自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友3歲幾,平時除左返學只係上畫班,好擔心佢學得太少野,係咪應該報多幾樣?

大宅

2024年龍年勳章

babyhoney1 發表於 23-5-10 09:37
我小朋友3歲幾,平時除左返學只係上畫班,好擔心佢學得太少野,係咪應該報多幾樣?
...

多少唔係問題。最緊要個小朋友真係有興趣。有興趣就自然肯努力練習。 學得多,但小朋友只係被迫,冇心學係唔會有好表現,亦冇意思。

大宅

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章

會員 發表於 23-5-10 09:42
多少唔係問題。最緊要個小朋友真係有興趣。有興趣就自然肯努力練習。 學得多,但小朋友只係被迫,冇心學係 ...

報太多反而小朋友會好辛苦

大宅

都贊成俾小朋友早d接觸到唔同既興趣班,但學術既,就可以遲d先,唔使咁早報

伯爵府

量沒有標準,但一定要記住是「小朋友的」興趣班,不要變成「家長有興趣的」班

男爵府

你開呢個post我先數一數我小朋友玩緊乜... 原來佢玩緊7樣
全部係佢自己話要玩, 玩得好開心, 我荷包就失血
丫, 都唔係全部係佢自己話要玩, 唯一一樣游水係我要佢一定要學, 因為係求生技能

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

1體 1藝

大宅

回覆樓主:

幼稚園全日定半日

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

pinkochang 發表於 23-5-10 10:15
你開呢個post我先數一數我小朋友玩緊乜... 原來佢玩緊7樣
全部係佢自己話要玩, 玩得好開心, 我荷 ...
請問邊7樣呀? 小朋友幾歲?

男爵府

2024勳章

cysyan 發表於 23-5-10 10:12
都贊成俾小朋友早d接觸到唔同既興趣班,但學術既,就可以遲d先,唔使咁早報 ...

我有朋友既小朋友3歲左右已經識滑雪同溜冰

男爵府

yakiki1230 發表於 23-5-10 10:21
請問邊7樣呀? 小朋友幾歲?

我有兩個小朋友, 兩個都係活力寶寶。

家姐9歲學校報咗 : 圍棋、小提琴、花式跳繩、籃球,
自己出面學 : 游水、跑步、單車

細佬8歲學校報咗 : 圍棋、敲擊樂,
自己出面學 : 游水、跑步、單車、劍擊

佢兩姐弟玩三項鐵人的,
重申 : 我只係要佢哋一定要學游水, 其他係佢哋自己要玩, 我曾經驚佢哋攰問佢哋不如cut咁啲, 佢哋唔肯

男爵府

2024勳章

TinyTomato 發表於 23-5-10 10:15
量沒有標準,但一定要記住是「小朋友的」興趣班,不要變成「家長有興趣的」班 ...

真係, 好多家長會因為自己細個學吾到, 所以而家要自己小朋友去學, 但其實佢未必鍾意

水晶宮

我女3.5歲時應該上緊跳舞,畫畫,夏天有游水
全部都係睇佢有無興趣,無就停的了。我唔要求考cert 比賽,只係想佢每樣試下,真係有興趣先繼續
幾年來佢試過piano, 打鼓,phonics, 普通話,中文,攀石,溜冰(試咗一堂),體操,taekwondo, 童軍,圍棋,中國畫,character building 。。。
而家6歲幾,keep 住仲有學的有普通話(呢個無興趣不過我迫嘅), piano, 體操,童軍,游水,中國畫,character building

複式洋房

回覆樓主:

你可以報左俾佢地試下,睇下佢睇上完咩反應先,好多時你以後好難佢地未必做到,反而佢地好鐘意,成日都話要去,唔好係因為個個都去興趣班,而又迫自己個小朋友去,真正係想俾個小朋友多d接觸唔同野,同學習更多,但係以興趣,小朋友真係鐘意,自發性咁先係最好
,咁我個小朋友暫時都係4歲,學緊英文併音,游水同跳舞 呢3樣佢都鐘意,所以都一直俾佢學

大宅

回覆樓主:

淨係畫畫少左d,多數學下英文

大宅

其實只要荷包頂得順,佢又有興趣,學幾多都冇所謂,佢又玩得開心,都係一種體驗,好過成日宅在家睇iPad

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

pinkochang 發表於 23-5-10 10:24
我有兩個小朋友, 兩個都係活力寶寶。

家姐9歲學校報咗 : 圍棋、小提琴、花式跳繩、籃球,

學校咁好可以報咁多樣?我小朋友個間學校好多活動都撞時間,報唔到

男爵府

回覆樓主:

幼稚園仲細,唔係target直資或私校,唔使報咁多興趣班,小朋友想學先算,上到小學時大把野有得佢學或迫住要學

公爵府

2024年龍年勳章

一體一藝
但係一定以興趣為先,有啲小朋友真係零運動細胞,或者無藝術天份,完全唔鍾意玩,報班係浪費金錢又浪費時間。

男爵府

親親小孩子 發表於 23-5-10 10:52
學校咁好可以報咁多樣?我小朋友個間學校好多活動都撞時間,報唔到
...

咁啱佢哋想玩嗰啲無撞,
開頭我仲諗住多人爭未必入到,所以佢哋想玩就照報咗先,
點知入晒我哋間學校啲課外活動我覺得都幾貴, 九百幾至一千蚊半個學期

首頁

尾頁

跳至