家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

退休同事話即刻提取晒轉入其他地方,因為基金公司收費貴。朋友話要放返大部份落MPF戶口,死啦,咁60至65歲無收入未餓死?上政府網頁睇到一舊雲咁,請問有無專業人事教下解釋下。謝謝。

子爵府

ydoris 發表於 23-5-29 09:43
退休同事話即刻提取晒轉入其他地方,因為基金公司收費貴。朋友話要放返大部份落MPF戶口,死啦,咁60至65歲 ...

公積金係咪間間公司唔同㗎?
甲公司嘅公積金同乙公司嘅公積金唔一定相同㗎。
係咪要睇返你公司嘅公積金條款先知呀?

MPF 係基金,有收費。

你話「60 至 65 歲無收入未(咪)餓死」,咁估你意思係「60 歲退休,公積金如何處理」吧。
「朋友話要放返大部份落 MPF 戶口」即係有小部分唔放落 MPF 戶口,咁小部分係咪要嚟 60 至 65 歲用?咁係咪即係你既有公積金又有 MPF 戶口?

我公司公積金係退休就可以全部提取,唔使睇年齡。

侯爵府

choyki 發表於 23-5-29 13:12
公積金係咪間間公司唔同㗎?
甲公司嘅公積金同乙公司嘅公積金唔一定相同㗎。
係咪要睇返你公司嘅公積金條 ...
一向我理解都係60歲退休就可以攞部份或全部公積金出來。有剛退休同事話,要攞晒出嚟,自己處理,咁就吾會因為仲有未提取既公積金仍需要俾費用佢地。但我同朋友傾開,佢話政府規定公積金退休後要放返大部分係MPF戶口。我以為要開一個新既MPF戶口放。本身我有一個MPF戶口是做兼職時開既,覺得係無關聯LOR。因為不是個知公司職員都有MPF戶口。我上網睇又吾明,所以嚟問下。就算要問返公積金公司,起碼都要知問咩。咁睇應該像你公司一樣可以全部提取。謝謝。

子爵府

ydoris 發表於 23-5-29 13:29
一向我理解都係60歲退休就可以攞部份或全部公積金出來。有剛退休同事話,要攞晒出嚟,自己處理,咁就吾會因 ...

我公司嘅公積金係退休就可以全部提取,可能有啲公司嘅公積金唔係啩,唔一定隻隻一樣嘅。

我知政府有規定離職(而非退休),要將累積強制性供款放入 MPF。累積強制性供款不一定是大部分,因人而異,對於部分人可能是小部分。

我公司嘅公積金都係離職的話,要將累積強制性供款放入 MPF。

侯爵府

choyki 發表於 23-5-29 13:47
我公司嘅公積金係退休就可以全部提取,可能有啲公司嘅公積金唔係啩,唔一定隻隻一樣嘅。

我知政府有規定 ...
"累積強制性供款"吾知係咩。不過我指都係退休後既公積金而不是離職後。所以估計朋友俾我既資訊吾合我條件。有時覺得一般人都不能清楚所有制度,想知既時候又吾知點好。有點無奈但自己會努力去理解。謝謝。

子爵府

ydoris 發表於 23-5-29 14:07
"累積強制性供款"吾知係咩。不過我指都係退休後既公積金而不是離職後。所以估計朋友俾我既資訊吾合我條件。 ...

「累積強制性供款」是我作的,正式叫法應是「最低強積金利益」。

提取安排
如僱員選擇參加公積金計劃,離職時按照「歸屬比例」計算所得利益後,公積金計劃的受託人會把利益總額中的「最低強積金利益」,轉移至僱員指明的強積金帳戶,剩餘的部分才可提取。強積金是退休儲蓄的一部分,因此,保存在強積金帳戶的「最低強積金利益」,也須待 65 歲或在法例訂明的情況下才可提取。

https://www.mpfa.org.hk/info-centre/publications-articles/mpfa-articles/2019_11_2_c

一般人都不能清楚所有制度,而最弊就係以為自己知,聽嘅又信晒。

公爵府

退休同事話即刻提取晒轉入其他地方,因為基金公司收費貴。朋友話要放返大部份落MPF戶口,死啦,咁60至65歲 ...

如果退休,公積金不是直接全數入你戶口嗎?吾洗等到65歲噃

侯爵府

choyki 發表於 23-5-29 17:02
「累積強制性供款」是我作的,正式叫法應是「最低強積金利益」。

提取安排
你呢個可能就係我朋友講既關於要放大舊錢落去強積金戶口掛。遲些我再問下其他同事先。

侯爵府

cew 發表於 23-5-29 17:07
如果退休,公積金不是直接全數入你戶口嗎?吾洗等到65歲噃
所以聽到朋友咁講好驚lor。

別墅

首先,長文慎入,但一定幫到你。

既然係一大舊錢的話,您可以將呢舊錢分成幾份去做配置又得,將佢用來買一份資產亦得。
假設公積金合共300萬,呢300萬可以分為三份: 1) 流動資金, 2) 資產增值 3) 自制長糧.
第一份的流動資金,就係用嚟俾你可以用作不時之需,而且亦係你的生活費一部份。我會建議你可以將呢份錢預留得少啲,因為資產增值部份可以幫你生產多一些流動資金/被動收入,例如係收息股的話,那些股息就可以成為你日後的流動資金一部份。例如,你可以把呢筆錢撥$50萬做流動資金。

第二部份,資產增值。呢部份你可以有不同的組合做配置,當然,如果你個人係可以承受一定的風險的話,你可以選擇一些股票/基金之類的項目用來做投資增值。但係如果你是低風險人士,你可以選擇一些收息為主的股票,或者係債券、外匯、甚至實體黃金之類的。以下有幾種方案可以俾你選擇:

2.1. (高風險類) 股票
風險: 承受不同外圍經濟環境所帶來的沖擊,本地和外圍的市況都會影響股價。如果你係短期炒家的話,就會承受到每日不同的股價上落風險,投資之前亦都要做足功課。但如果你係長期食息型的買家,只要買到一些實力的藍籌股,就唔需要為股價升跌而費心,因為數字上落都只係帳面的價值,實際的價值要睇你真係做交易時的價值;另外香港普遍收息股平均收息5% ~ 7%,有些更高達11%,每年都會派息,呢個派息係可以幫你製造到被動收入。要做到分散風險,可以買ETF(指數型的股票), 或者買不同風險程度的都可以。投資涉及風險,請小心考慮個人承受風險能力,以上意見亦不代表任何交易的要約。

2.2. (中風險類) 把錢放在MPF 個人戶口裡面
風險: 每月的錢將會因為基金管理費而被蠶食,不要睇少1.5%的收費,當外圍經濟和本地經濟市況在下行時,有機會錯過重新調配的風險而令原本的本金被蠶食,因為MPF 戶口的價值都係睇番個市況/那隻基金的價位,就算要走要調配,都會有機會出現低賣高買的情況,即係賣的時候個價好低,但再買入個價又高番,當中會有等候期,會錯過了入市的機會。但無疑呢個都可以係一個俾一啲唔係太得閒管理自己筆錢的人的方法。

2.3. (低風險) 把錢買入一份具增值潛力的儲蓄人壽保單
風險: 把錢以預繳方式(例如兩年) 或者一次過方式去買入一份儲蓄型人壽保險,風險只是這筆錢會被用作積存生息的用途,所以流動性不會如買股票一樣,隨時可以拎出嚟。所以買得一份儲蓄型保險,就需要明白呢筆錢會長期放在呢份保單裡面。把錢放喺呢度一個比較長的時間有兩個好處:1) 可以透過時間值,去令呢舊錢增值,在終期紅利和非保障分期紅利下,呢份保單既可以幫你做到增值的效能,同時亦可以做到家庭保障,當中的人壽保障可以讓你的家人安心。

2.4. (低風險) 買實體黃金
風險: 低,除了係黃金價格會升跌之外,基本上實體金係全球最保值的東西,全球公認,在經濟唔好時更有升值潛力。黃金一向以來都係用來做避險的工具。

以上所有工具都可以幫你做到資產升值,我會建議你在不同風險區劃的工具都配置一下,達到分散和平均風險,同時做到平穩資產升值。

最後,就係講第三份錢可以點樣做。你提到「60~65歲驚無收入」,而第三份錢就可以幫你做到自制長糧,終生收取年金。市面上有些產品係可以俾你一筆過繳付保費,然後可以在保單生效後每月派年金,還可以終生收取年金,做到每月有穩定收入,無憂安享晚年。

三份錢有三種不同的用途,要資產增值和保障自己,唔一定淨係做定期,因為做定期雖然睇落好似好穩陣,但其實定期的利息只能做到1.5~2%,仲要係依家高息環境先係咁,好多時現有資金的話,只係做到0.75%,通脹一般都2%~2.5%,有時可以去到3%,基本上做定期係注定蝕通脹,亦即是那筆錢原來係$100,但十年後呢個數額已經買唔到你十年前買到的東西,所以唔好低估通脹對金錢購買能力的影響!

最後,我希望以上建議幫到你。有咩唔明可以再問我。

別墅

choyki 發表於 23-5-29 17:02

提取安排

即係有一部份會被扣留在強積金戶口,待到自己65歲先可以攞得番。

侯爵府

agnesc2017 發表於 23-6-3 12:04
首先,長文慎入,但一定幫到你。

既然係一大舊錢的話,您可以將呢舊錢分成幾份去做配置又得,將佢用來買 ...
明白,解釋得好詳細。謝謝。

別墅

回覆 ydoris 的帖子

唔駛客氣~

子爵府

回覆樓主:

60歲 declare 永久退休可申請取回,放在mpf真系要比好多手續費

侯爵府

TamaCat 發表於 23-6-5 19:15
60歲 declare 永久退休可申請取回,放在mpf真系要比好多手續費
...
咁我是公積金,吾洗做呢個手續掛。又吾俾人做要人60歲退休,明明已退休,又要人宣誓話退休,其實吾想退休,都吾知咩道理?

複式洋房

只要你真係退左休交番文件去公積金公司申請提款就ok 如果你離職後應該公司都會要求你轉番去個人強積金戶口

侯爵府

即是退休可提款,未退休吾可以提款,只可以轉走去強積金?還是轉一個比例去強積金?

子爵府

Kawilwong 發表於 23-6-8 00:06
只要你真係退左休交番文件去公積金公司申請提款就ok 如果你離職後應該公司都會要求你轉番去個人強積金戶口 ...

唔係公司要求
係法例規定

子爵府

ydoris 發表於 23-6-8 07:09
即是退休可提款,未退休吾可以提款,只可以轉走去強積金?還是轉一個比例去強積金? ...

提取安排
如僱員選擇參加公積金計劃,離職時按照「歸屬比例」計算所得利益後,公積金計劃的受託人會把利益總額中的「最低強積金利益」,轉移至僱員指明的強積金帳戶,剩餘的部分才可提取。強積金是退休儲蓄的一部分,因此,保存在強積金帳戶的「最低強積金利益」,也須待 65 歲或在法例訂明的情況下才可提取。

https://www.mpfa.org.hk/info-centre/publications-articles/mpfa-articles/2019_11_2_c

侯爵府

請問個比例點計呀?佢條算式我都吾識計。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊