自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

早幾日我腸胃科覆診,醫生都有話我可能有焦慮症,

講左好多野,建議我做些檢查,如果結果正常,吃血清素之類

我知自己有問題,但又唔係成日有疑慮,
而家冇太影響自己或身邊人,我都唔想吃血清素

珍珠宮

ManMan826 發表於 23-5-6 16:37
咁中藥對你有冇幫助?我問過中醫,診金$100,每劑藥$120,一個星期都成千蚊,焦慮症唔係小病,如果一年半 ...

我係抑鬱多D,係好貴所以我嚴重時才吃,我冇咁嚴重就吃少一劑或吃寬欣寧心等, 我未好,不要學

做其他野幫自己(如 stretching)

再唔得才考慮西医(吃過吓,太攰)

大宅

singdream 發表於 23-5-7 13:43
請問天然B雜有牌子介紹嗎?

我喺Iherb買多,呢隻係用23 種有機種植水果蔬菜碾磨成粉

我都會成日轉唔同產品;比較下邊隻b雜對自己有效d, supplement 嘅吸收可能會受到年齡和基因等因素的影響,所以都因人而異…我同屋企人都會食唔同brand,搵隻夾自己

attach1/tmp/phpo4wG4m

大宅

gigimo 發表於 23-5-7 13:58
請問左右分別是什麼名稱?

你覺得 remeron 成效及副作用易接受嗎?

呢隻都食過 主要用來增肥先食佢,因為食其它藥會有厭食,我會加小小呢隻和其它一齊食,呢隻效果幾好,加左食開心好多,又容易瞓得著,如果呢隻藥初時食一粒,可以 瞓足你3日3夜

大宅

gigimo 發表於 23-5-7 13:49
謝謝你的資訊,以前食過 seroxat, 越食越多又唔 work, 戒左。
後尾食過 zoloft 又胃不適。
之後好多藥都唔 ...

s同z呢2隻係好舊ssri,成效好一般,至於L呢隻係比較新ssri,亦都係ssri最後一隻,藥性好強,食咗會舒服同開心好多,由於呢隻藥性強,所以戒斷是ssri最辛苦
你食半粒唔夠架,食一粒先發揮到效用,你還試過咩藥?

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

第一星期食血清同鎮靜,瞓到但成日醒

第二星期轉另一隻鎮靜,即刻瞓到

第四星期鎮靜減半,四星期後再覆診

最初係搭唔到長途車。。之後連鐵路都唔得。。所以覺得有問題

大宅

singdream 發表於 23-5-7 13:43
請問天然B雜有牌子介紹嗎?

呢隻幾好,我都食緊

侯爵府

回覆樓主:

我試過有一期無啦啦好驚住地鐵。
但後來又突然冇野。
唔知咩事

子爵府

kk135788 發表於 23-5-7 17:29
呢隻幾好,我都食緊

thanks,我無焦慮,不過成日聽日講B雜幾好,又話防甩頭髮,所以都想試,我有d甩髮

子爵府

kk135788 發表於 23-5-7 17:29
呢隻幾好,我都食緊

請問係邊到買?

子爵府

peace501 發表於 23-5-7 14:51
我喺Iherb買多,呢隻係用23 種有機種植水果蔬菜碾磨成粉

我都會成日轉唔同產品;比較下邊隻b雜對自己有效d, ...

唔該曬

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

ManMan826 發表於 23-5-6 16:02
生活環境、人事、工作、感情都無變動,又無壓力,點會無啦啦都患上焦慮症?近一年多成日覺得身體有問題,唔係頭痛、腹痛、心拿住拿住(心悸)、周身骨痛又易攰,成日睇醫生左照右照,連腦都照埋,咩事都冇之際,又發現自己搭船(快艇),搭飛機,坐朋友車咩都驚,以前既我會一個人搭飛機去玩,宜家有人陪都驚,三個多小時既機程,我驚到不斷安慰自己,無事既,又無氣流,空姐行黎行去派餐都無特別,唔好驚,翌日我覺得咁樣好唔正常,我上網睇完就懷疑自己患上焦慮症,再去睇醫生,醫生都話我係焦慮症,開左血清素俾我食,點知食完仲多問題,血清素由50mg加到75mg,食左三個月….

早几年我都試過, 病癥同你一樣, 但我未至於成日睇醫生左照右照,連腦都照埋,但心拿住拿住(心悸), 成日好似抖氣困难咁, 家人請我去旅行都驚, 后來我去睇中醫, 食咗几個月中藥, 好返了.

應該係更年期的癥兆, 我睇過西醫, 話係抑鬱+焦慮症, 食完中藥后, 我就keep住食B12至今.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

singdream 發表於 23-5-7 18:53
thanks,我無焦慮,不過成日聽日講B雜幾好,又話防甩頭髮,所以都想試,我有d甩髮
...

b雜對神經衰弱有啲作用,但對 憂鬱驚恐症冇乜作用

大宅

singdream 發表於 23-5-7 18:53
請問係邊到買?

安利,呢隻比較貴,效果幾好

大宅

華妹妹 發表於 23-5-7 18:30
我試過有一期無啦啦好驚住地鐵。
但後來又突然冇野。
唔知咩事

會唔會係貧血

侯爵府

kk135788 發表於 23-5-7 20:42
會唔會係貧血

我有貧血呀
唔通真係有關!

大宅

華妹妹 發表於 23-5-7 20:52
我有貧血呀
唔通真係有關!

係呀,有關架
食鐵丸,好快冇事

大宅

kk135788 發表於 23-5-7 17:10
呢隻都食過 主要用來增肥先食佢,因為食其它藥會有厭食,我會加小小呢隻和其它一齊食,呢隻效果幾好,加左食開 ...

我約左精神科,有你既資料打底,好一點。
講真,我信用家多過E生。

我其實想處理咗啲唔舒服症狀先,例如心跳手震出汗失眠食唔落....

謝謝你。

大宅

kk135788 發表於 23-5-7 17:20
s同z呢2隻係好舊ssri,成效好一般,至於L呢隻係比較新ssri,亦都係ssri最後一隻,藥性好強,食咗會舒服同開心好 ...

十幾年前試好多都唔得,cymbalta, prozac, effexor.... 呢D好短時間,幾乎忘記

子爵府

Maggie519 發表於 23-5-6 16:42
我同你講,吾好亂停藥,減藥,之後既情況令你更加唔舒服,我自己試過兩次減藥,之後病發起上黎更辛苦,我 ...

你是否常在室內,宅在家,少做流汗或帶氧運動,少被大陽曬到?過去三年,大部份人都比以前少出外,血清素不足會抑鬱或焦慮,做運動,每天晒十分鐘太陽,吃促進血清素的食物如香焦, nuts, yohurt會有幫助。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

首頁
45678...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊