自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3532301/?utm_medium=share&utm_source=clipboard_share?r=cpsdlc?r=cpsdlc
殘疾人士都可以叫醫生寫傷殘津貼同$2搭車,精神病、情緒病都係殘疾人士一種,都可以$2搭車
其實大家覺得有情緒病人士$2搭車,有無濫用到殘疾人士優惠?
我識有人因為情緒病,醫生寫左傷殘津貼同$2搭車優惠比佢…
不過最濫用優惠係,有些正常的年青人用長者八達通搭車,呢個應該係唔合法

attach1_sign/tmp/phpDvx9u1

男爵府

回覆樓主:

都話左官員為擦鞋乜都up得出,厚面皮才能當官,精句嚟。

大宅

回覆樓主:

每月設立次數是好事

男爵府

$2優惠應該要業界同政府一同承擔,而唔係政府單方面嘅,呢個係長者福利。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

聽說。。。

侯爵府

明日大魚

子爵府

張炳良透露在 2017 年離開政府前夕,曾囑咐政府內部負責交通的官員,不要低估 2 元乘車優惠計劃的財政包袱,答應個別政黨降低門檻到 60 歲的要求,亦不要再將 2 元車費降到 1 元,甚至更低。

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E4%BA%8C%E5%85%83%E4%B9%98%E8%BB%8A%E5%84%AA%E6%83%A0-%E6%89%B9%E4%B8%8A%E5%B1%86%E6%94%BF%E5%BA%9C%E9%99%8D%E8%87%B360%E6%AD%B2%E6%B1%BA%E5%AE%9A%E8%BC%95%E7%8E%87-%E5%BC%B5%E7%82%B3%E8%89%AF%E5%80%A1%E5%8A%A0%E8%87%B33%E5%85%83/378371

以下節錄自 2020 年《政府長者及合資格殘疾人士 公共交通票價優惠計劃全面檢討 最終報告》中譯本(立法會 CB(2)651/20-21(01) 號文件):

1. & 2. 2 元優惠計劃自 2012 年 6 月起分階段實施,適用於 65 歲或以上長者和合資格殘疾人士乘搭指定公共交通工具。按原定安排,在運作一段時間後須予以檢討,為此,勞福局於 2018 年 8 月委託了亞洲諮詢有限公司就 2 元優惠計劃進行檢討檢討於 2020 年年初完成,研究報告詳細闡述檢討的結果和建議。

54. 數據顯示很大部分長者/ 殘疾人士可能盡量避開繁忙時段,繁忙時段的行程很大程度上僅限於必需的行程。

85. 有乘客除了冒充為長者外,亦可能假裝殘疾人士。由於這些人士有時很難單靠外表來識別,所以被檢舉的風險很小,司機/前線人員亦因種種限制(如人手、道路安全和避免與乘客衝突)而難以查閱身分證明。

87. 即使已確定違規並採取後續行動,違規者也只會受到輕罰。

99. 在有分段收費的情況下,司機和受惠人士都沒有明顯的誘因使用分段收費。

174. 擴展至 60 至 64 歲年齡組別,則須發行另外 60 萬張個人卡。這年齡組別的出行次數會比現有受惠人士高很多,2 元優惠計劃涵蓋他們將造成龐大的財政負擔。

218. 考慮到香港的經濟發展水平很高,並且是世界上預期壽命最長的地方之一,香港似乎沒有特別理由降低 2 元優惠計劃的合資格年齡

219. 由於許多 60 至 64 歲年齡組別人士仍在從事經濟活動,出行次數比現時受惠的長者多,將 2 元優惠計劃擴展到這組別的成本可能會很高,而涉及的行程票價差額也可能會較高。

220. 降低門檻以涵蓋 60 至 64 歲人士,包括許多仍在工作、不一定要經濟誘因才活躍參與社區的人,可能會與既定政策目標不大一致。

https://www.legco.gov.hk/yr20-21/chinese/panels/ws/papers/wscb2-651-1-c.pdf

田北辰議員:
為何純粹降低年齡門檻的措施不能立即實施?
在該措施推行前,會否考慮採取其他措施以降低 60 至 64 歲人士的交通費開支?

勞福局局長羅致光:
政府了解公眾對「優惠計劃」的關注和期望可盡早將年齡資格降低到 60 歲,所以政府已承諾在完成檢討工作後,除將公開顧問報告外,亦會詳細交待政府對各項建議的決定和實施時間表。

行政長官在 2020 年 1 月宣布把二元優惠計劃的合資格年齡由 65 歲下調至 60 歲

https://www.info.gov.hk/gia/general/202007/08/P2020070800573.htm

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

台仔 發表於 23-5-24 17:51
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3532301/?utm_medium=share&utm_source=clipboard_share?r=cps ...

2蚊車費令到好多時短程車既人,都貪快去坐長途車,其實都行左咁多年,係時候檢討一下。 如果有壓力,調整一下都好,如按比例收費,如收3成,或者計次數,每日只提供兩程,其餘半價等

hungng    發表於 23-5-27 23:39

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我認為將優惠調整返至半價以免爭拗。

hungng    發表於 23-5-27 23:41

伯爵府

makm 發表於 23-5-26 14:08
我認為將優惠調整返至半價以免爭拗。

無錯

伯爵府

限次數或者set半價
政府真係要做啲嘢
以防人濫用
如果唔係真係無底深潭

男爵府

醒目開學勳章

其實依家係咪仲係人人都可以去買到長者八達通,而唔需要出支任何証明?

定係依家所做$ 2優惠八達通(包括殘疾及長者)已經係實名登記,好似中學/大學學生八達通一樣有名有相?

之前我有個唔熟的年輕舊同事,我哋個個都知佢一直用長者八達通,佢話2蚊好抵,佢係一個好縮骨貪小便宜啲人,但又比佢過到骨,咁可能點?

我亦曾經見過有內地遊客,一行十多人排隊,全部都係買長者八達通,咁又合法嗎?非本地人買,其實得唔得?

子爵府

每日兩程來回,比到盡一個月60次都OK。

珍珠宮

回覆樓主:

原因係濫用長者八達通,同長車短搭。

同埋遊客都用長者八達通。 變相資助佢哋旅行。

子爵府

0q.cathy 發表於 23-5-26 13:58
2蚊車費令到好多時短程車既人,都貪快去坐長途車,其實都行左咁多年,係時候檢討一下。 如果有壓力,調整 ...

勞福局於 2018 年 8 月委託了亞洲諮詢有限公司就 2 元優惠計劃進行檢討,檢討於 2020 年年初完成

行政長官在 2020 年 1 月宣布把二元優惠計劃的合資格年齡由 65 歲下調至 60 歲。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=23673223&pid=368227979&fromuid=3368384

公爵府

唔好同有病嘅人計較
有病始終都係香港人

我最唔明白點解我哋要養南亞人

子爵府

TMMA 發表於 23-5-26 14:22
其實依家係咪仲係人人都可以去買到長者八達通,而唔需要出支任何証明?

定係依家所做$ 2優惠八達通(包括殘疾及長者)已經係實名登記,好似中學/大學學生八達通一樣有名有相?

之前我有個唔熟的年輕舊同事,我哋個個都知佢一直用長者八達通,佢話2蚊好抵,佢係一個好縮骨貪小便宜啲人,但又比佢過到骨,咁可能點?(就算畀人知,都無人會舉報,點解唔用?)

我亦曾經見過有內地遊客,一行十多人排隊,全部都係買長者八達通,咁又合法嗎?非本地人買,其實得唔得?

長者八達通將於所有長者換領了樂悠卡後(可能由明年起,確實日期有待政府公佈)不能享用 $2 優惠

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/octopus-cards/products/on-loan/joyyou.html

侯爵府

短程$2,長程長者都要負擔d

男爵府

朝早搭巴士都聽到屋苑保安搭同架巴士上大大聲同同事講野,有次佢好威咁話轉車會拍分程優惠,費事比政府話佢呃錢,但我每日同站落車轉車都未見過佢拍,日日令政府比多至少$8.8比巴士公司!

男爵府

醒目開學勳章

回覆 choyki 的帖子

其實可以點樣舉報濫用/不合法使用長者八達通的人?
同佢一齊行去坐車,之後當面同職員/司機講?

唔好意思,真係想知,唔係想和你爭論,希望你唔好介意。

另一方面,我覺得這個長者八達通當初推出時,無須實名及加相片登記購買、使用,真係一個很大的漏洞。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊