自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

買啫喱布甸買咗67蚊,畀咗錢先至話無袋要收我一蚊呢,仲話我下次你要帶環保袋呢。我孭住一個但係啫喱布甸點放落去呢。
我話明明非氣密食物有豁免,唔開心我叫佢退錢,話退錢佢哋就話幫我畀一蚊,又話退錢好麻煩,咁關我咩事呢,我唔開心唔同意,堅持要退錢,買個甜品啫,間舖頭真係黑人憎 🙄😒😤

瑪瑙宮

Sad2020 發表於 23-5-6 18:42
買啫喱布甸買咗67蚊,畀咗錢先至話無袋要收我一蚊呢,仲話我下次你要帶環保袋呢。我孭住一個但係啫喱布甸點 ...

点解冇标题

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

現行塑膠購物袋收費計劃 (2022年12月31日 –)
為維持計劃的成效,政府於2022年12月31日起推行優化措施,包括:

每個塑膠購物袋的收費由現時最低五角提高至最低一元;
取消現時對盛載冰凍或冷凍食品的塑膠購物袋的豁免;以及
收緊有關食品的豁免:只有購買沒有包裝或並非完全載於任何包裝的食品,或購買以非氣密包裝的餐飲外賣,才可獲免費提供塑膠購物袋,並以每單一交易一個免費袋為基本原則。(如首個免費膠袋未能盛載所有食品、只用一個膠袋可能會令膠袋破損,或把多種食品放在同一免費膠袋會令食品的品質受損,則可額外提供一個或多個免費膠袋。)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

為了一蚊。。。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MsBusy 發表於 23-5-6 18:46
現行塑膠購物袋收費計劃 (2022年12月31日 –)
為維持計劃的成效,政府於2022年12月31日起推行優化措施, ...

珍珠宮

回覆樓主:

要收正常喎,因為個布甸有盒,要袋就要1蚊

正如我去買葡撻,有盒裝住,都唔會有膠袋

公爵府

2024年龍年勳章

今日先知道預先包裝食物如要膠袋要收$1蚊??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

為咗$1

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 23-5-6 18:58
咁如果即食嗰啲嘢 ,好似今次講嗰啲啫喱布甸,有完全包裝但非氣密咁算邊面
...
照我理解,布甸有盒有蓋,已經要收

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MsBusy 發表於 23-5-6 19:29
照我理解,布甸有盒有蓋,已經要收

瑪瑙宮

大廚勳章

Sad2020 發表於 23-5-6 18:42
買啫喱布甸買咗67蚊,畀咗錢先至話無袋要收我一蚊呢,仲話我下次你要帶環保袋呢。我孭住一個但係啫喱布甸點 ...

啫喱布甸嗰啲有蓋算係密封喎。。。咁唔係應該要收一蚊咩?

我試過外賣海天堂龜苓膏,佢都係要收我膠袋錢

子爵府

回覆樓主:

aeon壽司非密封都要收1蚊,aeon又唔肯用保鮮纸包裹, 其實冇理由要收錢,根本就係等同外賣餐盒, 所以我依家都唔會喺aeon買壽司

翡翠宮

Chowying 發表於 23-5-6 19:33
好,唔該。 我都唔係好識分,有時我買紅豆沙冇袋都有啲麻煩,唯有照畀錢
...
而家出街會放定啲保鮮袋,密實袋,手挽袋,
真係好煩,但係比$1又覺得唔抵,
唔記得帶就唯有照比或者唔買,
超市買隻冰鮮雞,就咁一個膠兜加保鮮紙包住,都要比$1買袋,又無可能唔用額外袋裝住就放落自己袋總之就煩

子爵府

其實睇番你的post, 都係唔開心居多,負面野多,即係同你個名一樣。
$1 唔想比又唔帶環保袋,之後又話唔要啦攪退,坦白講Lee D人好執著又麻煩,店員當唔好彩囉

翡翠宮

longlokma 發表於 23-5-6 19:40
aeon壽司非密封都要收1蚊,aeon又唔肯用保鮮纸包裹, 其實冇理由要收錢,根本就係等同外賣餐盒, 所以我依家 ...

翡翠宮

MsBusy 發表於 23-5-6 19:40
而家出街會放定啲保鮮袋,密實袋,手挽袋,
真係好煩,但係比$1又覺得唔抵,
唔記得帶就唯有照比或者唔買, ...

子爵府

Chowying 發表於 23-5-6 19:49
我上次買個熱嘅紅豆沙以為有袋點知冇,好彩買咗個包係有袋,咁就放喺個包上面囉
...

佢唔畀袋我可以接受,但係佢幫人用保鮮紙包實有幾難呢?去uny買便當或者熟食飯餸都會用保鮮紙包實啦

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

無標題都出到帖

瑪瑙宮

大廚勳章

哈比族 發表於 23-5-6 19:49
其實睇番你的post, 都係唔開心居多,負面野多,即係同你個名一樣。
$1 唔想比又唔帶環保袋,之後又話唔要啦 ...

咁佢個名。。。。sad。。。都係負面啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至