自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

將「$2 交通費」改為「50% 交通費」或「40% 交通費」

短途可以自付少於 $2,長途則自付多於 $2。

由於長途與短途費用有差異故可避免「長途短搭」。
拍一次卡收全段費用,拍兩次卡才可獲收分段費用的,由於拍一次卡與拍兩次卡費用有差異故可避免「不拍第二次卡」。

必須長途與短途費用有差異才可避免「長途短搭」。
拍一次卡收全段費用,拍兩次卡才可獲收分段費用的,必須拍一次卡與拍兩次卡費用有差異才可避免「不拍第二次卡」。

不能排除有資格享用優惠者中不存在攬炒派,不能排除攬炒派在 60 至 64 歲年齡層的比例較在 65 歲年齡層的比例高,不能排除攬炒派會故意「長途短搭」,故意「不拍第二次卡」,若費用有差異,可增加攬炒的成本

yeung_ma    發表於 23-7-2 09:52
yeung_ma    發表於 23-7-2 09:52

男爵府

2024年龍年勳章

choyki 發表於 23-5-29 15:49
但班政黨爭取降低年齡至 60 歲已經好多年。
唔明嘅係班政黨爭取嚟做乜!

攞選票囉!依家無咗返對派就過橋抽板!

男爵府

0q.cathy 發表於 23-5-26 13:58
2蚊車費令到好多時短程車既人,都貪快去坐長途車,其實都行左咁多年,係時候檢討一下。 如果有壓力,調整 ...

我以前搭過海巴士返工,朝早好多時都有啲公公婆婆同我哋一齊上車,但原來只係搭幾個站,唔知佢哋係咪覺得普通車$2 ,過海車又係$2 , 梗係想上過海車咁樣抵啲超級極度浪費

大宅

點心情 發表於 23-5-26 16:09
其實個年青人係咪正常你唔會知

係要有醫生證明先申請到。

男爵府

先打擊咗濫用先,改哂樂悠卡應該會好啲

伯爵府

回覆樓主:

盜用係犯法要拉
濫用就要用方法制止同教導宣傳等
其實亦唔需要降低到60歲
希望政府搞好佢
真係無底深潭

男爵府

台仔 發表於 23-5-24 17:51
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3532301/?utm_medium=share&utm_source=clipboard_share?r=cps ...

其實見好多攞住長者八達通的長者,上左長途巴士都係搭一兩個站,咁政府咪變相補貼好多尾數比巴士公司,其實應該改為長者比巴士原價收費的半價或3成做長者收費就啱

子爵府

2024年龍年勳章

lky3107 發表於 23-5-29 21:13
盜用係犯法要拉

盜用最無恥!濫用真係難捉d
其實補貼係用特惠票價補貼,唔係由成人票價補貼?長者無2蚊車果時比都係用特惠票價坐車,應該補貼都要用特惠票價來補
政府唔同巴士、地鐵、小巴公司傾,呢筆數係無底深潭

子爵府

2024年龍年勳章

nicholasmom 發表於 23-5-29 17:33
攞選票囉!依家無咗返對派就過橋抽板!

係呀,依家唔洗靠班老人選票

子爵府

yeeyeeyeah 發表於 23-5-29 20:20
我以前搭過海巴士返工,朝早好多時都有啲公公婆婆同我哋一齊上車,但原來只係搭幾個站,唔知佢哋係咪覺得 ...

換轉係我都會咁,換轉係你都會咁。
大佬,已經超過十年唔知邊條線正價車費係幾多,邊條線正價車費又係幾多喇。

我諗,應該無乜邊位公公婆婆答得出正價車費係幾多囉,因為換轉係我,我都唔會答得出。

珍珠宮

lky3107 發表於 23-5-29 21:13
盜用係犯法要拉

60歲,林鄭威威,全香港埋單

珍珠宮

choyki 發表於 23-5-30 12:38
大佬,已經超過十年唔知邊條線正價車費係幾多,邊條線正價車費又係幾多 ...

有車咪上囉

我諗佢哋吾會個個揀最貴路線搭幾個站吧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

改返65歲半價。

男爵府

2024年龍年勳章

choyki 發表於 23-5-30 12:38
大佬,已經超過十年唔知邊條線正價車費係幾多,邊條線正價車費又係幾多 ...

好多時長車短搭,唔係因為貪方便。係祇有果條線先去到目的地。其他短線唔經或者無站!試舉例,要去理工大學或者紅磡火車站,好多時都要搭紅隧巴士隧道口落車!

子爵府

取消會影响巴士公司收入,港鉄有左红磡過海後,巴士公司收入小左好多,再冇右長程車2元的客,恐怕城巴今次每程加左2蚊了都冇合理盈利

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

yeeyeeyeah 發表於 23-5-29 20:20
我以前搭過海巴士返工,朝早好多時都有啲公公婆婆同我哋一齊上車,但原來只係搭幾個站,唔知佢哋係咪覺得 ...

我估未必係,只係有咩車黎就上咩車,反正一樣錢,唔使等,同埋長途車通常都少人d

子爵府

sanjoe 發表於 23-5-30 12:49
有車咪上囉

我諗佢哋吾會個個揀最貴路線搭幾個站吧

一可以 $2 搭,仲點會去關注正價係幾多?點會去關注邊條線正價比較貴,邊條線正價比較平丫?
所以一定要有差異,而不是一律 $2,例如改為 50%,或 40%,甚至 30%,短途的可以少過 $2,長途的多過 $2,這樣才會令他們(包括可以 $2 搭時的我和你)關注,才會令他們(包括可以 $2 搭時的我和你)作出恰當的選擇。

子爵府

nicholasmom 發表於 23-5-30 12:51
好多時長車短搭,唔係因為貪方便。係祇有果條線先去到目的地。其他短線唔經或者無站!試舉例,要去理工大學 ...

咁如果唔係 $2,而係正價,一樣會「長車短搭」,所以咁唔算「長車短搭」,而係實際需要。

子爵府

nicholasmom 發表於 23-5-30 12:51
好多時長車短搭,唔係因為貪方便。係祇有果條線先去到目的地。其他短線唔經或者無站!試舉例,要去理工大學 ...

https://www.am730.com.hk/column/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E9%95%B7%E8%80%85%E5%85%AC%E5%85%B1%E4%BA%A4%E9%80%9A%E7%A5%A8%E5%83%B9%E5%84%AA%E6%83%A0%E8%A8%88%E5%8A%83/382792

長車短搭並不是問題,而是正常現象。初心是要利民,而不是刁難長者,刻意限定可以選擇的班次,主要原因就是對載客量並無任何負面考慮,並對公共交通營運者帶來多一點收益,有助減輕加價壓力。

原意就係想長者(65 歲或以上)唔使理價錢(唔使理長途短途),見車就上,唔使等架平價線嚟到先上

並且唔介意「益」公共交通營運者,原意係想
還掂未滿座,就畀佢哋賺多啲,從而唔使加咁多價,對無兩蚊優惠者有利

不知根據甚麼原因,將年齡資格下降至 60 歲。這是敗筆,因為有不少這個年齡人士尚未退休,會對上下班時人潮帶來不必要額外壓力,與原意相悖

原意並唔係想令非長者(60-64 歲)成為速遞公司的搶手貨。

https://www.wenweipo.com/a/202304/06/AP642ddaa6e4b0b6003c04a2a9.html
七老八十的長者說 2 元優惠降至 60 歲,是政府過於體貼精壯長者,難以評論是不是德政

yeung_ma    發表於 23-7-2 09:54

男爵府

2024年龍年勳章

choyki 發表於 23-6-15 13:33
https://www.am730.com.hk/column/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E9%95%B7%E8%80%85%E5%85%AC%E5%85%B1%E4%BA%A4%E9 ...

絕對同意2蚊車既初心係方便長者。津貼D錢大部份去咗地鐵同巴士公司,多咗呢少少津貼,會減輕加價壓力。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊