有抑鬱住咗一個月精神科,再中covid
由於評估佢企唔穩唔俾佢落地,1.5月過去後,體重暴跌肌肉退化再企唔返,腦退化亦嚴重了(日夜都唔識分無活動無互動,殘了)
我唔怪醫護,佢哋有佢哋難處。但事情就係咁發生咗

男爵府

chinfongfong 發表於 23-5-3 10:40
我見到都想喊,我媽擒晚打來勁喊,我心都好難過,一晚冇睡,我現在覺得我要再找方法去處理我媽腦退化的問 ...

老人科就一定要睇

但老實講,應該好返機會不大,食藥可以減慢過程

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chinfongfong 發表於 23-5-3 10:40
我見到都想喊,我媽擒晚打來勁喊,我心都好難過,一晚冇睡,我現在覺得我要再找方法去處理我媽腦退化的問 ...

叫病房醫生轉介,政府醫院有齊

首頁

尾頁

跳至