夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

C6 同前妻離婚時搞到好煩,上court ,律師等用好多$,最後因為個兩歲仔,所以c6 比曬所有野前妻,再同朋友借一畢$比前妻,最後拎到探權同學校假期同我地住一星期。老公好憎前妻但好緊張個仔

我地過左幾年稍為平靜既生活,最近我發現老公同前妻text messages,前妻一直扮惨無$,前妻話屋企冇internet,洗衣機壞,電腦壞, 門壞,我發現c6 幫佢裝internet,仲Order 部洗衣機送前妻屋企,比我發現後,我要佢即時cancel order,最後有cancel order 但我已經對c6好失望

我有做野,我亦負擔屋企差餉水電煤,買餸$等。c6 有好多負擔及支出,mortgage, 車,保險等,我本身好節儉,想c6輕鬆D,唔洗咁辛苦,但今次真係好失望

男爵府

李利利 發表於 23-5-9 08:00
C6 同前妻離婚時搞到好煩,上court ,律師等用好多$,最後因為個兩歲仔,所以c6 比曬所有野前妻,再同朋友借 ...

你c6 對前妻都幾好, 但唔識分輕重, 你地要好好傾, 另外, 如果佢前妻咁pk, 咁你都唔可以咁順攤, 要捉緊c6, 有錢都唔好比c6, 否則最後都係比前妻

珍珠宮

首先,探視權係法庭判,同父母接觸係兒童基本權利,同俾咗幾多錢前妻無關

法庭判贍養費會根據經濟狀況而判,要問朋友借一筆錢俾前妻….
對呢個講法有所保留

幫前妻買洗衣機、裝上網、整門,只係幾百至幾千蚊

你老公一直有債務問題,相信係佢個人理財問題

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你c6同佢前妻關係你唔係唔知,又不是day 1發生。
你要c6 cancel order 對c6失望時男既亦會對你好失望。
貧賤夫妻百事哀。JM keep 好錢財,唔好俾人知。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

回覆 李利利 的帖子

比較好奇係點解佢哋兩個會離婚,大部分女人都唔想小朋友係單親家庭成長,仔得兩歲要咁堅決離婚,你講到你另一半為咗個仔俾晒啲嘢佢前妻,看似好虧欠

你又會知道佢哋離婚搞咗好多嘢,用咗好多錢,咁即係佢哋未離成婚,你哋已經一齊?定你事後聽你另一半講?

Anyway,大家嘗試傾吓,看看係理財方面可否有共識

子爵府

回覆樓主:

mortage,供車,保險呢d我理解唔算債務,日常開支。定仲有其他欠債?
而家一般家庭,都係夫婦一齊承擔日常開支,佢供樓供車,你俾水電煤合理。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

回覆樓主:

其實會唔會只係你自己覺得丈夫好討厭前妻?!

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

首先多謝你比竟見
我C6冇等法庭判,c6 唔想上庭,唔想花$係lawyer度,係調解時達成恊議,佢情願比一畢$前妻。
我同意你所講,internet, 洗衣機係小事,我擔心係如果前妻要求買車送仔番學呢?c6 可以養多部車,之後前妻話冇$供樓,咁c6 點呢?終有一天c6 冇法satisfy 前妻要求,到時會點呢?

20150618bb    發表於 23-5-12 15:30

複式洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

我shame on myself demand for canceling the order. 亦同意c6 對我好失望,我亦對自己好失望;keep 好自己錢方面,即使發生這種事後,我想比曬我d 錢我c6, 我c6 好勤力做野,我真心心痛我c6

複式洋房

回覆 做個靚太 的帖子

其實係c6不停係我同佢朋友面前數佢前妻,我唔識佢前妻,我亦冇憎佢前妻,即使現在,我唔憎佢前妻,我只唔明點解同我講咁憎前妻,而背後要討好前妻

複式洋房

fitceo 發表於 23-5-9 11:54
mortage,供車,保險呢d我理解唔算債務,日常開支。定仲有其他欠債?
而家一般家庭,都係夫婦一齊承擔日常開 ...

明白亦同意,我只想表明我冇靠我c6

男爵府

Mortgage 保險等唔算係負債。始終有個仔,除非當初比左六七位數字養仔,如果唔係要出返d都唔係太過份,如果當時出左六七位數字就應該唔會太介意洗衣機的錢。

複式洋房

fitceo 發表於 23-5-9 11:54
而家一般家庭,都係夫婦一齊承擔日常開 ...

係我表達得唔好,我已經將‘債務’改成‘負擔及支出’,現在冇欠債,當初同朋友借$給前妻巳付清

複式洋房

english1221 發表於 23-5-9 22:40
Mortgage 保險等唔算係負債。始終有個仔,除非當初比左六七位數字養仔,如果唔係要出返d都唔係太過份,如果 ...

除左當初一畢過比前妻之外,c6亦有每月給前妻$養仔

侯爵府

李利利 發表於 23-5-9 21:47
回覆 做個靚太 的帖子

其實係c6不停係我同佢朋友面前數佢前妻,我唔識佢前妻,我亦冇憎佢前妻,即使現在, ...

可能都因為想個小朋友生活好

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 23-5-9 10:04
回覆 李利利 的帖子

比較好奇係點解佢哋兩個會離婚,大部分女人都唔想小朋友係單親家庭成長,仔得兩歲要咁 ...

C6 同前妻未離緍前有好多arguments, 仔9個月大時前妻趕c6 走,c6 話前妻好controlling
我識c6 時仔大約3歲,當時一直排期上court,c6出律師信見個仔, c6 當然對仔覺得好guilty.所以最終agree比一筆$前妻,等個仔生活好過D

我絕對不是c6及前妻緍恩的第三者

大宅

李利利 發表於 23-5-9 23:46
C6 同前妻未離緍前有好多arguments, 仔9個月大時前妻趕c6 走,c6 話前妻好controlling
我識c6 時仔大約3歲 ...

其實c6又唔係用你啲錢,c6亦都唔係要你養,就算你離開佢,你自己住仲大鑊,唔只水電煤仲要出埋屋租
我無自由, 我失自由

男爵府

回覆 李利利 的帖子

咁你好似其實係比較介意前妻搵c6幫,多過介意d錢?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

李利利 發表於 23-5-9 21:38
回覆 kwhkwh 的帖子

我想比曬我d 錢我c6, ...
傻女,千奇唔好咁諗。
我叫你keep 好錢財是避免將來男既打你主意來貼仔/前妻。

成年人應該對自己行為負責。如果他日前妻有過份要求而個男既不懂處理既,你應該反而諗下男既是否良人。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆 李利利 的帖子

根本再同一個已離婚,仲要有小朋友嘅男人結婚、自己都要附上責任。

english1221    發表於 23-5-11 00:07

首頁

尾頁

跳至