自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我原以為我仔是個特殊例子,但是見到隔離貼一個類似的個案,都係上來講吓故仔,讓大家有個參考。

我仔有倒及齒,我家族也有上顎骨細,上排爆牙的問題。2021年,他7歲,屯門學童牙科保健的醫生叫我們找矯齒專科跟進,說未需要即時介入,但要跟進他的顎骨生長和換牙進度,在適當時候再介入矯正。

當時荃灣的伍醫生,在網上有很多讚揚的貼子,所以我們在當年6月看了他。當時我仔未換門牙,所以簡單拍了X光,便叫我們等阿仔換了門牙再覆診。我跟他說牙科保健醫生有提過擴闊顎骨,他像聽不到,沒有接話。

買單千五,姑娘還叫我們下次覆診不用再收錢。

大宅

我一直認為如果一個醫生未能把問題解釋清楚給你聽,是時候找2nd opinion,所以我們找了屯門泰籍的矯齒科醫生,結果意見都係一樣,換了恆齒再來,也不收錢。

如是者我們等,等了大半年後雖然門牙乳齒還未甩,但牙科保健醫生覺得問題沒有自己改善,改要我們半年睇一次。到了今年3月,醫生也急了,以為我們是經濟問題遲遲未搞,花了很長時間和我們分析早介入早箍的好處。但其實我們已經找了兩個專科醫生,都叫生齊恆齒才箍。

沒辦法下我們一邊去了菲臘牙科睇街症,一邊再約荃灣伍醫生。

大宅

菲臘牙科看完,說他們沒有矯齒科,俾咗個矯齒專科醫生名冊我,叫我地自己揀,打發我走。後來我才知道菲臘牙科是有矯齒科的,不過只收私家症,而且診金比外面私家更貴,但這是另一個故仔了。

又等左幾星期(是的,香港矯齒專科醫生只有70幾個,好多在政府或醫管局做,唔睇我哋普通人,所以約私人執業的,次次要約一兩個月後),見到伍醫生了,一睇就叫換完牙再嚟過。但今次我真係急,阿仔咀嚼時倒及牙撞到下排門牙,下排已經開始鬆,牙科保健醫生話再唔整下排牙有可能甩!

大宅

回覆樓主:

伍醫生這才拿把小鐵尺量度一下阿仔棚牙,再照X光,之後給的治療方案是,先把上排箍到哨牙,暫時緩解下排牙撞鬆的問題,之後大個咗換完牙,再剝牙箍返正!先唔好講這樣做等於箍兩次牙,痛苦兩次,仲要俾兩次箍牙錢。個問題係,阿仔顎骨唔夠大,點解唔擴闊顎骨?

他的答覆是,顎骨擴張器嗰啲嘢唔得嫁!

我唔知佢畢咗業這廿年仲有冇update下自己,但已經講到咁了,我唯有再找過個醫生。

最後我終於找到銅鑼灣的陳醫生,終於有個醫生話要襯阿仔未發育,先擴闊顎骨,箍正已出的恆齒,等未出的有位生出來。所需時間短,預計幾個月箍完,所以價錢也相對便宜。

大宅

回覆樓主:

下星期便開始了,經過3個普通科牙醫,3個矯齒專科牙醫,共6個opinions才找到理想的治療方案!

特別鳴謝屯門學童牙齒保健中心的醫生和牙科保健員,沒有他們耐心的解釋和引導,我一早放棄,等阿仔換完牙,再剝牙箍牙算了。

大宅

ahngau 發表於 23-5-17 21:56
伍醫生這才拿把小鐵尺量度一下阿仔棚牙,再照X光,之後給的治療方案是,先把上排箍到哨牙,暫時緩解下排牙 ...

可pm醫生嗎?我仔都有倒及

大宅

skylanlan 發表於 23-5-17 22:10
可pm醫生嗎?我仔都有倒及

嘻,我上來share個故仔姐,況且我仔未完成療程,效果好唔好未知,所以就不推薦醫生了。

伯爵府

伍醫生這才拿把小鐵尺量度一下阿仔棚牙,再照X光,之後給的治療方案是,先把上排箍到哨牙,暫時緩解下排牙 ...

其實呢D年紀大所謂有名氣的醫生,又唔update又落伍,不會接受新事物,真係信唔過

大宅

annie133 發表於 23-5-17 22:30
其實呢D年紀大所謂有名氣的醫生,又唔update又落伍,不會接受新事物,真係信唔過

...

我同你既情況好似,阿仔有倒及 網上介紹睇左伍醫生,話宜家未換晒牙,箍左都會再移位,叫我半年再返去。之後有朋友介紹左我屯門泰藉醫生,約左下個月才睇,我都好驚會錯過時間。

你可以pm你銅鑼灣醫生資料俾我嗎?

子爵府

annie133 發表於 23-5-17 22:30

...

治療都要睇雙方,特別而家醫療發展得快,有好多唔同既藥/治療方式,最重要係雙方既溝通。

好似我仔有哮喘,細個時要食青蛙仔(氣管藥),一個年老既醫生話唔使食,另一個年輕d既醫生建議食,各有各理據,真係睇下自己信邊個。

欣賞樓主跟仔仔狀況跟得足,又會自己research 了解狀況,最終揀到適合既方式。

大宅

57xt52 發表於 23-5-17 22:51
我同你既情況好似,阿仔有倒及 網上介紹睇左伍醫生,話宜家未換晒牙,箍左都會再移位,叫我半年再返去。之 ...

我仔未完成療程,效果好唔好未知,所以就不推薦醫生了。

子爵府

ahngau 發表於 23-5-17 22:58
我仔未完成療程,效果好唔好未知,所以就不推薦醫生了。

不過,如果你像我之前一樣,有點走投無路的感覺 ...

又話唔推薦醫生,又寫得咁清楚禮頓中心 陳姓嬌齒醫生

伯爵府

我覺得你睇咁多醫生
其實無一個有咩問題
你睇牙醫保險
佢嘅意見係要即時處理
當你睇伍醫生同泰籍醫生
兩個同時都係覺得未係時候
但你選擇信牙科保險
到再搵其他終於有牙醫
即時做左你想做嘅
但一日未完一日未知結果
唔同醫生都有自己嘅觀點
係佢地角度都有自己一套
無話岩唔岩
只係睇你相信邊個

大宅

SOHOT 發表於 23-5-17 23:09
又話唔推薦醫生,又寫得咁清楚禮頓中心 陳姓嬌齒醫生

你講得啱,意見接受,已經刪除個段。

伯爵府

回覆樓主:

我仔睇屯門牙科無你咁好彩,無理過佢倒及問題,檢查完咩問題都無,係我自己開口問先話係呀要出去搵人箍呀,嗰d唔係牙醫好似叫牙齒護理員!?仲要態度差 本來想搵姓黃的但排太耐,診所就介紹泰藉嗰個,因為亞仔都9歲諗住聽下意見,佢睇完後話呢個時間箍係適合,我估可能換晒4隻門牙,基於嗰度既環境設備,醫生姑娘又好nice, 價錢覺得又可接受,於是決定向嗰度箍,依家只箍了幾個月亞仔話覺得有少少包唔晒上面(以前可以包晒),要箍3年箍得好唔好要到時先知

男爵府

下星期便開始了,經過3個普通科牙醫,3個矯齒專科牙醫,共6個opinions才找到理想的治療方案!

特別鳴謝屯 ...
屯門牙保
我仔當年遇到的牙保醫生好好
我仔睇完小六嗰次,醫生話想跟多次我仔
特別約咗個覆診期,最後係中一下學期返去的

熙fi媽媽    發表於 23-5-18 12:59

男爵府

我哋應該係同一醫生
我仔都係由屯門出銅鑼灣箍
陳醫生唔會好急為咗快調得緊
我仔整個箍牙期,只有1次箍完有點不舒服
當天需要食較軟的食物,其他完全無影響,照常飲食咁濟我仔係好奇怪點解D人會話箍牙好辛苦,佢一D都唔覺

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主,我都是搵左陳醫生比意見,佢講到我仔牙齒咬合問題,話幫我仔箍嘅牙醫方法錯左

大宅

winglung 發表於 23-5-18 00:58
我哋應該係同一醫生

請問陳醫生大約收費是多少,謝謝你

大宅

winglung 發表於 23-5-18 00:58
我哋應該係同一醫生

多謝你的分享,希望我仔像你仔般順順利利。

我有段時間都灰灰地,3個普通科牙醫都話要襯顎骨軟,盡快搞,和我網上睇到的資料一致。但兩專科卻唔係咁講。搞到我已經準備帶佢上北大深圳醫院,有科專做5-15歲矯齒的,可惜要每日下午3點網上搶籌,好難搶。

去銅鑼灣遠係遠,起碼唔使過關。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊