婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jojocatjojo 發表於 23-6-28 21:27
其實點解你哋會咁計較又阻止另一半爭住俾錢,我老公次次都爭住俾錢請我細佬一家食飯,愛屋及烏。 我老公買 ...

我話你知我老公個邊10次有9次出街食飯都係我老公阿哥一個人俾錢,仲請過我同老公去旅行,我大嫂唔會好似你咁話我哋搵佢哋着數,我同大嫂唔算話超級friend,但大家可以傾到計可以一齊去行街,如果你係我大嫂真係家無寧日
之前又話老公呀哥請你地一家, 呀嫂唔炸形, 乜而家又變左老公爭住俾錢??
我大伯都好疏爽, 但我唔會要人地請埋我一家旅行
有來有往, 食飯夾返一份係基本, 呢D係做人既基本品德
唔好要自己老公俾人覺得係cheap精佔人便宜

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 09:54
我話你知我老公個邊10次有9次出街食飯都係我老公阿哥一個人俾錢,仲請過我同老公去旅行,我大嫂唔會好似你 ...

你有冇睇清楚啊?我老公係爭住俾錢請我細佬一家三口食飯,捉錯處都要醒啲啊
我老公同佢阿哥感情好好,唔係用錢來衡量,所以我同大嫂係呢方面思想好夾,唔會因錢而失感情

仲有從來只要我喺度,我都唔會要我細佬出錢,係咪cheap精嚟睇吓你啲思想係咪好cheap囉,如果我弟婦遇着你哋呢班無風起浪講是非嘅大嫂真係俾你哋搞到要離婚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

isakan1993 發表於 23-6-28 19:11
其實比例上我不介意我付多點,例如我兩,三次他才付一次。我付貴的他付平的都ok。 但完全零就係明顯玩野
...
唔係錢既問題
同佢講下~
唔係次次食飯帶個人就算

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 09:56
你有冇睇清楚啊?我老公係爭住(emoji)單我細佬一家三口食飯,捉錯處都要醒啲啊
我老公同佢阿哥感情好好, ...
你睇下你#91 個POST 講乜先啦
乜你真係有俾過咩?
唔係你老公呀哥俾你一家, 就你老公俾你細佬一家
分豪未出就唔好用人地黎往自己瞼上貼金
越講越肉酸~

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 10:03
你睇下你#91 個POST 講乜先啦
乜你真係有俾過咩?
唔係你老公呀哥俾你一家, 就你老公俾你細佬一家

所以我咪話做女人唔好干涉男人點樣用錢囉,管住男人啲錢你唔覺得好肉酸咩? 你哋呢啲女人成日覺得老公啲錢就係自己,咁而你哋角度我老公俾錢咪即係我出錢,如果唔係你哋都幾雙重標準

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 10:08
所以我咪話做女人唔好干涉男人點樣用錢囉,管住男人啲錢你唔覺得好肉酸咩? 你哋呢啲女人成日覺得老公啲錢 ...

我覺得d 佔人便宜既cheap精肉酸啲
用錢某程度上睇到個品格
亦都代表緊自己一家
我就唔會想自己一家俾人覺得無品cheap精一族
你眼中只有錢問題
對我黎講係做人原則問題
錢只好小事 涉及人品先大事

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 10:18
我覺得d 佔人便宜既cheap精肉酸啲
用錢某程度上睇到個品格
亦都代表緊自己一家

講到尾你係驚人佔你便宜,呢點我絕對理解,但你最唔想老公啲錢唔係用喺自己身上袋唔到落自己袋,老公將錢用喺家人身上都唔抵得要阻止,計來計去你最驚就係自己有損失,你睇錢才是最重要呀!

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 10:42
講到尾你係驚人佔你便宜,呢點我絕對理解,但你最唔想老公啲錢唔係用喺自己身上袋唔到落自己袋,老公將錢 ...
人地佔我便宜就梗係驚啦, 有D咁既屋企人直頭倒楣添呀!
我都唔會佔人便宜囉~ 呢點你先理解唔到
因為你眼中只有錢, 覺得只係錢既問題~

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 10:48
人地佔我便宜就梗係驚啦, 有D咁既屋企人直頭倒楣添呀!
我都唔會佔人便宜囉~ 呢點你先理解唔到
因為你眼中 ...

做老婆攪到家無寧日,你老公真可憐!
不過你亦可憐,無時無刻要(emoji)實老公啲錢點用點樣先可以袋入自己袋,隨時皺紋都多幾條得不償失

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 11:12
做老婆攪到家無寧日,你老公真可憐!
不過你亦可憐,無時無刻要(emoji)實老公啲錢點用點樣先可以袋入自己 ...
出面不知幾多人羨慕我老公, 呢D費事講啦一陣俾人話我曬命
我男家佢地一家不知幾和諧

好在無D cheap精家族下下痴飲痴食老馮要人請既家人

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 11:23
出面不知幾多人羨慕我老公, 呢D費事講啦一陣俾人話我曬命
我男家佢地一家不知幾和諧

又話完?你講嘢邊句真?你覺得幸福就夠,知足常樂,無話曬唔曬命

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 11:29
又話完?你講嘢邊句真?你覺得幸福就夠,知足常樂,無話曬唔曬命

完係指閣下
邊個俾錢只係錢問題麻

水晶宮

BK Milk勳章

isakan1993 發表於 23-5-15 21:53
我係大女,同家人出去飲茶食飯,或慶祝節日例如母親節(最少一個月食2,3次),我細佬吃飯 (31歲)次次有 ...

你講我無錢請咁多人食飯,
佢哋有心會自己同你食,
另外唔夾唔食,
本身請埋弟弟食飯就無所謂,
但老馮就唔會請

複式洋房

如果細佬經濟有問題 點解仲要去旅行 仲要你包埋佢條女????
就算係朋友同事親人都好 有問題就要解決佢..個阿媽佢都有份..
本人有2個細佬 大時大節有時都會去食飯 (但多數我媽媽都會想自己找數)
我會直接開口 我地3個夾..如果經濟問題 咪睇下邊個大份細份..
我覺得做任何事都好 最重要係講出黎先解決到..

複式洋房

一家人直接問細佬收返, 依家有payme轉數快呢D咁方便

翡翠宮

isakan1993 發表於 23-5-15 21:53
我係大女,同家人出去飲茶食飯,或慶祝節日例如母親節(最少一個月食2,3次),我細佬吃飯 (31歲)次次有 ...

不用理。繼續分開食。直到弟弟知什麼事!

大宅

不如你直接講你覺得唔開心,佢從來都冇俾錢,果個係你細佬,直接講。通常細都係咁嘎啦,有大食大,老馮。不過一家人,有咩講出嚟,唔好擺係心唔出聲,咁樣好影響你哋感情

複式洋房

笨nana 發表於 23-8-9 10:45
不如你直接講你覺得唔開心,佢從來都冇俾錢,果個係你細佬,直接講。通常細都係咁嘎啦,有大食大,老馮。不 ...

真系唔明做細的究竟係點用腦思考,憑什麼要人老馮請埋他女朋友食飯?

大宅

isakan1993 發表於 23-8-9 13:10
真系唔明做細的究竟係點用腦思考,憑什麼要人老馮請埋他女朋友食飯?

習慣,屋企出街食飯好多時都係父母或者大嘅俾,慢慢就慣咗,有機會佢真係冇諗到,覺得自己最細,個個都錫佢。都有可能佢真係有意嘅,直接講開會好啲,可惜我係獨生女體會唔到有兄弟姐妹嘅快樂與煩惱(emoji)
同埋佢女朋友唔提佢都奇怪,女仔應該細心啲

複式洋房

笨nana 發表於 23-8-9 13:40
習慣,屋企出街食飯好多時都係父母或者大嘅俾,慢慢就慣咗,有機會佢真係冇諗到,覺得自己最細,個個都錫 ...

如果得他自己一個的時候係甘,可以話習慣。但係帶陌生女仔來都係甘,真係好難講得通

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊