自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

https://hd.stheadline.com/news/columns/26/20230525/1027841/

使用「2 元乘車優惠」的支出會由 2022 年至 2023 財政年度的約 31 億元,倍增至本財政年度的 67 億元,原因當然是政府將「2 元優惠」的門檻由 65 歲降至 60 歲

隨著人口老化不斷增加,這個只能是一個令政府吃不消的利民措施

林鄭月娥已離任,向她問責已經無補於事,現在政府要做的、社會上要討論的是面對這個黑洞,如何可以撥亂反正

當政府把門檻降至 60 歲時,很多適齡人士簡直覺得驚喜,因為很多人從來都未有想過一向審慎管理公共財政的香港政府,會開一張這樣巨大的、涉及每年經常性開支的支票資助市民乘搭公共交通工具。對政府這份超級大禮,適齡領取優惠的市民當然不會反對,自然也不會考慮後果。

送出的優惠是否真的不能收回?政府過去對收回一些公務員福利也有這樣那樣的顧慮,然而最後的做法是未曾開始享有有關福利的人士,例如新入職人士便不會得到有關的福利。這個未受惠者便不適用的原則,是否可以套用於「2 元優惠」?
(我建議學紐西蘭禁止「某年以後出生」(而非「某個年齡以下」)的人買煙的做法,將「60 歲或以上可享 $2 乘車優惠」改為「X 年或以前出生可享 $2 乘車優惠」(X 可作討論,設定後便不更改)。)

政黨不要搞民粹,事情相信便會比較容易辦了。正如張炳良所言,今天的政策,將來由年輕人埋單,香港的綠齡人士,想自己的下一代埋這條單嗎?

https://www.singtaousa.com/2021-12-10/2008%e5%b9%b4%e5%be%8c%e5%87%ba%e7%94%9f%e7%b4%90%e8%a5%bf%e8%98%ad%e4%ba%ba-%e5%b0%87%e7%b5%82%e8%ba%ab%e7%a6%81%e8%b2%b7%e7%85%99/3808117

英國佬沒有在走之前把錢花光,沒有令香港「車毀人亡」。
令香港「車毀人亡」的可能是治港的港人。

http://www.takungpao.com/news/232108/2021/0613/596354.html

newuser    發表於 23-5-28 08:31

子爵府

TMMA 發表於 23-5-26 15:06
回覆 choyki 的帖子

其實可以點樣舉報濫用/不合法使用長者八達通的人?

2020 年《政府長者及合資格殘疾人士 公共交通票價優惠計劃全面檢討 最終報告》中譯本(立法會 CB(2)651/20-21(01) 號文件)
有提及毋須實名及加相片的漏洞,也有提及其他有類似優惠的國家絕大多數須實名及加相片,故推出樂悠卡。

https://www.legco.gov.hk/yr20-21/chinese/panels/ws/papers/wscb2-651-1-c.pdf

大宅

choyki 發表於 23-5-26 15:14
https://hd.stheadline.com/news/columns/26/20230525/1027841/

使用「2 元乘車優惠」的支出會由 2022 年 ...

香港人交咁多稅,有老人福利,唔覺有太大問題!.

男爵府

makm 發表於 23-5-26 14:08
我認為將優惠調整返至半價以免爭拗。

我成日見到啲老人家明明有3元小巴唔搭,走去搭1x過海小巴,搭嗰2個站!

伯爵府

有次見兩個約年約40歲嘅女人早上繁忙時間搭地鐵,聽到beep一聲,你可以話係有甚麼暗病我睇唔出,但我覺得佢兩個是用長者八達通囉。根本地鐵員工好少查票,就算有都是離遠著制服,老遠見到都即時換番成人八達通啦。其實長者優惠半價已很合理,起碼少點濫用

男爵府

係,半價合理
同埋唔會一兩個站都亂搭過海巴

一早唔明點解要2蚊咁平

將啲資源用享醫療、安老仲好

珍珠宮

EMILY03 發表於 23-5-26 15:28
有次見兩個約年約40歲嘅女人早上繁忙時間搭地鐵,聽到beep一聲,你可以話係有甚麼暗病我睇唔出,但我覺得佢 ...

查票嘅係著便服㗎,亦無可能因為有人犯法盜用8達通,而影響合資格用8達通嘅人士,政府而家用樂悠卡來堵塞漏洞,之後再唔可以用長者卡。
當然如果話研究下個優惠計劃是否要調整,無話唔可以。

伯爵府

wan_sosin 發表於 23-5-26 15:40
查票嘅係著便服㗎
我好多時見都是一個便服+一個黃色制服

珍珠宮

EMILY03 發表於 23-5-26 15:43
我好多時見都是一個便服+一個黃色制服

我係器官殘障,有傷殘証,比人查過,只係得一個著便服。
你見過兩個人一起查証?唔係企係度睇,係有人比佢哋查緊証?

珍珠宮

EMILY03 發表於 23-5-26 15:28
有次見兩個約年約40歲嘅女人早上繁忙時間搭地鐵,聽到beep一聲,你可以話係有甚麼暗病我睇唔出,但我覺得佢 ...

其實你發言尊重少少,唔好話人有暗病咁難聽,我器官殘障,身體入面內臟有嚴重問題,你當然睇唔出。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Michelle24 發表於 23-5-26 15:30
係,半價合理
同埋唔會一兩個站都亂搭過海巴

無錯,半價已經好平,一個長者跟本無須要日日去勻晒全港九,唔半價咪每日一個來回2蚊都夠,資源放起老人院呢啲好過啦。

newuser    發表於 23-5-28 08:32

男爵府

都無打擊濫用,多多錢都唔夠,加重罸則才可以減少濫用。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Kennedyjason 發表於 23-5-25 07:44
$2優惠應該要業界同政府一同承擔,而唔係政府單方面嘅,呢個係長者福利。 ...

其實想問點樣同業界一同承擔。
補貼點計算。
正如身邊有老人有兩架巴士都去到目的地,一架6.5,一架十幾蚊,佢揀貴嘅撘。業界點share ?

而且60歲,好多仲返緊工,日日用呢個優惠坐車返工又係咪應該?

大宅

台仔 發表於 23-5-24 17:51
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3532301/?utm_medium=share&utm_source=clipboard_share?r=cps ...

其實個年青人係咪正常你唔會知

伯爵府

wan_sosin 發表於 23-5-26 15:52
其實你發言尊重少少,唔好話人有暗病咁難聽,我器官殘障,身體入面內臟有嚴重問題,你當然睇唔出。
...
唔好意思

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

見議長者2元優惠只限非繁忙時間可用,好多6X歲根本都未退休,仲返緊工,唔明呢個優惠有幾鼓勵到隱蔽長者外出?根本錯晒Target,反而學生交通優惠只到25歲太少,而家好多25歲以上都仲係全日制(大學/大專)讀緊書,冇收入但又要全數交通費都好慘!

別墅

香港人福利唔算多,就算60歲要返工嘅人用$2都係來回各一次啫,況且有不少看更/清潔工都係老人家,用咗$2,佢亦無咗公共交通費用補貼,所以每月補貼都係有限錢,除非住得好遠,況且好多老人家係老人院/醫院或返國內養老都用唔到$2。
反而要打擊濫用,一定要出示有相嘅八達通先可以拍卡。
又或優化優惠,車費$1-$15就$2,多過$15就$5,如傷殘/60歲就半價,65歲就$5,70歲就$2。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原來而家買張長者八達通搭乜車都 $2?
唔係咁易啊

男爵府

Onlok 發表於 23-5-26 16:00
其實想問點樣同業界一同承擔。
補貼點計算。
正如身邊有老人有兩架巴士都去到目的地,一架6.5,一架十幾蚊 ...
如係20蚊車程,政府補貼$9,業界同樣比$9.

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊