婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我係大女,同家人出去飲茶食飯,或慶祝節日例如母親節(最少一個月食2,3次),我細佬吃飯 (31歲)次次有大食大,仲帶埋女友來,永不埋單,但我媽媽偏心,亦覺得我付錢係老馮。我看了很多之前相關JM寫的帖,很多人建議分開食最好,今次母親節做了實驗,但我媽媽居然質問我點解唔叫埋我弟弟同女友一起慶祝,話我不應該這樣。。。。 如果係您地,下次會點回答好。。。?

侯爵府

isakan1993 發表於 23-5-15 21:53
我係大女,同家人出去飲茶食飯,或慶祝節日例如母親節(最少一個月食2,3次),我細佬吃飯 (31歲)次次有 ...

31歲佢都好意思

大宅

如果我經濟能力負擔得到,我唔介意出埋我細佬嗰份,一家人下下講錢,好傷感情,講真只要媽咪開心我真係冇所謂!
樓主如果你認為媽咪係偏心只錫細佬,其實你應該嘗試解開呢個心結,事實做母女都要講緣份,你盡了責任已經足夠,其他的你不要太計較,看開一點。

複式洋房

jojocatjojo 發表於 23-5-15 23:10
如果我經濟能力負擔得到,我唔介意出埋我細佬嗰份,一家人下下講錢,好傷感情,講真只要媽咪開心我真係冇所 ...

我責任係報答我媽媽,在我細佬細個時候,我亦有盡家姐責任出錢出力,但他做左野近8年,一直都係有大食大,仲奉旨要我同C6包埋他女友食飯或短途旅行使費,一年下來都唔少錢(emoji),不如我用來買多件衣服給我媽媽(她係偏心,但係始終係我媽媽),或幫我個仔報多個興趣班? 只不過我媽媽居然好介意我分開吃飯,仲不斷問我點解。。。

Adrio77    發表於 23-5-16 11:07

大宅

isakan1993 發表於 23-5-15 23:32
我責任係報答我媽媽,在我細佬細個時候,我亦有盡家姐責任出錢出力,但他做左野近8年,一直都係有大食大, ...

你明唔明….就算你買多幾件衫俾你亞媽,都不及一家人聚在一起吃餐飯。
食飯錢我就算數了,但其他金錢上如果同媽咪請扯唔想關係,事實你可以決絕啲,你身為家姐有責任同細佬講清楚

複式洋房

jojocatjojo 發表於 23-5-15 23:46
你明唔明….就算你買多幾件衫俾你亞媽,都不及一家人聚在一起吃餐飯。
食飯錢我就算數了,但其他金錢上如 ...

其實親人好難開口講AA的(又唔係同事...),所以本身試下跟其他JM類似的case 例子解決方法,分開各有各食,我細佬自己約,我有我約。

大宅

isakan1993 發表於 23-5-15 23:50
其實親人好難開口講AA的(又唔係同事...),所以本身試下跟其他JM類似的case 例子解決方法,分開各有各食 ...

大時大節為了老人家開心,一家人齊齊整整食飯就是福氣,搵間經濟實惠地方聚埋就算。其他日子你就私下同媽咪去食好啲。

男爵府

何不直接告訴媽媽是錢的問題?媽媽問為何不是一家人食飯很正常

子爵府

isakan1993 發表於 23-5-15 23:50
其實親人好難開口講AA的(又唔係同事...),所以本身試下跟其他JM類似的case 例子解決方法,分開各有各食 ...

咁最尾係唔係各有各食?

伯爵府

isakan1993 發表於 23-5-15 21:53
我係大女,同家人出去飲茶食飯,或慶祝節日例如母親節(最少一個月食2,3次),我細佬吃飯 (31歲)次次有 ...

我會堅持
對得住自己

洋房

唔可以直接同細佬講叫佢分擔下嗎? 可以唔係AA,由4分1開始都得

喺食飯比錢呢個位,我地連細佬女朋友都會爭比錢
如果大時大節就可能一人一次

你媽咪可能想一家人齊齊整整咁食,先會問啫。。。
如果下次都分開食咪話,驚夾唔到細佬去女朋友嗰邊食飯嘅時間囉

男爵府

咪直接d同樓主阿媽講唔想佢咁大仲來痴餐,
反正講咩都好樓主預左同你媽反面,
一聽到呢d姐弟偏心case,
就知又係一個重男輕女的個案,
樓主唔使想啦,
你媽只會覺得你係要養你細佬成世係天經地義,
你越係要撇清你媽只會越嬲,
買d咩都彌補唔到,
你只要聽哂你媽的佢先會認為你孝順。

複式洋房

gruntel 發表於 23-5-16 09:12

唉。 其實從少偏心我都無話可說,資源時間已經全部傾斜給細仔。點解大左仲可以要求將我自己同C6一家的資源都分落細佬度?係唔係我要貼到他5,60歲。。。 我又點解要次次貼埋他女友?

複式洋房

gruntel 發表於 23-5-16 09:12

但我都沒可能繼續當沒野。。繼續支持媽媽偏心

伯爵府

回覆樓主:

你舊post話你老公个弟弟同女友又係呃飲呃食,你自己个弟弟同女友又係?甘岩既?你年長過你老公?你老公同你弟弟同年?

男爵府

點解要包短途旅行使費嘅?

複式洋房

yaubb2014 發表於 23-5-16 09:45
你舊post話你老公个弟弟同女友又係呃飲呃食,你自己个弟弟同女友又係?甘岩既?你年長過你老公?你老公同你 ...

係,甘岩我地都係大,面對一樣的問題,其實同表弟妹都係一樣情況,但比較少見面

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果我相對比較有能力,不介意出多點

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

想問吓你係咪只得一個細佬冇其他兄弟姊妹?如果係咁你媽媽梗係介意啦,始終人唔係多過時過節梗係想一齊食…正如聽到其它講,過時過節食飯,其他兄弟姊妹成家4、5個,自己就得兩個人或者甚至一個人,但係比錢就要每家計好似好唔抵一樣如果係咁就用另外方法俾錢,就係喺阿媽面前講明:因為係過節,每人比500/1000阿媽,咁媽媽就負責食飯俾錢剩低嘅就俾佢買嘢食,咁樣一黎起碼自己講咗俾細佬聽大家都要夾錢,二來就算阿媽唔收細佬,咁起碼個心都係多餘啲錢係俾咗阿媽過節就算

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主已婚,已經少見家人,在母親角度當然想仔女不論發生咩事都想一家人齊齊整整,好過你買200件衫畀佢,,仲要係母親節。食飯咪當同公司同事應酬,應付到咪豪畀佢囉

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊