自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章

真係有法定退休年齡?強積金好似65歲先攞得,除非係提早退休60歲可以申請,公務員就55至60歲。

伯爵府

而家開始做野都未遲,長者卡由樂悠卡取代,要經審批先可以發出,唔知有無機制限一人一卡,咁可以減少部分濫用。所有政策都應該定期審視,唔好好似香港啲法例咁幾十年不變,完全不合時宜。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

seaheart88 發表於 23-5-28 08:09
我喺Facebook睇到有啲廣濫用令到庫房增加壓力。。。其中一樣係開始有紅色小巴開始有兩蚊。。。之前都冇講 ...

紅VAN 綠VAN 每日不停咁拍呃政府錢,尤其紅VAN 我買十張長者八達通每張每日拍十次,每程$20,每日唔使做有$1800 收入。

大宅

Kennedyjason 發表於 23-5-27 15:38
如係20蚊車程,政府補貼$9,業界同樣比$9.

deleted

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

5年後長者數目肯定再番一番,尤其1965 -1975 年出生人口係好多。

瑪瑙宮

大廚勳章

yuyueng 發表於 23-5-28 12:03
紅VAN 綠VAN 每日不停咁拍呃政府錢,尤其紅VAN 我買十張長者八達通每張每日拍十次,每程$20,每日唔使做有 ...

係。。。所以條數好大。。。私營小巴
亂拍。。。

男爵府

回覆樓主:

我今日搭11蚊小巴,19人,有8個睇落正常既人用兩蚊優惠。

伯爵府

回覆樓主:

香港仲有咩福利可以畀市民架。

如果非法濫用人士多,可以靠信件/身份證才可買長者八達通。
不過我知有長者把自己八達通,畀後生來坐車。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

茶走 發表於 23-5-28 12:29
我今日搭11蚊小巴,19人,有8個睇落正常既人用兩蚊優惠。

最多人濫用嚟搭小巴,因為司機打份工,唔會理你用咩卡,有錢畀就得。
政府應該要放蛇,捉到濫用就重罰。

男爵府

hohoho2013 發表於 23-5-28 14:38
最多人濫用嚟搭小巴,因為司機打份工,唔會理你用咩卡,有錢畀就得。
政府應該要放蛇,捉到濫用就重罰。
...

我女有asd/adhd我都無幫佢地申請2蚊優惠,都唔明點解啲正常人要咁做

子爵府

marcus_hclee 發表於 23-5-26 14:20
限次數或者set半價
政府真係要做啲嘢
以防人濫用

限次數或者繁時無優惠就得,但亦會有好多老友記會嘈話去覆診無2蚊優惠(老人家去醫院的時間多係早上9~10時)

伯爵府

牛年勳章

newuser 發表於 23-5-28 08:18
不能單比較兩個政府的福利,你要比較埋政府收入。

香港行的制度是低稅率,簡單稅制,大市場小政府,藏富 ...

咁香港政府係咪唔識計數呢?
其實呢個老人搭車两元優惠,好似都吾係推出左好耐啫,咁快就話有壓力,佢有做人口统計,無理由計吾到數?
咁係咪應該自我檢討下先呢?

男爵府

virgokaren 發表於 23-5-28 22:53
咁香港政府係咪唔識計數呢?
其實呢個老人搭車两元優惠,好似都吾係推出左好耐啫,咁快就話有壓力,佢有做 ...
庫房有壓力,但係唔係源自兩蚊優惠囉。講白d,cut各方面福利陸續有來。

子爵府

Michelle24 發表於 23-5-26 15:30
係,半價合理
同埋唔會一兩個站都亂搭過海巴

一早唔明點解要2蚊咁平

將啲資源用享醫療、安老仲好

最初只係 65 歲及以上 $2,而港鐵本身有長者票價與成人票價之分,政府只需補貼長者票價與 $2 之間的差額
最初 $2,係有計劃運作一段時間後檢討的,所以 2018 年 8 月勞福局委託了亞洲諮詢有限公司就 2 元優惠計劃進行檢討。

現時 60 歲及以上便 $2,但 60-64 歲並非長者,港鐵係收成人票價的,政府需補貼成人票價與 $2 之間的差額

1. 2 元優惠計劃自 2012 年 6 月起分階段實施,適用於 65 歲或以上長者和合資格殘疾人士乘搭指定公共交通工具。按原定安排,在運作一段時間後須予以檢討,為此,勞福局於 2018 年 8 月委託了亞洲諮詢有限公司就 2 元優惠計劃進行檢討。
https://www.legco.gov.hk/yr20-21/chinese/panels/ws/papers/wscb2-651-1-c.pdf

yeung_ma    發表於 23-7-2 09:49

子爵府

點心情 發表於 23-5-26 16:09
其實個年青人係咪正常你唔會知

以我的理解,2 元優惠計劃適用於 65 歲或以上長者和合資格殘疾人士乘搭指定公共交通工具,當中只係「長者八達通」不需實名便可買,但「殘疾人士身分個人八達通」則需申請。

申請註有「殘疾人士身分」個人八達通
https://www.mtr.com.hk/archive/en/tickets/PWDFare2013_psd.pdf

個年青人有「殘疾人士身分個人八達通」的話,他便是「殘疾人士」,因為他的「殘疾人士身分個人八達通」是要申請的,不同於「長者八達通」。

子爵府

遇見晨曦 發表於 23-5-26 19:06
見議長者2元優惠只限非繁忙時間可用,好多6X歲根本都未退休,仲返緊工,唔明呢個優惠有幾鼓勵到隱蔽長者外 ...

但班政黨爭取降低年齡至 60 歲已經好多年。
唔明嘅係班政黨爭取嚟做乜!

子爵府

Kennedyjason 發表於 23-5-27 15:38
如係20蚊車程,政府補貼$9,業界同樣比$9.

政府補貼係來自納稅人
業界畀係來自其他乘客

子爵府

大姑娘 發表於 23-5-27 22:48
60歲係法定退休年齡。 只係某啲公司延長至65。

我公司都係60歲退休。

https://hk.indeed.com/%E8%81%B7%E6%B6%AF%E8%B2%BC%E5%A3%AB/%E6%B1%82%E8%81%B7/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%80%80%E4%BC%91%E5%B9%B4%E9%BD%A1%E4%BF%82%E5%B9%BE%E5%A4%9A%E6%AD%B2

yeung_ma    發表於 23-7-2 09:49

子爵府

9157 發表於 23-5-28 10:39
而家開始做野都未遲,長者卡由樂悠卡取代,要經審批先可以發出,唔知有無機制限一人一卡,咁可以減少部分濫 ...

樂悠卡係一人只可有一張

子爵府

yuyueng 發表於 23-5-28 12:08
5年後長者數目肯定再番一番,尤其1965 -1975 年出生人口係好多。

https://population.gotohui.com/show-40059

1961:110,900
1962:112,500
1963:114,600
1964:107,600
1965:101,100
1966:91,800
1967:88,200
1968:82,700
1969:82,500
1970:79,100
1971:79,800
1972:80,300
1973:82,300
1974:83,600
1975:79,800
1976:78,500
1977:80,000
1978:81,000
1979:82,000
1980:85,300
1981:86,800
1982:86,100
1983:83,300
1984:77,300
1985:76,100
1986:71,600
1987:70,000
1988:75,400
1989:69,600
1990:67,700
1991:68,300
1992:70,900
1993:70,500
1994:71,600
1995:68,600
1996:63,300
1997:59,300
1998:53,000
1999:51,300
2000:54,100
2001:48,200
2002:48,200
2003:47,000
2004:49,800
2005:57,100
2006:65,600
2007:70,900
2008:78,800
2009:82,100
2010:88,600
2011:95,500
2012:91,600
2013:57,100
2014:62,300
2015:59,900
2016:60,800
2017:56,600

https://www.healthyhk.gov.hk/phisweb/zh/chart_detail/14/

https://www.populationpyramid.net/zh/%E9%A6%99%E6%B8%AF/2023/

https://cn.knoema.com/atlas/%E9%A6%99%E6%B8%AF/topics/%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E7%BB%9F%E8%AE%A1%E8%B5%84%E6%96%99/%E7%94%9F%E8%82%B2%E5%8A%9B/%E5%87%BA%E7%94%9F%E4%BA%BA%E6%95%B0

yeung_ma    發表於 23-7-2 09:50

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊