自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

阿笑 發表於 23-5-10 15:00
謝謝你
比十個八個蜜棗落去㷛, 甜甜地好好飲架。

珍珠宮

肯定唔係黃皮葉
黃皮葉無咁長型同無鋸齒狀
娘家有種好多棵黃皮,由細見到大

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

秋天與楓葉 發表於 23-5-10 15:10
肯定唔係黃皮葉
黃皮葉無咁長型同無鋸齒狀
娘家有種好多棵黃皮,由細見到大
你娘家有種黃皮葉? 有無種碌柚葉呀?

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 23-5-10 15:13
你娘家有種黃皮葉? 有無種碌柚葉呀?

細個屋企有棵碌柚葉,又有生碌柚,後來有蟲蛀瓜咗
碌柚葉好香

象牙宮

秋天與楓葉 發表於 23-5-10 15:35
細個屋企有棵碌柚葉,又有生碌柚,後來有蟲蛀瓜咗
碌柚葉好香
碌柚葉同黃皮莱都好香。煲水沖涼好正, 年三十晚

好羡慕有地種野

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 23-5-10 15:44
碌柚葉同黃皮莱都好香。煲水沖涼好正, 年三十晚

好羡慕有地種野

我嫲在生時係成日摘黃皮葉同碌柚葉煲水沖涼

依加仲有種牛奶蕉、大蕉同木瓜

大宅

X黃係咩

象牙宮

秋天與楓葉 發表於 23-5-10 15:52
我嫲在生時係成日摘黃皮葉同碌柚葉煲水沖涼

依加仲有種牛奶蕉、大蕉同木瓜

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

阿笑 發表於 23-5-10 14:26
去街市檔口話要龍利葉,青欖,桔餅湯水,檔主婆婆話加埋x黃同魚腥草,返嚟見到有棵呢款,請問是什麼嚟?可 ...

龍脷葉
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

阿笑 發表於 23-5-10 14:29
婆婆執咗呢啲材料畀我

魚腥草、石黃皮、青欖、桔餅
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

阿笑 發表於 23-5-10 14:26
去街市檔口話要龍利葉,青欖,桔餅湯水,檔主婆婆話加埋x黃同魚腥草,返嚟見到有棵呢款,請問是什麼嚟?可 ...

請問你邊個街有依啲材料執?謝謝

珍珠宮

回覆樓主:

碗裡面係桔餅、青欖

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

秋天與楓葉 發表於 23-5-10 15:07
枇杷葉有唔同形狀
有啲有鋸齒狀,有啲係橢圓形狀
圖三就有齊鋸齒狀同橢圓形狀嘅枇杷葉

長知識

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

青欖拍鬆,石黃皮(中)爛,桔餅剪開,魚腥草後下,寒咳唔好落果兩種葉,大約水滾後中細火45分鐘。

大宅

manman1118 發表於 23-5-10 16:41
請問你邊個街有依啲材料執?謝謝

新界北區街市

大宅

andyman 發表於 23-5-10 16:54
青欖拍鬆,石黃皮(中)爛,桔餅剪開,魚腥草後下,寒咳唔好落果兩種葉,大約水滾後中細火45分鐘。
...

謝謝你
原來個叫石黃皮 唔知要中爛,我拍吓咋

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

阿笑 發表於 23-5-10 18:54
謝謝你
原來個叫石黃皮 唔知要中爛,我拍吓咋

拍碎了也可以呀
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至