婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你細佬識避開俾錢,你都可以避開唔同佢食

例如夾極都夾唔到日子一齊食,結果一定係分開,可能有一次半次會真係你阿媽唔願意而慶祝唔到,由佢

過多一兩次你媽就寧願分開食,好過無得食

大宅

回覆樓主:

其實兩姊弟邊有得計得咁清楚㗎,我都係出嚟做嘢先,所以由細到大有細佬喺度我都係爭住俾錢嗰個,但從來我都係比得好開心,到結咗婚,老公喺度做老公好樂意主動埋單,老公同我心態一樣,一家人最緊要和諧開心。樓主睇開啲做人唔好下下計住計住,負擔得到而可以請細佬或家人食飯係福氣!

複式洋房

jojocatjojo 發表於 23-6-24 01:45
其實兩姊弟邊有得計得咁清楚㗎,我都係出嚟做嘢先,所以由細到大有細佬喺度我都係爭住俾錢嗰個,但從來我都 ...

請唔係問題,前提係互相尊重。如果對方好似老馮一樣,仲經常帶埋另一半來癡餐,就算我好富貴,一樣不會接受。

您有情況一樣? 請埋您細佬一家?

大宅

isakan1993 發表於 23-6-24 01:56
請唔係問題,前提係互相尊重。如果對方好似老馮一樣,仲經常帶埋另一半來癡餐,就算我好富貴,一樣不會接 ...

我情況和你不太一樣,我和細佬及父母關係感情非常好,所以我係心甘情願請埋佢一家三口食飯

複式洋房

jojocatjojo 發表於 23-6-24 02:00
我情況和你不太一樣,我和細佬及父母關係感情非常好,所以我係心甘情願請埋佢一家三口食飯

...

請問您細佬幾大? 如果將來有家室,例如加埋老婆仔女,工人4,5人一起食飯,而每次都係老馮您付錢,您都係願意一直埋單?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

直接whatapps 細佬叫佢比番

大宅

isakan1993 發表於 23-6-25 01:53
請問您細佬幾大? 如果將來有家室,例如加埋老婆仔女,工人4,5人一起食飯,而每次都係老馮您付錢,您都係 ...

其實我唔明點解你覺得你細佬一定係老馮要你俾錢(我從來都冇咁諗過),我亦好難想像一個家姐叫個細佬做cheap精,不過家家有本難念的經,可能自小你同家人關係不太密切和諧,但係你想呢一世都同細佬關係咁差?你可以以後所有嘢都唔好預佢,不過你預咗你阿媽會企喺你細佬嗰邊,最終唔開心都係得你自己一個。
一家人嘅相處唔係下下用錢來計較衡量,你出錢其他人可以出力出時間,甚至可以只係出心,你計人人哋可以計你,計來計去只會破壞家庭的安寧

複式洋房

jojocatjojo 發表於 23-6-27 02:24
其實我唔明點解你覺得你細佬一定係老馮要你俾錢(我從來都冇咁諗過),我亦好難想像一個家姐叫個細佬做che ...

係,本身不太和諧。但絕對唔係一朝一夕的事,係好多年累積加埋。

但您都未答我問題,您唔介意您細佬一個姐,如果經常一家來癡您,您都唔介意? 我覺得好少有。如果您都介意,其實您都係有條件下先可以做到大方。其實好正常,係人都係甘

大宅

isakan1993 發表於 23-6-27 09:25
係,本身不太和諧。但絕對唔係一朝一夕的事,係好多年累積加埋。

但您都未答我問題,您唔介意您細佬一個 ...

其實你啲思想已經好唔太正確,細佬係好親嘅人,你成日只用錢去睇任何事,覺得細佬嚟黐餐嚟搵你着數,我話你知就算我細佬到一百歲,我都會請佢一家三口食飯,但我都話咗我同我細佬感情關係好好,佢亦對我好好,我唔同佢計較,佢亦唔會同我計較,你明唔明當中道埋?仲有我肯定一樣嘢你同你細佬個女朋友關係都好差,甚至你老公嗰邊家人關係都唔方好,因為你真係好計較,無風起浪,導致身邊所有人對你有防備,亦唔願意為你付出。

複式洋房

jojocatjojo 發表於 23-6-27 10:16
其實你啲思想已經好唔太正確,細佬係好親嘅人,你成日只用錢去睇任何事,覺得細佬嚟黐餐嚟搵你着數,我話 ...

您提出左一個重點,您話您細佬都對您好好,所以您唔計較。

第一,如果您細佬沒有對您好,甚至於不太關心,但100%由您出錢倒貼聚餐,可能一年下來會有數萬元額外支出,您都仲堅持您心甘命抵?
第二, 我的情況係,我細佬沒有對我好好。

大宅

isakan1993 發表於 23-6-27 12:33
您提出左一個重點,您話您細佬都對您好好,所以您唔計較。

第一,如果您細佬沒有對您好,甚至於不太關心 ...

又係講錢,真係無言。付出咗又要怨又要計較,不如問吓自己點解你同家人包括老公家人關係都唔好?
我話你知我老公個邊10次有9次出街食飯都係我老公阿哥一個人俾錢,仲請過我同老公去旅行,我大嫂唔會好似你咁話我哋搵佢哋着數,我同大嫂唔算話超級friend,但大家可以傾到計可以一齊去行街,如果你係我大嫂真係家無寧日

複式洋房

jojocatjojo 發表於 23-6-27 12:52
又係講錢,真係無言。付出咗又要怨又要計較,不如問吓自己點解你同家人包括老公家人關係都唔好?
我話你 ...

您又迴避問題。您列舉這些一次半次例子有什麼用? 您老公阿哥會唔會包您年年去? 您試下要人次次包,或者要人次次倒貼,您大嫂仲會OK?

大宅

isakan1993 發表於 23-6-27 12:55
您又迴避問題。您列舉這些一次半次例子有什麼用? 您老公阿哥會唔會包您年年去? 您試下要人次次包,或者 ...

檢討吓自己啦
你喺邊度邊度就有是非真係神憎鬼厭

複式洋房

jojocatjojo 發表於 23-6-27 12:55
檢討吓自己啦
你喺邊度邊度就有是非真係神憎鬼厭

唔明, 您意思係BK 有是非?BK唔係就係個平台給大家討論問題・_・?我又唔認識您,何來是非

大宅

isakan1993 發表於 23-6-27 13:07
唔明, 您意思係BK 有是非?BK唔係就係個平台給大家討論問題・_・?我又唔認識您,何來是非
...

都好九唔搭八,你喜歡怎樣諗就怎樣諗!

大宅

isakan1993 發表於 23-5-15 21:53
我係大女,同家人出去飲茶食飯,或慶祝節日例如母親節(最少一個月食2,3次),我細佬吃飯 (31歲)次次有 ...

咁最尾係唔係各有各食?

男爵府

畀面勳章

我細佬都係咁,又係三字頭,次次帶女友出席但從來唔會比錢,更慘嘅係佢一直住屋企,但從來唔比家用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

isakan1993 發表於 23-6-27 12:55
您又迴避問題。您列舉這些一次半次例子有什麼用? 您老公阿哥會唔會包您年年去? 您試下要人次次包,或者 ...

果D應該俾人比開既人, 有大食大果類人先會叫人唔好「計較」
呢度係咁架啦~ 見得多, 次次食老公呀哥都好意思講出黎呢D面皮堅係厚過恐龍皮
睇開D, 個個家族都有呢D乞E

我係你呢, 要提出要細佬take turn
一次你俾, 一次人地俾
講到明細佬都大啦, 已經成家立室
唔好仲要帶埋女朋友出黎要家姐係請食飯咁無用係咪
大個仔啦麻
我會理直氣狀~
至於呀媽問點解, 你叫佢問返細佬囉
計較? 窮係咁架啦~
不如叫細佬唔好咁計較等佢出俾家姐丫麻
你細個有份出錢俾細佬, 做細佬回報下都應該

複式洋房

littlefunpig 發表於 23-6-28 16:22
呢度係咁架啦~ 見得多, 次次食老公呀哥都好意 ...

其實比例上我不介意我付多點,例如我兩,三次他才付一次。我付貴的他付平的都ok。 但完全零就係明顯玩野

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-28 16:22
呢度係咁架啦~ 見得多, 次次食老公呀哥都好意 ...

其實點解你哋會咁計較又阻止另一半爭住俾錢,我老公次次都爭住俾錢請我細佬一家食飯,愛屋及烏。 我老公買野比老爺,奶奶唔會下下斤斤計較叫佢兄弟夾錢,其實有咩問題?我絕對唔會干涉,為咗錢家嘈屋閉,其實做女人咁樣好肉酸。 同樣如果我老公對屋企人用錢係咁計較錢嘅人,呢啲男人根本都唔要得,因為呢啲男人都唔會捨得用錢係老婆身上。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊