自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雨橋寫左這篇文章,呢度有JM 的仔女都是高敏兒嗎? 大家來互相傾訴一下。

特別她講那句所有新的人新的事物都是災難,我有深刻的感受。
無獨有偶,我家小朋友都是高敏兒,有新的襪子不喜歡穿,總是穿那舊(emoji)的,小時候穿過頭笠,換衣服時必定大喊一場。

https://mamidaily.com/article/202349/%E9%9B%A8%E5%83%91-%E7%BE%85%E5%8A%9B%E5%A8%81-%E5%A5%B3%E5%85%92-%E5%85%92%E5%AD%90-%E9%AB%98%E6%95%8F%E6%84%9F%E5%AF%B6%E5%AF%B6?extended=true&mibextid=Zxz2cZ

attach1_sign/tmp/php5fMuU7
attach2_sign/tmp/phpm5grPT

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實高敏兒佢自己都好辛苦

以前根本無高敏呢啲terms, 細路仔喊、固執,家長就會認為佢唔聽話、任性,依家有高敏呢啲概念,解釋到高敏現像,其實係好事

大宅

好多時係感統問題

男爵府

obligation118 發表於 23-5-24 12:52
其實高敏兒佢自己都好辛苦

以前根本無高敏呢啲terms, 細路仔喊、固執,家長就會認為佢唔聽話、任性,依家 ...

現在好好,有兒童心理學家去幫助他們適應,以前總會覺得是小孩不聽教所以去打罵,現在幼兒心理專家會提出總總方法教家長如何去與高敏兒相處

禁止訪問

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

唉…有苦自己知,
講野用錯左一隻字,都會引起不安

珍珠宮

csy_0101 發表於 23-5-24 12:54
好多時係感統問題

係感統 有得練
大大下會好d

珍珠宮

綠茶新地 發表於 23-5-24 12:29
雨橋寫左這篇文章,呢度有JM 的仔女都是高敏兒嗎? 大家來互相傾訴一下。

特別她講那句所有新的人新的事物 ...

呢啲 係自閉症好常見 , 固執,敏感。
我記得我小朋友個時上training堂,個導師教我,小朋友細 要改變 唔好比佢加深。例如初時佢好喜歡指定一條路線回家,咁我哋就不斷變路線同佢回家。佢好喜歡着某一件衫,我哋威逼利誘要佢試其他款。

伯爵府

綠茶新地 發表於 23-5-24 12:29

特別她講那句所有新的人新的事物 ...

題外話,覺得佢寫同表達得幾好。感受到佢哋那種辛苦

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小草王道 發表於 23-5-24 21:26
呢啲 係自閉症好常見 , 固執,敏感。
我記得我小朋友個時上training堂,個導師教我,小朋友細 要改變 唔 ...

創造呢個「高敏兒」名詞,避開自閉症感統有問題呢啲Terms

珍珠宮

Anpanmama 發表於 23-5-24 22:18
創造呢個「高敏兒」名詞,避開自閉症感統有問題呢啲Terms
...

我都有咁諗, 係咪特登架

有得訓練,可以減輕症狀。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小草王道 發表於 23-5-24 22:20
我都有咁諗, 係咪特登架

有得訓練,可以減輕症狀。

職業治療可以訓練感統,最簡單嘅例如小朋友唔鍾意着住衫或者某一種質地嘅衣服,甚至比人哋抱住嘅感覺,都可以用訓練減低呢啲過敏嘅感覺!

珍珠宮

Anpanmama 發表於 23-5-24 22:27
職業治療可以訓練感統,最簡單嘅例如小朋友唔鍾意着住衫或者某一種質地嘅衣服,甚至比人哋抱住嘅感覺,都 ...

對 當然都洗唔少錢係呢啲堂上

還好 現在沒事了

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我唔知自閉症既人會唔會同時係高敏兒,但自閉症同高敏兒確實係有d情況好唔同。

例如自閉症既兒童對情感,眉頭眼額果d係比較遲鈍,但高敏兒係相反,太敏感,太容易察覺其他人既情緒心情(就算你已經刻意去盡量唔俾佢知)

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

我之前問過兒童心理學教育專家,高敏這個term, 她話我把小朋友定了型不好,小朋友從小可改變,也不要專注小朋友這「特質」。但我實在太困擾,我女好硬頸,買野的包裝紙,你不能丟她的,她會大喊大鬧,去垃圾桶找之後又鬧你,佢嘅嘢不能亂碰,筆袋中連爛到碎嘅擦膠也不能碰,否則大鬧天宮,從小好硬頸,之後先知他們其實好感性,常常會因小事流眼淚因為觸碰了他們內心情感,他們睇野嘅視覺是較特別的

侯爵府

我自己係高敏人,冇乜佢所講嘅強烈而令人尷尬嘅反應。
係會對新環境有啲不自在,身處骯髒環境會周身痕,仲有如果個環境氣場不合情緒會差啲。但同時因為對大人嘅「面色」同眉頭眼額十分敏感,所以會盡力忍,即使細個都好少會哭鬧。

子爵府

小朋友細個有類似情況,最記得番學成日喊,之後因影響到日常生活,eg 唔敢搭MTR,怕入閘,怕會壞左夾到或困住佢,唔肯行騎樓底,怕會冧,2歲人仔已經話驚我會死,訓唔到覺…等等。後來帶佢見心理醫生,個時未有呢個term,佢建議係俾佢試多d,等佢拎多d positive 經驗,擴大comfort zone.驚我死見唔到我,就話可以寫信俾我現在大左,其實好左,但有時著衫會某d衫令佢唔舒服,唔著,有d襪有令佢唔舒服又唔著,情緒起伏較大。

大宅

回覆樓主:

我個女細個都有啲高敏兒嘅特質,仲記得佢4歲時同佢去迪士尼(唔係第一次去),我講左句:今日好多人喎!佢即刻好驚咁,樹熊上身,咩都唔玩唔食,氹又唔得鬧又唔得,好無奈...

對於所有新環境佢都好抗拒,我當時真係好擔心佢長大後唔知會點。好彩,佢大大下係會慢慢好啲,而家你只會覺得佢唔social, 但起碼唔會唔啋人

翡翠宮

zola 發表於 23-5-24 22:32
我唔知自閉症既人會唔會同時係高敏兒,但自閉症同高敏兒確實係有d情況好唔同。

例如自閉症既兒童對情感, ...

你講左我想講的野,係接受唔到同抗拒接觸新野呢樣相同,但係自閉症係唔識觀察人眉頭眼額,亦唔識表達情感

男爵府

我屋企有個高敏仲要係處女座
由細到大著衫質地唔啱、有少少線頭,就算出咗街都要返屋企換
同佢行街市,一入去話好臭,佢話臭到要嘔,結果真係嘔咗出嚟
食嘢一定要用餐具,唔肯用手拿住食,因為佢唔鐘意隻手掂到食物嘅感覺(不論水果、麵包、餅、糖果、蛋糕仔)
挑食更加唔洗講,例如蛋,只食炒蛋同蒸水蛋,牛奶一轉牌子飲到唔同味就唔肯飲
佢味覺嗅覺觸覺都好敏感,細個湊到我好辛苦。外人唔明就話我縱佢,我試過想幫佢克服唔俾餐具,切細細件要佢自己用手攞,佢坐喺度寧願絕食都唔想用手。 還好宜家已經升中學了,一步一步努力當中,見到樓主開呢個帖,真係一路回post 一路想喊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊